Read it Later
You did not follow anybody yet.

Consumerismul poate fi definit ca un atașament exagerat față de bunurile și posesiunile materiale, astfel încât sensul sau valoarea unei persoane este determinată de acestea. Această definiție este destul de utilă, dar omite un aspect cheie al fenomenului: nu este vorba doar de atașamentul față de lucrurile materiale, ci și de nevoia de a le achiziționa constant. Viața este îmbogățită nu doar prin simpla posesie de bunuri, ci și prin procesul de dobândire a acestora; consumerismul este atât o funcție a plictiselii, cât și a materialismului cras.

 

Ce legătură are acest lucru cu respingerea trecutului? Pur și simplu: consumerismul se bazează pe ideea că viața poate fi împlinită prin dobândirea în viitor a ceva ce nu avem în prezent. Acest lucru se manifestă în întreaga natură strategică a marketingului. De exemplu, de fiecare dată când porniți televizorul, sunteți bombardați de reclame care pot fi pentru o varietate de bunuri și servicii diferite, dar care predică, în esență, același mesaj: ceea ce aveți acum nu este suficient pentru a fi fericiți; aveți nevoie de altceva, de ceva nou, pentru a găsi adevărata împlinire. Cred că acest lucru întărește atitudinile fundamental negative față de trecut.

Gândiți-vă puțin: Câți dintre cititorii acestui articol poartă haine pe care le-au cumpărat acum zece ani? Câți folosesc computere pe care le-au cumpărat acum cinci ani? Sau conduc automobile mai vechi de 15 ani? Cu excepția colecționarilor de mașini de epocă, a celor săraci și a celor care nu au absolut niciun simț al modei, majoritatea cititorilor vor răspunde probabil negativ la cel puțin una, dacă nu la toate cele trei întrebări. Cu toate acestea, atunci când ne întrebăm de ce se întâmplă acest lucru, nu există un răspuns rezonabil. Putem trimite un om pe Lună, așa că am putea, probabil, să facem un automobil care să reziste cincizeci de ani; majoritatea dintre noi facem puține lucruri pe calculator care nu ar fi putut fi făcute cu tehnologia pe care o dețineam acum cinci ani; și cu toții scăpăm de hainele care încă ne vin bine și sunt destul de prezentabile. Atunci de ce este nevoie de nou?

O serie de factori influențează acest tip de comportament. În primul rând, există rolul uzurii estimate: nu este în interesul producătorului să facă o mașină de spălat care să dureze o sută de ani. Dacă s-ar face acest lucru, atunci producătorul ar da faliment în decurs de un deceniu, deoarece piața ar deveni saturată. Acesta este un scenariu posibil, dar puțin probabil. Evoluțiile tehnologice înseamnă că longevitatea nu va fi singurul factor care va conduce piața. Eficiența, de exemplu, sau funcțiile îmbunătățite și multiplicate ar putea foarte bine să creeze o nevoie continuă de mai multe bunuri. Estetica joacă, de asemenea, un rol; capacitatea de a comercializa bunuri pe baza esteticii și a imaginii s-a dovedit a fi puternică. Vă amintiți de aspectul cool și elegant pe care l-au dezvoltat la un moment dat computerele Apple? Acest lucru le-a oferit un avantaj clar față de rivalii lor.

În al doilea rând, și în legătură cu primul punct, vedem în economia de consum o întrepătrundere a esteticii și prejudecății față de tineri în crearea așa-numitei piețe a tinerilor și a marketingului orientat către tineri către cei mai în vârstă, ca mine. Dacă niciun bărbat de optsprezece ani nu se crede muritor, niciun bărbat de vârstă mijlocie nu vrea să pară mai în vârstă decât era acum douăzeci de ani. Într-adevăr, cu excepția acelor tipuri ciudate (de genul celor care citesc Daily Telegraph în Marea Britanie și National Review în SUA) care probabil s-au născut cu pieptănături, chelie și cu ochelari, s-ar părea că piața de îmbrăcăminte pentru tineri (deși cu dimensiuni ușor mărite) este vie și se extinde mult timp pe un teritoriu rezervat anterior celor pensionarilor și celor demodați.

În lumea de azi, tinerețea are un statut. Acesta este motivul pentru care atât de mulți veterani cheltuiesc bani și timp încercând să păstreze sau chiar să recâștige unele dintre elementele sale, fie prin achiziționarea unei perechi de blugi de la cel mai în vogă retailer de modă, fie prin cumpărarea unui kit de îngrijire masculină sau chiar prin intervenții drastice de chirurgie plastică. Oricât de inofensive ar fi aceste fenomene pe de-o parte,  pe altă parte ele fac parte din impulsul cultural mai larg spre disprețul față de trecut și față de bătrânețe. Vedem acest lucru nu doar în modă, bineînțeles, ci și în “înțelepciunea” investită acum în tinerii care sunt considerați competenți să se pronunțe asupra unor chestiuni complexe, nu în ciuda faptului că sunt relativ tineri și lipsiți de experiență, ci tocmai din această cauză. Muzica pop, o funcție a culturii tinerilor dacă a existat vreodată una, este poate responsabilă pentru acest lucru. În ultimele câteva decenii, am avut plăcerea de a auzi tot felul de oameni, de la Hall & Oates în anii ’80 la Lady Gaga în prezent, spunând lumii ce să facă în legătură cu orice, de la apartheid, la lumea a treia și până la căsătoriile gay. Aparent, lipsa “bagajului” (pentru a folosi peiorativul standard) este un avantaj pentru a putea vorbi cu autoritate despre subiecte complexe. În alte profesii, desigur – de la instalații sanitare la chirurgia cerebrală și nu numai -, “bagajul” este în general denumit “pregătire adecvată”, dar atât de mare este puterea unui zâmbet tineresc, a unui păr bogat și a unei talii îngrijite, încât o astfel de perspectivă nu se aplică în chestiuni de moralitate, economie, educație și sănătate sau însemnătatea vieții, în general.

Ca un post-scriptum, impactul consumerismului este unul dintre motivele pentru care în întâlnirile bisericii și în consiliile de conducere  se petrece adesea mai mult timp decât este normal în discuții despre închinare și programe. Cineva va sublinia faptul că anumiți tineri au plecat pentru că închinarea nu este pe placul lor și, prin urmare, biserica trebuie să regândească modul în care face lucrurile. Lăsând la o parte faptul că, pentru cei mai mulți dintre noi, nicio biserică nu ne oferă tot ceea ce ne dorim în materie de închinare, dar suntem totuși fericiți să participăm la ea deoarece Cuvântul este predicat cu adevărat, este interesant de observat răspunsul membrilor: trebuie să facem ceva, să ne gândim din nou la închinare. Cu alte cuvinte, trebuie să răspundem la nevoile consumatorului. O abordare alternativă ar putea fi aceea că trebuie să facem o treabă mai bună în a explica de ce facem ceea ce facem și care sunt obligațiile pe care le implică jurămintele solemne de membru; totuși, aceasta nu este adesea reacția instinctivă la astfel de preocupări. Mentalitatea de “consumatorul este stăpânul” face ca toate practicile stabilite și testate în timp să fie instabile și complet negociabile.

 

Carl R. Trueman, Crossway

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close