Read it Later
You did not follow anybody yet.

În adâncul sufletului său, fiecare băiat se întreabă dacă este capabil să facă anumite lucruri. Acesta este motivul pentru care atât de mulți băieți sunt atrași de sport și jocuri video. A avea succes pe teren sau a câștiga la un joc, cel puțin temporar, îi spune unui băiat că da, poate. Dar, pe măsură ce băieții cresc, tații lor trebuie să le arate și să le spună că, de fapt, sunt capabili. Vrem ca ei să știe că au la dispoziție nu doar talente și abilități, ci și sprijinul celorlalți și al lui Dumnezeu pentru a face față la tot ceea ce le va oferi viața. Atunci când tații nu-i învață acest lucru pe fiii lor, băieții cresc adesea și devin bărbați nesiguri.

Lăsată necontrolată, nesiguranța poate avea un impact asupra fiecărui aspect al vieții unui bărbat. În miezul ființei sale, un bărbat nesigur crede că nu are ceea ce îi trebuie pentru a reuși. În multe cazuri, această convingere va avea un impact negativ asupra relației sale cu soția și copiii. Iată 5 moduri în care bărbații nesiguri își pot afecta familiile.

  1. Sunt excesiv de critici.

Când un bărbat nesigur se uită în oglindă, vede adesea ce este mai rău în el însuși. Este un sentiment inconfortabil. Una dintre modalitățile prin care ar putea încerca să facă față acestui lucru este să îi critice pe alții, poate despre aceleași lucruri pe care le urăște la el însuși sau poate doar pentru a se simți mai bine în pielea lui. Fiind cei mai apropiați oameni de el, soția și copiii unui bărbat nesigur pe sine vor auzi totul despre ceea ce crede el că spun și fac greșit. Acest lucru poate răspândi sentimentele de îndoială de sine în întreaga familie a bărbatului, transmițând nesiguranța celor pe care îi iubește cel mai mult.

  1. Nu sunt dispuși să spună nu.

Atunci când un bărbat nu crede că are ceea ce îi trebuie, dorința de a fi plăcut poate transforma viața lui într-un concurs de popularitate. El se teme că, spunându-le „nu” celorlalți – în special copiilor săi – aceștia nu-l vor mai plăcea. Dar copiii care nu aud niciodată „nu” cresc cu un simț subdezvoltat al autocontrolului. De asemenea, ei tind să nu aibă rezistența și perseverența necesare pentru a răspunde provocărilor și luptelor din viața de adult. Să auzi „nu” în mod regulat poate contribui în mare măsură la formarea caracterului fiilor tăi.

(Pentru puncte bonus, nu uitați că există și momente în care este important să le spui „da” copiilor tăi mai mici și adolescenților).

  1. Petrec prea mult timp la serviciu.

Bărbații sunt adesea mândri de munca lor. Munca bună ar trebui să fie recunoscută de către șefi și colegi. Cu toate acestea, un bărbat care nu se simte confortabil în propria piele poate începe să tânjească după complimente și recunoaștere. Viața de familie poate avea de suferit dacă această dorință îl determină pe bărbat să investească tot mai multe ore în muncă, ratând mesele în familie și ocaziile speciale.

  1. Trăiesc indirect prin intermediul copiilor lor.

Atunci când un tată se luptă cu nesiguranța, etapele și realizările copiilor săi pot deveni mai mult decât un simplu prilej de sărbătoare. El poate vedea în copiii săi o oportunitate de a-și compensa propriile regrete și neajunsuri. Acest lucru va exercita o presiune inutilă asupra copiilor care deja s-ar putea să se lupte să se ridice la înălțimea propriului potențial.

  1. Pot fi expuși riscului de a înșela.

Atunci când o femeie arată o atenție deosebită unui bărbat, aceasta îi construiește mândria. Un bărbat cu o stimă de sine sănătoasă recunoaște că cele mai importante complimente, flirturi și manifestări de afecțiune vin din partea soției sale. Un bărbat care își pune la îndoială valoarea de sine poate începe să caute aceste consolări de la o altă femeie. Acest lucru poate duce la devieri emoționale sau de altă natură. Adulterul poate provoca daune grave, uneori chiar ireparabile, unei căsnicii.

Un text de Mike Landry pentru All Pro Dad

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close