Read it Later
You did not follow anybody yet.

De ce conservatorii par să piardă întotdeauna? Sigur, ocazional avem parte de un succes electoral sau de o victorie judiciară, dar cel puțin în ultima generație, am simțit că facem un pas înainte și doi înapoi. O bătălie culturală după alta au fost câștigate de stânga politică – pornografie, căsătoria între persoane de același sex, transsexualitate și multe altele. Chiar și triumful generațional al lui Dobbs pare să fi fost urmat de o serie de eșecuri la nivel de stat, deoarece activiștii pro-avort au depășit cauza pro-viață într-o serie de inițiative de vot și cazuri în instanță.

Am putea cu siguranță să identificăm cauzele specifice ale eșecului în multe dintre aceste bătălii. Am putea, de asemenea, să subliniem puterea copleșitoare de formare a opiniei a instituțiilor educaționale și mediatice de stânga, care îi poate face pe conservatori să se simtă de cele mai multe ori ca David în fața lui Goliat. Ba mai rău, valul civilizației pare să se îndrepte împotriva noastră, pe măsură ce ne aflăm tot mai mult angrenați într-o eră tehnologică care pare hotărâtă să reconstruiască natura pentru a se potrivi celor mai josnice capricii ale dorințelor umane.

 

Toate acestea sunt adevărate, dar poate că mai există un alt factor fundamental la mijloc: Conservatorii nu sunt buni activiști.

 

Într-un articol recent din National Review, care o prezenta pe activista pro-viață Lila Rose, autorul observa: “În mod obișnuit, activismul este domeniul stângii. Necesită anumite calități care lipsesc adesea la conservatori: monomanie; dorința de schimbare radicală; energie neclintită combinată cu cerințe intransigente; și, poate mai presus de toate, dorința de a intra în tranșee și de a rămâne acolo atât timp cât este nevoie.” Autorul nu se înșeală.

 

Să trăiești o viață conservatoare înseamnă să trăiești cu convingerea că există lucruri mai importante decât politica: credința, familia, comunitatea. Înseamnă să te angajezi să-ți investești timpul în aceste lucruri – în orele lungi și grele de soț/soție și de părinte, de prezbiter al bisericii sau de antrenor în Liga Mică. Înseamnă să rămâi înrădăcinat într-un loc, mai degrabă decât să fii mereu în mișcare. Înseamnă să te odihnești în providența lui Dumnezeu, mai degrabă decât să îți faci iluzii de grandoare cu privire la capacitatea ta de a schimba cursul istoriei. De asemenea, înseamnă să prețuiești adevărul mai presus de orice, chiar mai presus de eficacitate.

 

Cu toate acestea, progresismul radical își pune toată energia în politică; este în mare parte opera celor singuri și fără atașament, a celor neliniștiți și mobili, a celor aroganți și siguri pe ei. Și, deși aceste obiceiuri pot să nu fie calea spre fericire, ele pot cu siguranță să producă schimbări politice – mai ales dacă activiștii nu au niciun scrupul în a manipula adevărul sau a semăna minciuni absolute pentru a-și servi scopul.

 

Confruntându-se cu o înfrângere continuă în fața activismului progresist, mulți dintre cei de dreapta le cer conservatorilor să stingă focul cu foc, să intre în tranșee și să facă activism așa cum face stânga. Acest lucru este lipsit de viziune. Pentru că, de fapt, cauzele cu adevărat conservatoare nu pot fi promovate prin mijloace radicale; este periculos să crezi că te poți juca cu focul și să nu te arzi. Este dificil să fii un activist care călătorește prin lume, care face campanie și cauzează agitație și care își păstrează obiceiurile sufletești care te leagă de adevăr, de credință și de familie. Așadar, ce trebuie să facă conservatorii?

 

Răspunsul constă, cred, în consolidarea instituțiilor. Instituțiile sunt, în mod inerent, lucruri conservatoare: ele necesită cooperare, angajament, sacrificiu de sine, loialitate și umilință – toate virtuți fundamental conservatoare, în contradicție cu spiritul de individualism expresiv care a distrus societățile noastre. Ele manifestă continuitate în timp și respect față de tradiție. Tocmai de aceea, stânga a vizat în mod sistematic cele mai prestigioase instituții ale culturii noastre. Văzându-le drept forțele conservatoare care sunt, le-a urât și a decis să le coopteze.

 

Problema noastră de astăzi este că atât de multe instituții au devenit progresiste încât conservatorii s-au întors împotriva lor. Am devenit anti-instituționali, hotărâți să demolăm în loc să construim. Creștinii evanghelici nu au ajutat cu nimic în ultima parte a secolului al XX-lea, adoptând escatologii pesimiste care se concentrau pur și simplu pe salvarea sufletelor individuale înainte de iminenta răpire. Iar atunci când pericolele care ne înghit par atât de urgente, poate părea inutil să investim în munca lungă și lentă de reconstrucție și răscumpărare a instituțiilor. Dar aceasta este singura cale de a realiza o adevărată reînnoire conservatoare; gândiți-vă cum decizia Dobbs a fost rodul a zeci de ani de construcție instituțională în mișcarea juridică conservatoare.

 

Asta nu înseamnă că nu există loc pentru activismul conservator. Chiar și atunci când ești în defensivă, încercând să câștigi timp pentru a construi o fortăreață, ai nevoie de trupe de primă linie pe teren, ca să nu mai vorbim de câțiva sabotori și comandouri pentru a încetini înaintarea inamicului. Dar nu trebuie să fie foarte numeroși; forța atacatoare va avea întotdeauna mai mulți.

 

Totuși, de ce ar trebui conservatorii să se mulțumească să fie în defensivă? Nu este aceasta o acceptare a înfrângerii pe termen lung? Cu siguranță că nu. Pentru că, dacă apărăm natura umană și ordinea creată, avem un avantaj. În cele din urmă, realitatea va învinge irealitatea. Ne putem permite să jucăm un joc pe termen lung.

Brad Littlejohn, WNG

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close