Read it Later
You did not follow anybody yet.

În onoarea impactului Reformei asupra vieții credincioșilor, este important să începem reamintindu-ne de cele cinci Sola. De dragul clarității, amintim că “sola” este un cuvânt latin care înseamnă “singur” sau “singurul”, iar cele cinci Sola sunt formulări care ajută la articularea principiilor teologice majore care au apărut în urma Reformei Protestante:


Sola Scriptura: Numai prin Scriptură

 

Sola Gratia: Numai prin har

 

Sola Fide: Numai prin credință

 

Solus Christus: Numai prin Cristos

 

Soli Deo Gloria: Glorie numai lui Dumnezeu

 

Concentrându-ne pentru început pe Sola Scriptura, cuvintele binecunoscute ale lui Martin Luther ne vor servi ca introducere. Stând înaintea Dietei de la Worms, Luther a declarat:

 

“Conştiinţa mea este prinsă de cuvântul Domnului. Fără de aceasta nici nu pot şi nici nu vreau să abjur nimic, fiind anevoios, dăunător şi periculos să acţionezi contrar conştiinţei. Eu nu pot să fac altfel. Aici stau. Să-mi ajute Dumnezeu! Amin.”

 

Reformatorii, denumirea dată bărbaților care au contribuit la apariția Reformei Protestante,  credeau cu tărie în faptul că Scriptura a fost inspirată de Dumnezeu, că este singura sursă perfectă și fără cusur a revelației divine și, prin urmare, că este autoritatea finală și supremă în toate problemele legate de credință și practică. Aceasta nu a fost o credință revoluționară. Nu numai că este învățătura Scripturii, dar a fost și afirmația unanimă a bisericii primare. Reformatorii pur și simplu recuperau un adevăr esențial și fundamental, care fusese neglijat și corupt de Biserica Catolică Romană.

 

Deci, ce are de-a face Sola Scriptura cu familia, casa și creșterea copiilor? Ei bine, atunci când vine vorba de creșterea copiilor noștri în mustrarea și învățătura Domnului (Efeseni 6:4), este vital să o facem conform autorității supreme a Cuvântului lui Dumnezeu. În același fel în care Tatăl nostru ceresc folosește Cuvântul Său să ne sfințească (Ioan 17:17), trebuie să căutăm să facem ucenici din copiii noștri prin mijloacele Scripturii. Așa cum îi scrie Pavel tânărului său copil în credință, Timotei, spunând:

 

“Toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu şi de folos ca să înveţe, să mustre, să îndrepte, să dea înţelepciune în neprihănire, pentru ca omul lui Dumnezeu să fie desăvârşit şi cu totul destoinic pentru orice lucrare bună.” (2 Timotei 3:16-17).

 

Prin urmare, în timp ce căutăm să îndeplinim slujba bună de părinte bazându-ne doar pe autoritatea Scripturii, este esențial să o facem având în minte patru aspecte cheie:

 

  1. Inspirația Scripturii: Tatăl nostru vorbește cu autoritate

 

Mărturisirea de credință baptistă din 1689 de la Londra spune:

 

“Autoritatea Sfintei Scripturi, în care trebuie să credem, nu depinde de mărturia niciunui om sau biserici, ci în întregime de Dumnezeu (care este însuși adevărul), autorul ei; prin urmare, trebuie să fie primită pentru că este Cuvântul lui Dumnezeu.”

 

Ca părinți, singurul motiv pentru care ne putem învăța copiii cu autoritate este autoritatea pe care Dumnezeu ne-a încredințat-o. Este din cauza poziției speciale în care Dumnezeu, în providența Sa, ne-a așezat și a revelației speciale pe care ne-a dat-o. Nu trebuie să privim neglijent nici poziția noastră, nici revelația specială a lui Dumnezeu. În același timp, nu trebuie să permitem altor surse de așa-numite sfaturi și instrucțiuni de creștere a copiilor să aibă prioritate în fața înțelepciunii inspirate de Dumnezeu, Tatăl nostru ceresc. Dacă doriți ca pruncii voștri să audă vocea lui Dumnezeu, citiți-le Biblia și instruiți-i conform autorității Scripturii. Aici începe o reformă a familiei.

