Read it Later
You did not follow anybody yet.

De când Rusia a invadat Ucraina, la 24 februarie, ucrainenii au avut o poziție curajoasă. Forța brută a asaltului rusesc împotriva satelor și orașelor ucrainene ar putea încă să rupă frontul militar. Dar ceea ce s-a întâmplat și continuă să se întâmple în Ucraina este un miracol pe Nipru. În 1920, în „miracolul de pe Vistula”, forțele poloneze au oprit marșul spre vest al Armatei Roșii; acum, ucrainenii luptă pentru a obstrucționa avansarea Rusiei spre Europa. Ucrainenii, dispuși să moară pentru a-și păstra libertatea, sunt acum bastionul Europei.

Dar miracolul nu este pur militar. Miracolul constă în faptul că Ucraina s-a dovedit a fi o națiune încrezătoare în sine, condusă de un cadru politic neclintit și susținută de lideri religioși îndrăzneți care luptă pentru libertatea sa.

Într-o epocă a individualismului extrem, în care afirmarea preferințelor personale este echivalată cu libertatea, este surprinzător să vezi Ucraina, o țară europeană veche, luptând pentru libertatea și suveranitatea sa ca națiune. Epoca noastră nu apreciază puterea și necesitatea națiunii, o comunitate naturală în care căutăm virtutea și libertatea ordonată. Atunci când o națiune este puternică, diferențele individuale de convingeri și idei, oricât de profunde și dezbătute zgomotos pe timp de pace, dispar în momentul unui pericol grav și al unui atac ostil. Ucrainenii au lăsat rapid deoparte diferențele lor și aleg să lupte, și să moară, în apărarea libertății națiunii lor, inspirați de credința care i-a susținut timp de mai bine de un mileniu.

Liderii politici și religioși ai Ucrainei fac posibilă această unitate. Încă din prima zi a atacului militar al Rusiei, conducerea politică, cu președintele Volodymyr Zelensky în frunte, a pledat fără echivoc pentru apărarea Ucrainei. Zelensky nu s-a ascuns în spatele unor idei goale despre „progresul inevitabil al istoriei”, ci a numit realitatea așa cum a fost: un război brutal, declanșat de Rusia, la care singurul răspuns a fost un răspuns ferm și violent. Contrazicând așteptările Moscovei și, poate, ale multora din Occident, liderii politici de la Kiev au rămas pe poziții, mobilizându-și cetățenii și soldații. Ei sunt, fără îndoială, imperfecți, ca toți oamenii. Zelensky a avut câteva opinii problematice ca președinte pe timp de pace. Dar, în timp ce se confrunta cu amenințarea rusă și apoi cu atacul, a spus adevărul și a acționat în consecință: Ucraina este o națiune care are dreptul de a fi suverană și de a-și decide propria soartă internă și geopolitică – iar ucrainenii au datoria de a proteja acest drept. Oricare ar fi diferențele dintre ucraineni – pe probleme mari și mici – acestea sunt cel mai bine rezolvate de ucraineni în cadrul propriei lor politici independente. Zelensky și guvernul său, renunțând la orice interese pragmatice sau înclinații ideologice pe care le-ar fi putut avea, dau dovadă de patriotismul și curajul necesare pentru libertatea națională.

Chiar mai important, mulți lideri religioși din Ucraina au fost ferm alături de națiune, la fel cum a făcut ierarhia Bisericii Catolice din Polonia în timpul dictaturii comuniste. Ucraina are episcopi, atât greco-catolici, cât și ortodocși, cu curaj. Aceștia nu au nicio îndoială că războiul lor defensiv este drept și îi laudă pe soldații și cetățenii care se aliniază pentru a distruge mijloacele militare rusești și pentru a apăra Ucraina.

La 24 februarie, Înaltpreafinția Sa Sviatoslav Șevciuk, Arhiepiscop Major al Bisericii Greco-Catolice Ucrainene, a ținut un discurs puternic. (Reamintim că această biserică a fost aproape distrusă de Rusia comunistă; acum se află din nou în prima linie a unui război). Prin claritatea și curajul său, apelul lui Șevciuk ar trebui să servească drept model pentru alții, în special în Occident. El nu a menajat pe nimeni: Rusia, un „dușman perfid”, a atacat Ucraina, care acum are datoria de a-și „apăra demnitatea în fața lui Dumnezeu și a umanității, dreptul la existență și dreptul de a-și alege viitorul”. El a continuat: „Este dreptul nostru natural și datoria noastră sacră de a ne apăra pământul și poporul, statul nostru și tot ceea ce ne este mai drag: familia, limba și cultura, istoria și lumea spirituală”. Într-un apel la adunare, Șevciuk a adăugat: „Astăzi proclamăm solemn: «Sufletul și trupul nostru îl oferim pentru libertatea noastră!».” Nu există bucurie în război. Dar există onoare în a purta un război drept.

Viziunea unei Biserici Catolice pe crenelurile de luptă poate fi tulburătoare pentru sensibilitățile occidentale. Ultimii ani au creat impresia că Biserica există pentru a servi în primul rând ca un ONG care promovează justiția socială sau ca o organizație de servicii sociale care se ocupă de persoanele care caută afirmare personală. Este o viziune a Bisericii ca o entitate globală, fără națiuni, care se abține de la judecată și care este întotdeauna în favoarea unui compromis de atenuare a conflictelor atât pe plan intern, cât și extern.

Nu este ceea ce vedem în Ucraina. Rolul Bisericii nu este de a fi un diplomat global, încurajând părțile aflate în conflict să depună armele ca și cum cei atacați ar fi moralmente echivalenți cu agresorul. Miracolul de pe Nipru este că liderii religioși ai Ucrainei – atât Șevciuk, cât și Episcopul Edward Kawa din Lviv și alții – arată că Biserica și instituțiile seculare împart rolul de a apăra națiunea sub un atac neprovocat al unui stat ostil. Zelensky își îndeplinește sarcina în sfera sa, organizând sprijinul diplomatic și mișcând forțele armate. Episcopii se află în buncăre și celebrează liturghia. Ca urmare, după cum a subliniat Șevciuk la 27 februarie: „Odată ne-am îndoit că instituțiile noastre sunt puternice. Acum vedem că statul nostru a trecut și trece testul de rezistență”.

Ar trebui să fim recunoscători pentru mărturia acestor lideri ucraineni. În anii următori, vom avea nevoie de exemplul lor. În aceste vremuri de competiții reînnoite pentru putere, avem nevoie de națiuni încrezătoare care sunt dispuse să facă sacrificii. Nicio cauză globală abstractă, fie că este vorba de schimbările climatice sau de comerțul liber, de „reguli internaționale” sau de „valori comune” nespecificate, nu suscită dorința de sacrificiu. Doar națiunile încrezătoare și unite pot rezista tensiunilor politice și presiunilor militare ale unor momente istorice precum acesta. Iar pentru ca astfel de națiuni să se nască și să se mențină, avem nevoie de oameni de stat și de episcopi care nu caută himera unei comunități globale, ci recunosc rolul națiunii ca o comunitate naturală în care căutăm libertatea.

Un text de Jakub Grygiel pentru First Things

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close