Read it Later
You did not follow anybody yet.

Rikkie Kollé, un bărbat care se consideră a fi femeie, este primul transgender care câștigat titlul Miss Olanda 2023. Mai mult, Kollé  va reprezenta țara sa și la concursul Miss Universe, unde nu ne-ar surprinde să îl vedem din nou câștigător!

Așa cum era de așteptat, vestea că un reprezentat al comunității LGBT câștigă un concurs național de frumusețe a făcut rapid înconjurul lumii și a stârnit reacții de toate felurile: de la dezgust și furie, la aprecieri și laude nesfârșite. Alții, cel puțin în spațiul românesc, au ignorat pur și simplu știrea, văzându-și mai departe de zilele lor toride. În ce mă privește, înțeleg două lucruri semnificative pe care le împărtășesc și cu voi.

1. Problema frumuseții nu este deloc banală și nu se situează la periferia intereselor societății. Dimpotrivă, tema frumuseții ocupă un loc central în istoria umanității, iar valențele ei sunt inepuizabile: vorbim despre un nou-născut frumos, un peisaj frumos, o poezie frumoasă, o faptă frumoasă, un caracter frumos, o întâmplare frumoasă, un loc de muncă frumos, o melodie frumoasă, o rugăciune frumoasă, o viață frumoasă etc. Altfel spus, dintr-un punct de vedere, frumusețea ne definește ca oameni, în tot ce suntem și facem. Nu ne miră acest lucru, dacă ne gândim că suntem creați după chipul lui Dumnezeu – imago Dei – și asupra noastră se reflectă ceva din frumusețea divină.

Frumusețea vine de la Creator și se întipărește în întreaga creație, de unde și observația divină că toate cele create „erau foarte bune” (Geneza 1:31 ) și frumoase, am putea adăuga. După cum sesiza și Platon, există o triadă frumosbineadevăr ce nu poate fi separată. Când frumosul este rupt de bine și adevăr, de o anumită ordine a creației, el devine urât, asemenea luceafărului căzut (Isaia 14:12). Părăsirea „locului creației” oferă doar alternativa întunericului abisal, a de-creației, a urâtului permanentizat, a familiarității cu răul metafizic și minciuna ca mod de viață. Când îți imaginezi o operație de schimbare de sex, cu măcelărirea fizică și psihică implicită, cuvintele enunțate mai sus capătă sens.

Fiecare aventură transgender presupune o dislocare fizică și spirituală, o detașare din rânduiala creației, o cădere înfiorătoare în hăul urâtului. Orice manevră transsexuală este o formă de moarte, motiv pentru care fiecare poveste de acest gen este, în fond, una foarte tristă, una a chinului sufletesc până la împietrire. Acești omeni – fiindcă atât timp cât respiră, ei încă mai păstrează ceva din darul omenescului – au nevoie de Evanghelie, de compătimire și de rugăciunile noastre. În niciun caz nu îi urâm pe cei din comunitatea LGBT! Dimpotrivă, îi iubim și le spunem adevărul. Fără aere de superioritate, fiindcă și noi suntem ce suntem prin mila Domnului!

2. Pe de altă parte, când tragediile transgender devin povești de succes, mediatizate global, apare o nuanță nouă. Se pune problema discernământului social. Să nu uităm că aceste concursuri de tip Miss au jurii formate din oameni care ar trebui să emită judecăți estetice. Prezența juriului este garanția unei obiectivități a frumosului. Cei din juriu, specialiști în frumos, se presupune că rezistă, măcar parțial, presiunii gustului personal și urmăresc o serie de criterii fizice, morale și relaționale care duc într-un final la acordarea titlului de Miss. Nu îți poți lua de una singură titlul de Miss! E nevoie de o oglindă – juriul –  care, fie ce-o fi, spune adevărul. Pare-se că asta se întâmplă doar în basme. „Oglinjoarele” din vremea noastră rostesc ceea ce e corect politic, așa încât să nu se supere vreun împărat al lumii.

Cred că nu putem să mai avem încredere în judecățile de valoare ale societății, fie ele estetice sau de altă natură. Iată de ce cunoașterea adevărului Scripturilor (Ioan 17:17) devine esențială pentru supraviețuirea noastră ca specie. Societatea și-a pierdut demult busola valorică, iar fără adevăr nu se pune doar problema eternității, ci chiar ceea ce se va întâmpla cu omenirea pe acest pământ. De ce? Pentru că dislocarea din ordinea creației, atunci când este mediatizată, se vrea a fi un model și pentru alte persoane. Iată cuvintele lui Rikkie: „Vreau să fiu o voce și un model de urmat pentru toate femeile tinere și persoanele queer.” (sursa: https://www.euronews.ro/articole/cine-este-rikkie-kolle-prima-femeie-transgender-miss-olanda-2023-stiu-mai-bine-de).Cum putem avea încredere că societatea va proteja alte valori cardinale precum libertatea de gândire, dreptul la viața privată, securitatea copiilor, libertatea religioasă, egalitatea de șanse etc, dacă valoarea frumuseții este mutilată fără ezitare?

În final, reiau cele două lecții pe care eu le desprind după concursul Miss Olanda 2023:

(1) Trăim vremuri grele, cu povești de viață triste și urâte. Lumea are nevoie, mai mult ca oricând, de Evanghelie, de creștini mărturisitori, de oameni care să îmbine dragostea cu adevărul;

(2) Nu mai putem avea încredere în judecățile societății, nici măcar în cele ale elitelor de un fel sau altul. Nu rămânem însă fără speranță: într-o lume ce întronează urâtul, avem oglinda Cuvântului lui Dumnezeu care spune întotdeauna adevărul, nu doar în basme.

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close