Read it Later
You did not follow anybody yet.

În anii 1950, faima lui C.S. Lewis ca autor, teolog inspirat și comunicator articulat și elocvent a atras atenția lui Caroline Rakestraw, fondatoarea Episcopal Radio-TV Foundation. Ea l-a rugat pe episcopul Henry Louttit să-l invite pe Lewis sa țină o serie de prelegeri radio pentru Episcopal Radio Hour. Rakestraw și Louttit au lăsat alegerea subiectului discutat la latitudinea lui Lewis. “Dragul meu episcop”, a răspuns Lewis pe 1 mai 1958, “cred că pot accepta ceea ce sugerezi.”


Subiectul care îl preocupa în acel moment, spunea el, era “cele patru iubiri: storge, philia, eros și agape. Acestea par să înglobeze aproape întreaga etică creștină.” Lewis reflectase asupra acestor idei decenii de-a rândul, citind prima parte a lucrării “Agape și Eros” (1930) a teologului suedez Anders Nygren (1890-1978) în mijlocul anilor ’30; la vremea respectivă, el i-a scris unui coleg: “Trebuie să-l citesc din nou [pe Nygren]. M-a zguduit extrem de tare.” Referințe despre Nygren și despre dragoste continuă să apară în scrisorile sale; într-o scrisoare, la doar câteva luni după ce Lewis înregistrase discuțiile, Lewis îi spunea profesorului de engleză de origine americană, Corbin Scott Carnell, că cartea lui Nygren se număra printre puținele cărți moderne care l-au influențat. (De asemenea, a precizat clar că nu era de acord cu multe dintre ideile prezentate acolo.)

 

Zece discuții devin cele patru iubiri

 

Lewis s-a întâlnit cu Rakestraw în Londra și a înregistrat “Cele patru iubiri” într-o singură zi, în 19 august 1958. Cele zece scurte discuții au fost difuzate în Statele Unite în 1959; și asta ar fi putut însemna sfârșitul poveștii, cu excepția faptului că Lewis a decis să le transforme într-o carte. Deși cartea pe care a scris-o nu menționa numele lui Nygren, Lewis critica implicit abordarea acestuia, diferențiind în mod clar ceea ce Lewis prezenta ca “iubirea ca necesitate” și “iubirea ca dar”. Desigur, argumenta Lewis, iubirea ca dar pe care Dumnezeu o are față de noi este cea mai înaltă formă de iubire, dar este iubirea noastră ca necesitate față de Dumnezeu care ne atrage spre El; “ce este mai presus nu poate exista fără ceea ce este mai prejos”, cita Lewis din “Imitațiunea lui Hristos” de Thomas à Kempis (1380-1471).

 

În locul de opoziției dintre eros și agape a lui Nygren, Lewis a conturat cele trei iubiri naturale: afecțiunea (storge), prietenia (philia), eros (“acea iubire în care se află îndrăgostiții”) și una divină (agape sau caritate). Atunci când definea cele trei iubiri naturale, el a avut grijă să remarce modul în care fiecare reflectă atât iubirea ca necesitate, cât și iubirea ca dar, și cum fiecare poate servi ca mijloc de apropiere de divin – dar dacă sunt abuzate și răsfățate în mod greșit, ele pot să-i fure lui Dumnezeu închinarea și autoritatea care îi aparțin doar Lui. “Iubirea încetează să mai fie un demon când încetează să mai fie un zeu”, a citat Lewis din autorul elvețian Denis de Rougemont (1906-1985), adăugând că acest lucru poate fi “reformulat în astfel: ‘devine un demon în momentul în care începe să devină un zeu’.”

 

Unul dintre lucrurile fascinante ale cărții este identificarea iubirilor din viața lui Lewis ca exemple. Doamna Fidget, care “trăiește pentru familia ei” (indiferent dacă familia își dorește aceasta sau nu) din capitolul despre afecțiune, poate fi unul dintre multele portrete ale lui Janie Moore din operele lui Lewis. Ronald și Charles, care apar în capitolul despre prietenie, sunt desigur J.R.R. Tolkien și Charles Williams, iar Lewis, într-un mod succint, dar emoționant, deplânge faptul că nu va mai vedea niciodată reacția lui Tolkien la o glumă a lui Williams. Deși Lewis nu o menționează pe Joy Davidman în mod explicit în capitolul despre eros, el i-a scris după moartea ei corespondentului american Donovan Aylard: “Viața mea de căsătorie a fost foarte scurtă; dar a depășit în fericire întreaga mea viață. Veți găsi tot ceea ce am de spus despre căsătorie în cartea mea Cele patru iubiri.”

 

Scopul final al lui Lewis, desigur, era să încadreze experiența noastră a acestor iubiri naturale în experiența noastră a divinului agape. Acolo și numai acolo, spunea el, acestea își găsesc locul potrivit și împlinirea deplină. În cer, concluzionează el, nu-i vom abandona “pe cei dragi ai noștri de pe pământ”, ci îi vom regăsi în Hristos: “Iubindu-L pe El mai mult decât pe ei, îi vom iubi mai mult decât îi iubim acum.”

 

Totuși, unul dintre cele mai pătrunzătoare pasaje ale cărții nu vorbește despre împlinirea finală a dragostei agape, ci despre ceea ce putem suferi pe parcurs: “A iubi înseamnă a fi vulnerabil. Iubește orice, și inima ta cu siguranță va fi rănită și, probabil, va fi frântă.” Doar prin acea vulnerabilitate, doar prin acea moarte și frângere care duce la viață, putem învăța să iubim așa cum iubește Hristos și să-L iubim pe Hristos iubindu-i bine pe cei dragi ai noștri.

 

Jennifer Woodruff Tait, Christian History Institute

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close