Read it Later
You did not follow anybody yet.

Am scris textul acesta cu mai mulți ani în urmă, dar încă sunt de acord cu ce ziceam atunci. Poate pare ciudat că spun asta, dar se întâmplă parcă tot mai rar…

Probabil că „podul” cu recomandări de sărbători este plin; atât de plin că structura poate ceda în orice clipă, iar edificiul se va surpa cu zgomot mare. Tocmai de aceea m-am gândit să vă sar în ajutor, sugerându-vă câteva lucruri/ activități de care vă puteți debarasa. La aceasta se referă „nu-urile” din titlu. Acestea nu sunt aranjate într-o ordine logică, ci mai degrabă așa cum mi-au trecut prin minte. Ideea de bază e următoarea: pentru sărbători reușite nu trebuie să mai adăugăm puncte în program, ci dimpotrivă, să renunțăm la o bună parte dintre cele pe care le aveam deja. Să începem!

Ba nu putem începe încă. Mai trebuie să spun că textul a fost scris în sâmbăta tăcută (sâmbăta Paștelor), iar anul acesta nu am sărbătorit nici Floriile. De aici s-ar putea să rezulte unele neconcordanțe cronologice, dar am zis că e bine să cugetăm din timp la lucrurile astea.

NU trimite mesaje la kilogram, nici pe telefon, nici pe e-mail. Tehnologia facilitează trimiterea mesajului întregii ”liste.” Te asigur că ”lista” nu va citi extaziată mesajul tău de genul „Fie ca lumina sărbătorii… să îți inunde telefonul, casa și viața!” Cei mai mulți se vor opri după „Fie ca lumina” În cel mai bun caz impersonala „listă” își va aminti că nu a trimis mesaje, așa că te vei trezi cu alte câteva mesaje. Câștigată nu e decât compania de telefonie (la vremea primei scrieri a acestui text, sms-urile erau încă la mare cinste!). Și nici nu te chinui să devii prea original. Cât de original crezi că vei ajunge? Mai bine două-trei mesaje sau apeluri personale, calde, un contact real ca între oameni, decât 300 de mesaje ”luminoase.”

NU încerca să faci în sâmbăta Paștelor curățenia „generală” pe care nu ai apucat să o faci până acum. Mai sunt și alte weekend-uri, deși, să fiu sincer, puteai să o faci puțin câte puțin în săpămânile precedente. Oricum nu fă tocmai azi (reamintesc că textul inițial a fost scris în sâmbăta Paștelor!) pe războinicul bacteriilor, acarienilor și a altor ființe și particule: te vor răpune! Dacă nu ai făcut-o, primenește un pic casa, iar mai apoi declară-le pace. Dacă ai trăit cu ele de Florii, vei supraviețui și de Paște. Mai bine ai grijă după sărbători să nu te prindă și Înălțarea sau Rusaliile…

NU găti mai mult decât e cazul. Masa de sărbători e specială, dar te rog tare mult, nu fierbe prea multe ouă. De ce insistăm, an de an, să le consumăm tot la limita expirării? Se termină apa și focul și nu le mai putem fierbe după Paște? Două feluri de prăjitură bună ajung: nu e nevoie și de pască, și de cozonac, și de tort, și de prăjitua X cu ness și de prăjitua Y cu nucă și, oare pe care am uitat-o? Da, tocmai pe cea cu – surpriză! – 10 OUĂ! Din toate astea putem alege vreo două feluri, poate unul mai tradițional și ceva mai șmecher și glicemia va rămâne în parametri normali.

NU te agita înainte de a merge la biserică. Poți sta liniștită, fiecare e preocupată de freza și hainele ei și nu are timp să le admire pe ale tale. Dacă ți se fac complimente, e doar cu scopul ca ele să fie întoarse. Știu că e tradiția să fie ceva haine noi de sărbătoare, dar nu lăsa grija pentru vestimentație să strice totul. Nu te chinui să vezi toți copilașii și soțul cu nu-știu-ce costume și cămăși noi care trebuie aranjate și îmbrăcate cu 20 de minute înainte de începerea bisericii. Oare ce ne așteptăm să se întâmple? Doar ce întoarcem capul și copiii vor fi cu pantalonii pe cap, uitându-se la desene, deși ne-am chinuit jumătate de ceas să îi aranjăm. Soțul își va freca sacoul de mașină pentru că i s-a părut că vede ceva suspect la roată! Nu spun că nu sunt importante hainele și că nu e bine să fie și ele primenite, dar mai important este să mergi cu sufletul liniștit să sărbătorești, decât să mergi frezat, aranjat și foarte agitat.

NU îți aglomera programul cu o sută de activități, vizite și alte cele. Nu încerca să fii în prea multe locuri ca să îi mulțumești pe toți. Fii însă prezent acolo unde ești și bucură-te de persoanele lângă care ești: povestiți, amintiți-vă, râdeți, toate astea fără să vă grăbiți. Nu pierde prilejul de a dormi! Zilele acestea, permiteți luxul să tragi un pui zdravăn de somn într-un moment al zilei în care, în general, nu poți face asta. Trupul trebuie să știe că e sărbătoare datorită odihnei suplimentare, nu doar datorită meselor suplimentare.

NU vorbi prea mult la telefon. Dacă o faci, să fie cu cei dragi, nu cu colegul care n-are chef de sărbători și vrea să știe cei ai făcut cu facturile alea…

NU da drumul la televizor. Nu cred că e nevoie de motivație aici.

NU merge de 100 ori la magazin. Gândește bine și limpede de la început.

NU îți îndeplini sarcinile ca pe o corvoadă. După ce le-ai triat, fă-le pe cele care au rămas cu bună voie, cu un duh bun. Nu aștepta să termini totul ca să te poți bucura în sfârșit. Oricum vei fi terminat și obosit când termini. Bucură-te din plin de fiecare etapă. A fi sănătos, a putea să stai acasă în liniște, alături de familie, să te poți pregăti și să ai ce pregăti sunt deja suficient de multe binecuvântări ca să-ți mai poți permite să fii morocănos.

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close