Read it Later
You did not follow anybody yet.

 

Ce face ca un cântec să fie bun?

 

Ce face ca o cântare să fie “placută”? Vom analiza pe scurt două caracteristici și apoi ne vom ocupa în cea mai mare parte a articolului de cea de-a treia.

 

În primul rând, un cântec bun pentru biserică este unul pe care oamenii chiar îl pot cânta. Nu este greu de reținut pentru că melodia se repetă sau este ușor de urmărit. Cântările care conțin întorsături sau salturi neașteptate pot fi derutante. De asemenea, oamenii tind să tacă atunci când gama unui cântec depășește abilitățile vocale ale omului obișnuit. 

 

În al doilea rând, un cântec bun pentru adunare este unul pe care oamenii vor să îl cânte. Oamenii comentează despre cât de mult le place. Melodia își crește intensitatea, în loc să sune obosit la sfârșitul cântecului. Acesta este motivul pentru care un vers bogat din punct de vedere teologic poate rămâne neauzit timp de decenii, dacă nu secole, atunci când este asociat unei melodii greșite. Popularitatea unor cântece precum “Amazing Grace” și “Before the Throne of God Above” a crescut considerabil după ce au găsit o melodie pe care oamenii o apreciau.

 

 

În al treilea rând, și cel mai important, un cântec bun pentru biserică este unul pe care oamenii ar trebui să-l cânte. Asta înseamnă că versurile sunt înrădăcinate în Cuvântul lui Dumnezeu. Dar acest lucru ridică unele întrebări. Citând versete din Biblie, este un cântec bun pentru adunare? Ar trebui să cântăm doar psalmii (și cunosc pe unii care ar spune: “Bineînțeles!”)? Ar trebui să punem pe muzică manualele noastre de teologie sistematică? Cât de mult din Biblie trebuie să includem pentru ca un cântec să fie biblic?



Cine decide ce ar trebui să cântăm?

 

Aceste întrebări sunt importante deoarece responsabilitatea de a alege ce cântece ar trebui  să se cânte a devenit din ce în ce mai mult o problemă a bisericii locale. În anii trecuți (și încă în unele biserici din zilele noastre), liderii timpului de închinare căutau să protejeze bisericile de erezie și să le conducă spre versuri de laudă adecvate din punct de vedere biblic prin publicarea de imnuri. Mesajul era clar: “Acestea sunt cântările pe care vrem ca bisericile noastre să le cânte”. Ei erau administratori ale cântărilor bisericii. 

 

În prezent, responsabilii ale acestor cântări pe care le cântam în biserici sunt YouTube, Spotify, Apple Music, conferințele și radioul. Încă mai putem folosi imnurile, dar avem, de asemenea, acces la mai multe cântece decât în orice alt moment din istorie. Dar pot confirma, din experiența personală, că nu toate sunt bune. Așadar, cum determinăm dacă un cântec este biblic? Și ce face ca un cântec să fie nebiblic? Aceasta este o întrebare pe care am pus-o recent pe rețelele de socializare. După ce au citat teologia greșită, mulți și-au exprimat aceleași plângeri precum “prea multe pronume la persoana întâi”, “prea multe repetiții” și “prea concentrat pe emoție”. Alții au tastat pur și simplu numele unui cântec.

 

Chiar dacă nu cred că Dumnezeu ne cere să ne limităm repertoriul la psalmi, ei ne arată că El primește o mare diversitate în cântările noastre. Ele pot fi scurte, lungi sau undeva la mijloc (Psalmii 117; 119; 89). Psalmii ne permit să ne adresăm lui Dumnezeu, altora sau nouă înșine, uneori chiar în același  psalm 

(Psalmii 86; 100; 62:5-7; 42). Avem psalmi despre Dumnezeu și despre noi (Psalmii 145; 133). Iar când vine vorba de pronumele la persoana întâi, Psalmul 71 conține 58 de astfel de pronume în 24 de versete. Dumnezeu ne-a dat psalmi care nu se repetă niciodată și alții care spun același lucru de 26 de ori (Psalmi 2; 136). Unii psalmi explodează de emoție, în timp ce alții sunt mai doctrinari (Psalmii 150; 111). Ei ne oferă cuvinte de bucurie și de reflecție (Psalmi 47; 23). Ei ne spun că există un timp de veselie și un timp de suferință (Psalmii 96; 38). 

 

Cu alte cuvinte, sa decizi dacă cuvintele unei cântări sunt sau nu biblice este puțin mai complicat decât am crede.

 

Ce face ca un cântec să fie nebiblic?

 

Să începem prin a ne uita la ceea ce nu este biblic. Un cântec nebiblic poate fi definit ca fiind unul care nu se aliniază cu întregul Cuvânt al lui Dumnezeu în ceea ce privește adevărul, tonul sau accentul.



ADEVĂRUL

 

Dacă un cântec contrazice ceea ce ne învață Scriptura, nu ar trebui să-l cântăm. Versurile care neagă nevoia noastră de ispășire, atribuie închinarea altcuiva decât Dumnezeului Triunic sau resping realitatea pedepsei veșnice sunt erezie și nu au ce căuta în repertoriul bisericii.

