Read it Later
You did not follow anybody yet.

Seara de film în familie este un obicei în multe case. Dar, într-o cultură în care divertismentul este saturat de curentele “woke”, a găsi filme potrivite pentru familie este din ce în ce mai dificil. Aceasta a fost, cu siguranță, experiența din casa mea, unde a găsi un film în fiecare săptămână care să fie și distractiv și curat, și mai ales centrat pe virtute, a devenit o căutare săptămânală de care am ajuns să mă tem.

Totul s-a schimbat când, într-o seară, soțul meu mi-a sugerat The Sound of Music. Chiar dacă îmi plăcea acest film când eram mică, mă temeam că copiii mei îl vor găsi prea lung și prea lent. Nu puteam să mă înșel mai mult de atât. Copiii nu numai că nu au vrut să îl închidă, dar au vrut să asculte coloana sonoră în drum spre școală. Și au început să pună întrebări despre evenimentele istorice din jurul filmului, inclusiv despre ascensiunea Germaniei naziste. Băiatul meu de șase ani este acum obsedat de cel de-al Doilea Război Mondial și sunt aproape sigură că prima dată când a auzit despre el a fost urmărind “The Sound of Music“, care are doar scene trecătoare cu bărbați în uniformă.

 

De atunci, am descoperit că, de multe ori, atunci când ne îndreptăm spre un film clasic de lungă durată sau spre un film epic, copiii noștri sunt mai implicați, chiar și după ce filmul se termină, decât în cazul celei mai recente lansări de la Pixar sau a altor filme populare care se presupune că sunt “orientate” spre copii. Fără îndoială, acest lucru se datorează faptului că filmele de acest gen deschid mințile copiilor către teme mai profunde despre adevăr și virtute și spun povești mărețe care le extind orizonturile intelectuale. Iată alte cinci  filme clasice pe care să le luați în considerare pentru următoarea seară de film în familie:

 

Ben Hur. Dacă mi-ați fi spus că fiii mei, care nici măcar nu pot sta liniștiți la masă, ar fi stat nemișcați la un film de trei ore și jumătate făcut în 1959, aș fi fost mai mult decât sceptică. Dar ei au fost încântați. Povestea unui prinț evreu care este trădat și vândut ca sclav și a revenirii sale memorabile, are în centru teme atemporale: trădarea, mila, condamnarea, onoarea și, cel mai important, iertarea. De asemenea, îl are în rolul principal pe Charlton Heston, o priveliște demnă de admirație pentru băieții mici din cultura noastră lipsită de bărbăție, mai ales în scenele în care se luptă sau conduce un car de război, în armură de soldat roman, pentru onoarea femeilor, sclavilor, leproșilor și a altor membri marginalizați ai vremii sale.

 

Cele zece porunci. Apropo de Charlton Heston, îl urmărim în fiecare an în preajma Paștelui, dar nu trebuie să fii creștin și nu trebuie să fie Paștele pentru a te bucura în rolul lui Moise interpretat de acesta în ecranizarea poveștii biblice de aproape patru ore. Povestea lui Moise are un farmec atemporal, el fiind un om care iese dintr-o criză de identitate ca un lider care va avea influențe morale și istorice majore, iar Heston îi dă viață pe un platou care, aproape 70 de ani mai târziu, încă mai uimește.

 

Fiddler on the Roof. La doar câteva zile după ce am terminat de vizionat acest musical de trei ore și jumătate realizat în 1971, Chaim Topol, care îl interpretează pe neuitatul Rep Tevye, a murit în Israel. Vestea stingerii sale, care a făcut vâlvă în mass-media, a dus la oportunități de a continua discuțiile cu copiii noștri, discuții începute în timpul filmului, centrate pe persecuția istorică a poporului evreu. Aceste conversații, din păcate, s-au dovedit a fi mai presante decât mi-aș fi putut imagina.

 

Master and Commander. Acest film este pe lista l filmelor pe care eu și soțul meu le savurăm împreună anual, iar succesul nostru cu epopeile lente și lungi ne-a determinat să-l încercăm și cu copiii. Deși este o dramă militară care ne prezintă provocări în largul mării, este în cele din urmă o poveste despre prietenia autentică, masculină. Fiți precauți atunci când îl urmăriți cu copii mai mici sensibili la violență și luați în considerare derularea rapidă a scenelor de luptă. Și fiți pregătiți ca băieții dvs. să se bată cu sabia cel puțin o săptămână după aceea. Dar tocmai accentul pus de film pe prietenia dinamică dintre căpitan și medicul navei este ceea ce îl deosebește de sumedenia de filme militare pe care le produce Hollywood-ul și îl face un film care merită să fie vizionat cu copiii.

 

High Noon. Dacă există o temă care să cuprindă acest film și care să formeze un fir comun cu cele patru anterioare, aceasta este lupta singuratică de a trăi o viață virtuoasă într-o lume distrusă. High Noon este un western clasic avându-l în rolul principal pe inimitabilul Gary Cooper, care joacă rolul unui șerif singuratic care se confruntă cu răul la marginea civilizației. Deși filmul a apărut acum 70 de ani, ar fi putut fi realizat ieri, în sensul că aparent nimic nu s-a schimbat în ceea ce privește lupta adesea solitară de a lua o poziție morală.

 

Seara de film poate fi mai mult decât un simplu consum de divertisment în care nu participi activ. Mai degrabă, filmele potrivite pot fi o poartă de acces pentru a discuta subiecte dificile cu copiii și pentru a-i pregăti pentru lumea care îi așteaptă. De asemenea, le pot deschide mințile către idei mărețe și – prin glorificarea onoarei și a virtuții – către măreție în general. Ele risipesc mitul conform căruia divertismentul, fie că este vorba de literatură, film sau teatru, trebuie să fie adaptat copiilor pentru a-i distra. Mai degrabă, copiii găsesc adesea forma supremă de divertisment în lupta pentru măreție.



Ashley McGuire, IFStudies

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close