Read it Later
You did not follow anybody yet.

Dacă te-aș primi vreodată în vizită, ai putea observa că în casa mea sunt lumini de veghe instalate peste tot. Am lumini permanent în priză în capul scărilor. În toate băile, inclusiv în a mea, există lumini de veghe. Ați putea presupune că acestea sunt pentru copiii mei mici. Da, „întunericul” este o temere comună printre temerile copiilor – dar în casa mea eu sunt cel care se teme cel mai mult de el.

Fie că este vorba de întuneric, de înălțimi sau de păianjeni, aproape toată lumea va recunoaște că se teme de ceva. Acest lucru îi include și pe copiii noștri. De obicei, ei învață să se descurce cu multe dintre aceste temeri pe măsură ce cresc. Dar atunci când nu ne înfruntăm temerile, în special pe cele mari, ajungem să lăsăm frica să ne conducă viața și facem alegeri greșite. Atunci când aceste griji mai profunde încep să dirijeze deciziile copiilor noștri, ei vor face la fel. Iată 3 temeri ale copiilor noștri pe care aceștia trebuie să le înfrunte:

  1. Frica de suferință

Suferința îi poate speria pe copiii noștri în diferite moduri. Unul dintre cele mai de bază instincte ale noastre este autoconservarea. Acest lucru înseamnă că copiii noștri pot fi speriați de suferință. Atunci când copiii sunt conduși de frica de suferință, aceasta i-ar putea determina să aleagă opțiunea mai ușoară în loc să ajute pe cineva. S-ar putea să-i facă să stea liniștiți în loc să se ridice în picioare pentru ceva în care cred. Trebuie să-i învățăm că adevăratul bine vine adesea cu mari dificultăți. Trebuie să le arătăm exemple ale altora care au suferit pentru ceea ce cred ei.

  1. Frica de eșec

Copiii noștri vor experimenta eșecuri și pierderi. Acest lucru este deosebit de greu, deoarece, fie că este vorba de notele de la școală sau de succesul în sport, o mare parte din viața lor se bazează pe capacitatea lor de a realiza ceva. Este o tragedie faptul că mulți copii echivalează sentimentul lor de valoare de sine cu capacitatea lor de a se ridica la standardele altcuiva. Dacă copiii noștri își bazează identitatea pe ceea ce pot realiza, nu este de mirare că le este frică să eșueze. Acest tip de teamă îi poate paraliza pe copiii noștri, împiedicându-i să încerce ceva nou. Trebuie să-i învățăm pe copiii noștri că valoarea lor nu constă în ceea ce fac, ci în cine sunt. Trebuie să le împărtășim propriile noastre eșecuri și, în același timp, să îi echipăm cu strategii pentru momentele în care vor eșua.

  1. Frica de a rata ceva

Lumea virtuală a telefoanelor mobile și a social media a amplificat teama de a fi lăsat pe dinafară în ceva mult mai puternic. Acolo unde temerile noastre de a rata ceva erau înrădăcinate în zvonuri și imaginație, copiii noștri văd zilnic actualizări ale tuturor lucrurilor pe care prietenii lor și alți copii de vârsta lor le-ar putea face. Atunci când copiii sunt motivați de teama de a rata ceva, ei caută adesea modalități de a se bucura de emoția pe care o trăiesc ceilalți, indiferent dacă această emoție este sau nu adecvată, sigură sau corectă. În același mod, în timp ce ne învățăm copiii cum să facă față presiunii colegilor și prietenilor, trebuie să îi învățăm să recunoască momentele în care teama de a fi lăsat pe dinafară îi determină să ia o decizie proastă sau prost gândită.

Un text de Mike Landry pentru All Pro Dad

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close