 

Dar versurile pot fi nebiblice în moduri mai subtile. Ele pot fi vagi, neclare sau ușor de a fi interpretate greșit. Uneori, în efortul de a fi creativi și de a avea impact, scriitorii folosesc fraze care denaturează sau chiar contrazic adevărul biblic. Dar Pavel ne îndeamnă să lăsăm “cuvântul lui Hristos să locuiască în noi din belșug” atunci când cântăm (Coloseni 3:16). De asemenea, el ne instruiește să ne asigurăm că tot ceea ce facem în cadrul întâlnirilor noastre este ușor de înțeles pentru toți oamenii (1 Corinteni 14:6-12). Aceasta include și versurile cântecelor noastre. 

 

Un cântec este, de asemenea, nebiblic atunci când se îndepărtează sau ignoră temele, subiectele sau scopurile Scripturii. În timp ce sunt în mașină, nu este nicio problemă să cânt despre cât de fericit sunt fără să explic starea mea de bucurie. Dar atunci când biserica se adună, trebuie să ne concentrăm asupra slavei lui Dumnezeu în Hristos, nu doar asupra modului în care ne simțim (2 Corinteni 3:18; 4:6).



TONUL

 

Un al doilea mod în care un cântec poate fi nebiblic este tonul său. Deși Psalmii nu au venit cu o coloană sonoră, ei modelează o varietate de moduri de a ne exprima prin cântec. Și, în fiecare caz, tonul, sau sentimentul, este legat de conținut și condus de acesta. Nu avem exemple de pasiune nestăpânită deconectată de o viziune clară a lucrărilor, a cuvântului și a vredniciei lui Dumnezeu (Psalmul 33). Nu găsim niciodată o repetiție emoțională fără a reaminti motivele consecvente pentru care ar trebui să fim atât de afectați (Psalmul 136). Nu întâlnim nici un limbaj marcat de senzualitate sau de rătăcire, ci mai degrabă de dragoste, onestitate, umilință, reverență, respect, admirație, bucurie, durere pentru păcatul nostru, recunoștință și o dorință mereu prezentă de a cunoaște și de a urma căile lui Dumnezeu.

 

Tonul psalmilor este un echilibru între doctrină și devoțiune, minte și inimă, rațiune și sentimente. Nu suntem meniți alegem între una sau alta. Așadar, o cântare biblică este una care caută în mod intenționat să angajeze afecțiunea prin realitățile despre cine este Dumnezeu, despre ceea ce a spus și despre ceea ce a făcut și face.



ACCENTUL

 

Accentul oferă un al treilea mod prin care putem evalua fidelitatea biblică a unui cântec. Cântecele noastre ar trebui să reflecte înțelepciunea Cuvântului lui Dumnezeu și să transforme prioritățile noastre.

 

Desigur, nu fiecare cântare va conține un echilibru al învățăturii Scripturii cu privire la un subiect sau tot ceea ce ar putea fi spus. Dar unele cântări prezintă un adevăr biblic în așa fel încât subminează, denaturează sau minimalizează alte adevăruri biblice.

 

De exemplu, a cânta că Dumnezeu ne va binecuvânta sau “ne va da biruința” fără a menționa suferința, suveranitatea lui Dumnezeu sau beneficiile răbdării poate fi ușor de înțeles și aplicat greșit. Alte exemple care ar putea intra în această categorie sunt cântările care vorbesc despre dragostea necondiționată a lui Dumnezeu fără a-L menționa pe Hristos sau crucea (Romani 5:8; 1 Ioan 3:16), versurile care nu spun niciodată cui îi cântăm sau cântecele care dau impresia că nu contează dacă trăim o viață sfântă sau nu.



Ce face ca un cântec să fie biblic?

 

Acestea sunt doar câteva semne ale unei cântari care ar putea fi nebiblică. Dar întrebarea mai importantă este: Ce face ca un cântec să fie biblic? Cântecele biblice nu numai că folosesc Scriptura reală, dar reflectă prioritățile și temele Scripturii. Ele ne oferă posibilitatea de a cultiva sau de a exprima afecțiuni scripturale. Ele sunt clare, nu distrag atenția și contribuie la zidirea unității bisericii (1 Corinteni 14:12, 26; Efeseni 4:3).

 

Mai presus de toate, cântările biblice permit Cuvântului lui Hristos să locuiască în oameni din belșug. Ele sunt reprezentative din puncte de vedere teologic. Ele țin cont de puterea răscumpărătoare Bibliei, care începe și se termină în Hristos. În acest fel, cântările biblice ale bisericii oferă o linie melodică și versuri care ne conduc spre asemănarea cu Hristos în mințile, inimile și viețile noastre. Ele ne învață, ne mișcă și ne obligă să trăim vrednici de Evanghelia harului în puterea Duhului lui Dumnezeu. 

 

Poate fiecare cântare pe care o cântăm să atingă aceste obiective? Probabil că nu. De aceea, dacă vrem să fim în concordanță cu Biblia, trebuie să ne evaluăm dieta de cântece ca întreg. Ceea ce spun cântecele noastre de-a lungul timpului este la fel de important ca ceea ce spun individual. Așadar, este de folos să ne punem această întrebare: dacă singura teologie pe care o primim ar fi cântările pe care le cântăm, cât de bine L-am cunoaște pe Dumnezeu după cinci ani? Răspunsul tău te va responsabiliza despre cât de biblice sunt cântarile tale. 

 

Cântările sunt doar o parte a timpului de laudă din adunările noastre, dar Dumnezeu le poate folosi pentru a ne transforma viețile de la un grad de glorie la altul, până când Îl vom vedea față în față. Haideți să profităm la maximum de această ocazie.



Bob Kauflin, Desiring God

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close