Read it Later
You did not follow anybody yet.

Biblia este cartea care însoțește creștinul pe tot parcursul vieții. An de an, lună de lună, săptămână de săptămână, zi de zi, revenim iar și iar la același text sacru. Prin urmare, e normal uneori să ne plictisim de Scriptură. Știm deja unele pasaje pe din afară, știm narațiunile, cunoaștem deja personajele și ce se va întâmpla cu ele. Elementul surprinderii nu prea mai există după ce am citit Biblia de câteva ori. Însă ea rămâne plină de înțelepciune și învățătură. Cum să nu ne pierdem pasiunea pentru Biblie? Iar dacă am pierdut-o, cum s-o reaprindem? Iată câteva sfaturi pe care le-am găsit utile.

  1. Folosește o altă traducere

Devenim de multe ori obișnuiți cu aceeași traducere. Aceleași cuvinte, aceeași aranjare în pagină, același format. Schimbarea traducerii ne scoate din tiparul cu care ne-am obișnuit. Aranjarea în pagină va fi diferită, formulările, unele nuanțe, ordinea cuvintelor și chiar și unele cuvinte. Noul e o bună provocare în acest caz. Slavă Domnului pentru multitudinea de traduceri pe care o avem la dispoziție. Trebuie ținut cont de faptul că unele traduceri merg pe echivalare formală (adică încearcă să fie cât mai aproape de formularea din limba originală), iar altele merg pe echivalare dinamică (adică încearcă să fie cât mai aproape de intenția autorului). Avem nevoie de ambele, depinde de fiecare cititor ce caută și consideră că îi este folositor.

  1. Citește Biblia într-o altă limbă

Dacă folosirea altei traduceri vi se pare prea puțin, atunci încercați să citiți Biblia într-o altă limbă. Puteți învăța mai bine limba în care citiți și să fiți și provocați spiritual de ceea ce citiți în același timp. Dacă stăpâniți limba respectivă, vă puteți concentra mai ușor pe Scriptură decât pe limba în care citiți. Din nou, dăm slavă Domnului pentru că avem acces la Scriptură în atâtea limbi fie digital, fie printat.

  1. Ascultă Biblia audio

Un alt mod excelent în care putem să trecem peste obișnuița cu textul este ascultându-l audio. În mașină, pe drum, în mers, avem oportunitatea de a asculta Cuvântul. Este cu siguranță diferit să asculți decât să citești. Iar această diferență e bună pentru că putem observa unele detalii peste care poate trecem când citim. Poate fi și o ocazie în plus de a folosi timpul mai eficient dacă nu am reușit să ne punem timp deoparte ca să citim.

  1. Citește cărțile din Biblie care te interesează

Unii nu citesc Scriptura pentru că este prea greu de înțeles. Nu cred că ar trebui să facem o regulă din a citi de la Geneza la Apocalipsa. Decât să nu citim deloc, mai bine citim acele cărți care ne interesează. Cred că poate fi un mod în care să reaprindem pasiunea pentru cititul Scripturii când o pierdem.

  1. Lasă Scriptura să te provoace intelectual

Nu cred că Biblia este plictisitoare. Mereu vor fi pasaje care să ne provoace intelectual, pasaje pe care să le studiem cu mai mare atenție. Să nu ne dăm înapoi de la textele dificile sau pe care vrem să le studiem cu mai mare atenție. Dacă nu ne vine să citim alte texte, atunci să le citim pe acelea care ne suscită curiozitatea.

  1. Lasă Scriptura să te provoace spiritual

În cele din urmă, cel mai important este să lăsăm Biblia să ne provoace spiritual. Avem nevoie să ne lăsăm mereu provocați de adevărurile spirituale pentru a ne asemăna chipului Fiului lui Dumnezeu. De aceea citim Cuvântul lui Dumnezeu, pentru că reflectă slava Mântuitorului: „Noi toți privim cu fața descoperită, ca într-o oglindă, slava Domnului și suntem schimbați în același chip al Lui, din slavă în slavă, prin Duhul Domnului.” (2 Corinteni 3:18)

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close