Read it Later
You did not follow anybody yet.

În lumea pre-COVID, unul dintre cele mai încântătoare lucruri pe care le puteam face în preajma sărbătorilor era să vizităm un muzeu de artă și să ne uităm la câteva dintre picturile care spun poveștile pe care le trăim în aceste zile. În ultimii douăzeci de ani, m-am bucurat să fac astfel de vizite. Din experiența mea, de departe cel mai popular și mai satisfăcător ar fi turul „Povestea Crăciunului în artă” pe care Galeria Națională de Artă din Washington DC îl oferea în fiecare decembrie.

Cu o colecție de mare clasă care include capodopere ale Renașterii italiene de Duccio, Fra Angelico, Fra Filippo Lippi, Botticelli, Carpaccio, Piero di Cosmo și bijuterii ale Renașterii nordice de Jan Van Eyck, Petrus Christus și Gerard David, Galeria Națională era locul cel mai potrivit pentru cei cu înclinația necesară. Și mai bine este să fii ghidat în această aventură de un ghid expert. Timp de mulți ani, ghidul meu acolo a fost conferențiarul David Gariff, ale cărui tururi sunt atât de populare încât uneori depășesc cu mult numărul de o sută de vizitatori. Ca urmare, domnul Gariff a început să țină și prelegeri în auditoriu. Din fericire, Galeria oferă acum videoclipuri și prezentări ale acestor conferințe pe site-ul lor.

În acest eseu, am ales să mă concentrez asupra uneia dintre cele mai importante, frumoase și pline de istorie picturi de la Galeria Națională: „Adorația păstorilor”, 1505/1510 (cunoscută anterior sub numele de „Nașterea din Allendale”). Această lucrare este atribuită de majoritatea experților (cu câteva excepții notabile) lui Giorgione, una dintre figurile renumite ale Renașterii venețiene.

Potrivit lui Giorgio Vasari, Giorgione s-a născut în condiții umile în Castelfranco, lângă Veneția. Odată ce s-a mutat în Serenissima, tânărul a intrat sub aripa lui Giovanni Bellini. Când Leonardo da Vinci a făcut o vizită în acest oraș, este posibil ca cei doi să se fi întâlnit. Cu siguranță a deprins tehnica sfumato a lui Leonardo și a devenit profesor atât al lui Tițian, cât și al lui Sebastian Piombo. Spre deosebire atât de Bellini, cât și de Tițian, Giorgione s-a specializat în pânze onirice, pline de poezie, lucrate la scară mică, concepute pentru clientela patriciană. Avea doar aproximativ 32 de ani când a murit de ciumă în 1510.

În „Adorația” sa, Sfânta Familie se adăpostește în fața unei peșteri întunecate în loc de coliba rustică mai familiară. Pruncul Iisus apare dezgolit pe jos, cu doar o pânză subțire între el și pământul rece, în timp ce Maria și Iosif, înveliți în mantiile lor, îngenunchează în spatele lui. În interiorul peșterii abia se văd capetele familiare ale unui bou și unui măgar. Chiar deasupra peșterii, heruvimii bat din aripi, apărând ca niște capete de copii fără trup. În stânga, un peisaj pastoral luminos se desfășoară și culminează cu o lumină la orizont care marchează zorii unei noi epoci. În centrul tabloului, doi păstori îngenunchează în fața Pruncului, conectând cele două lumi ale scenei, cea naturală și cea supranaturală.

Decorul peșterii provine din tradiția mai veche a Bizanțului, pe care venețienii ar fi considerat-o ca fiind a lor. Poziția Pruncului pe pământ pare surprinzătoare și neliniștitoare pentru ochii moderni. Ceea ce frapează este modul în care Giorgione a mutat Sfânta Familie din centrul tradițional al tabloului în extrema dreaptă și a făcut ca peisajul seducător și armonios să fie atât de proeminent. Giovanni Bellini a fost un pionier al unui astfel de peisaj poetic în lucrări precum „Sfântul Francisc în extaz”, dar niciodată un astfel de element nu a ocupat atât de mult din compoziție. Unii vor lua peisajul drept adevăratul subiect al picturii, dar mie mi se pare că cei doi păstori, unul înclinat și celălalt îngenuncheat, sunt candidați mai buni. La urma urmei, ei sunt primii oameni care au recunoscut divinitatea lui Hristos. Deși este puțin probabil să ne identificăm cu Magii, ne putem identifica cu ușurință cu acești oameni de rând. Și totuși, există ceva atât de grațios, blând și elegant în felul în care Giorgione i-a închupuit, încât un scriitor i-a numit „prinți” în haine de păstori.

Una dintre poveștile care mă fascinează în legătură cu acest tablou este aceea că a fost cauza unui conflict care a pus capăt parteneriatului/prieteniei dintre primul comerciant de artă din anii 1930, Lord Duveen, și legendarul istoric de artă american Bernard Berenson. În această perioadă, Duveen îl ajuta pe Andrew Mellon să achiziționeze capodopere pentru colecția sa, care avea să servească drept nucleu al National Gallery of Art. Mellon își dorea foarte mult un Giorgione, care erau pe cât de rare, pe atât de scumpe. Duveen era gata să achiziționeze „Nașterea din Allendale” în 1937, dar dorea să i-o prezinte lui Mellon cu o parafă de autenticitate. A adunat un grup de distinși istorici de artă care au declarat oficial că acesta era un Giorgione adevărat. Dar judecata lui Berenson cu privire la arta Renașterii italiene era suverană în America, și mai ales pentru Mellon. Duveen avea nevoie de aprobarea sa.

Berenson a refuzat de mai multe ori să facă acest lucru, insistând, așa cum a făcut-o întotdeauna, că era un Tițian timpuriu. După ce Duveen a cumpărat lucrarea, și-a trimis asistentul la I Tatti, domeniul lui Berenson din Fiesole. Asistentul i-a spus istoricului de artă că au cumpărat-o ca fiind un Giorgione și că „trebuie să o vindem ca pe un Giorgione”. Berenson nu a vrut să cedeze. În cele din urmă, și-a pus secretara să trimită o scrisoare uimitor de arogantă către Duveen, care a culminat cu această declarație de dizolvare a parteneriatului lor:

„B.B. nu mai vede niciun motiv pentru a-și păstra poziția de consilier al lordului Duveen. Ar fi total sub nivelul respectului său de sine, ca să nu mai vorbim de demnitatea sa, să fie păstrat ca un animal de companie, și nu ca o autoritate de necontestat.”

În mod ironic, Mellon a murit la câteva săptămâni după această scrisoare. Duveen a vândut tabloul unui alt mare colecționar de artă renascentistă italiană, Samuel Kress, care l-a donat Galeriei Naționale. Douăzeci de ani mai târziu, Berenson a revenit asupra originii tabloului și a acceptat că poate fi atribuit „în mare parte” lui Giorgione. Cu toate acestea, protejatul lui Berenson, Sydney J. Freedberg, distinsul profesor de la Harvard și curator al Galeriei Naționale, a continuat să insiste până în anii 1990 că „Adorația” este opera lui Tițian.

Un text de Joseph Pelan pentru The Imaginative Conservative

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close