Read it Later
You did not follow anybody yet.

Munca la distanță ar putea fi motivul pentru care cuplurilor li se pare mai ușor să devină părinți, și pentru care părinții au mai mulți copii.

În ultima jumătate de secol, americanii au avut din ce în ce mai puțini copii cu fiecare deceniu; în 2020, SUA  a raportat cea mai scăzută rată oficială a fertilității înregistrată până acum. Însă anul trecut, statisticienii au observat o creștere surprinzătoare. Cercetătorii nu erau siguri ce anume cauzase creșterea. Probabil era o întâmplare. Probabil, la fel ca atâtea alte efecte ale pandemiei, era doar un fenomen ciudat și izolat.

 

O publicație recent apărută propune o teorie fascinantă: probabil că munca remote ajută cuplurile sa devină părinți și pe părinți să aibă mai mulți copii.

 

Economistul Adam Ozimek și demograful Lyman Stone au analizat date ale unui sondaj efectuat  de Demographic Intelligence Family Survey pe 3000 de femei americane. Ei au concluzionat că femeile care munceau de acasă aveau mai multe șanse să aibă un copil decât cele care munceau doar de la birou, mai ales dacă erau mai înstărite, mai în vârstă și mai educate. Ba mai mult, cele care munceau la distanță aveau tendința de a se căsători în anul următor, spre deosebire de celelalte femei.

 

Munca la distanță ar putea promova familia prin cateva metode. Cei care au o astfel de slujbă se pot muta mai ușor, deoarece nu trebuie să locuiască la o anumită distanță de locul de muncă. Această flexibilitate poate rezulta în mai multe căsătorii, punând capăt astfel “problemei celor două corpuri”, unde partenerii au locuri de muncă în orașe diferite și trebuie să aleagă între cariera și relația lor. Ba mai mult, munca la distanță reduce timpul petrecut făcând naveta, iar acele ore pot fi petrecute cu familia, facilitând întemeierea sau creșterea unei familii.

 

Fertilitatea este un subiect stingheritor pentru jurnaliști, deoarece întemeierea unei familii este o decizie foarte intimă și complicată. Însă rata fertilității nu este în declin doar datorită faptului că din ce în ce mai mulți oamenii aleg să nu aibă copii. Femeile declară că au mai puțini copii decât și-ar dori, după cum a demonstrat Stone într-un studiu anterior. Dacă munca la distanță restructurează subtil conturul vieții, permițându-le mai multor femei să aibă familia pe care și-o doresc, asta este o veste foarte bună.

 

Într-adevăr, publicația sus menționată a descoperit că cel mai mare efect al muncii la distanță asupra fertilității a fost asupra femeilor mai în vârstă care au deja un copil sau mai mulți. Autorii concluzionează că “munca la distanță nu le motivează neapărat pe femei să rămână însărcinate”, ci le poate ajuta pe mamele mai în vârstă să “echilibreze solicitările slujbei și familiei, care se află în competiție”. 

 

Munca la distanță nu este o cheie care deschide vechiul mister al scăderii ratei fertilității în toate țările dezvoltate. Aceste rezultate nu sunt copleșitoare și sunt concentrate pe o minoritate a populației din SUA.

 

Însă acest studiu reafirmă faptul că abia începem să înțelegem consecințele muncii la distanță pentru economie. Alte țări, precum Japonia și Franța, întâmpină creșteri ale ratei reîntoarcerii la sediul locului de muncă cu 75%. Însă în SUA, cele mai mari orașe de pe coastă (New York, Los Angeles, Washington, Philadeohia, San Jose) au avut, până în februarie, o rată de ocupare a birourilor sub 50%. Birourile pe jumătate goale din multe centre urbane înseamnă o scădere vertiginoasă a folosirii transportului în comun și a cererii pentru spațiile comerciale până la nivelul din timpul crizei economice. 

 

Între timp, munca la distanță determină mulți americani să-și cumpere case din ce în ce mai mari pentru a-și găzdui birouri și săli de fitness, ceea ce duce la creșterea prețurilor imobiliare, în special în suburbiile orașelor. Începem să vedem modurile în care start-up-urile la distanță ar putea perturba distribuția talentelor în America, permițând mai multor lucrători din domeniul tehnologic să-și găsească un cămin – și chiar să construiască un centru – în orașele departe de coastă.

 

Familii mai mari, case mai mari, economii urbane în dificultate, transport în comun în pericol și o forță de muncă intelectuală distribuită mai uniform: sunt multe lucruri care se întâmplă în același timp. Criticii au tendința de a plasa tehnologiile emergente în categorii afective discrete – de a decide, de exemplu, că AI chatbot este fie extrem de util, fie teribil și distopic. Dar revoluțiile tehnologice, cum ar fi creșterea constantă a muncii la distanță, sunt mai haotice decât atât. Munca la distanță, de asemenea, s-a dovedit a fi puțin haotică. Dar pentru unele familii, s-ar putea să fie ceva frumos și neașteptat: un vânt cald care poartă încă o barză.




Derek Thompson, The Atlantic


Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close