 

  1. Infailibiliatea Scripturii: Tatăl nostru vorbește adevărul

 

Un al doilea aspect important din Sola Scriptura este infailibilitatea Scripturii. Ce înseamnă să spunem că Biblia este fără greșeală? Derivând din inspirația Scripturii, infailibilitatea biblică înseamnă:

 

“Când toate fenomenele vor fi cunoscute, Scripturile,  interpretate corect și în manuscrisele lor originale, vor fi arătate a fi complet adevărate în tot ceea ce afirmă, fie că este vorba de doctrină, moralitate sau științe sociale, fizice sau de viață.” (Paul Feinberg, “The Meaning of Inerrancy”)

 

Cuvântul lui Dumnezeu este absolut adevărat în tot ceea ce afirmă. Prin urmare, atunci când slujim copiilor noștri cu Cuvântul lui Dumnezeu, putem face acest lucru cu încredere deplină. Putem avea încredere că învățătura pe care o oferim zilnic copiilor noștri din Scriptură este un dar bun și perfect, “coborându-se de la Tatăl luminilor, în care nu este nici schimbare, nici umbră de mutare.” (Iacov 1:17).

 

  1. Claritatea Scripturii: Tatăl nostru vorbește cu claritate

 

În Isaia 55:10-11, Dumnezeu spune:

 

“Căci, după cum ploaia şi zăpada se coboară din ceruri şi nu se mai întorc înapoi, ci udă pământul şi-l fac să rodească şi să odrăslească, pentru ca să dea sămânţă semănătorului şi pâine celui ce mănâncă, tot aşa şi Cuvântul Meu care iese din gura Mea nu se întoarce la Mine fără rod, ci va face voia Mea şi va împlini planurile Mele.”

Tatăl nostru are un scop divin în a comunica cu poporul Său și este felul Său de a comunica este perfect. Prin urmare, ceea ce Dumnezeu a declarat în Scriptură a fost comunicat clar. Problema, desigur, este că omul natural este atât incapabil, cât și nedoritor să înțeleagă și să accepte adevărurile Cuvântului lui Dumnezeu (1 Corinteni 2:14). De aceea, avem nevoie, pe lângă regenerarea făcută de Duhul lui Dumnezeu, de iluminarea Cuvântului lui Dumnezeu.

 

Dintr-o perspectivă practică, pe măsură ce încercăm să citim și să-i învățăm pe copii noștri Cuvântul lui Dumnezeu, trebuie să începem prin a ne exprima dependența de Domnul. Trebuie să ne rugăm, ca psalmistul: “Deschide-mi ochii, ca să văd lucrurile minunate ale Legii Tale!” (Psalmul 119:18). Pe măsură ce facem acest lucru, putem arăta Cuvântul lui Dumnezeu copiilor noștri cu încredere, știind că, prin natura sa, Scriptura are claritate.

 

  1. Suficiența Scripturii: Tatăl nostru vorbește așa cum se cuvine

 

Dacă dorim cu adevărat să vedem o reformă în casele noastre, al patrulea aspect-cheie al Sola Scriptura pe care trebuie să-l afirmăm este suficiența Scripturii. A spune că Scriptura este suficientă înseamnă că toate lucrurile necesare pentru mântuire și viața creștină ne sunt date în Cuvântul lui Dumnezeu. Avem nevoie să-i învățăm pe copiii noștri cum să fie salvați de la mânia lui Dumnezeu și să fie neprihăniți înaintea Lui? Descoperim vestea bună a Evangheliei în Scripturi. Avem nevoie să-i ajutăm pe copiii noștri să știe cum să-și trăiască credința în mijlocul societății? Găsim instrucțiunile și principiile pentru o viață după voia lui Dumnezeu în Scripturi.

 

Aceasta, desigur, nu înseamnă că nu există alte resurse disponibile care sunt bune și utile. Fie că vorbim despre cărți, crezuri, mărturisiri sau declarații de credință, acestea pot fi toate bune și utile în diferite moduri. Dar pentru cunoașterea credinței și practicii mântuitoare, Biblia este singura și suficienta noastră sursă. Scriptura este preeminentă, iar toate celelalte sunt inferioare.

 

Să nu fim doar oameni care afirmă “Sola Scriptura” cu buzele, ci să fim și oameni care o declară cu viețile noastre. Pe măsură ce îi slujim pe copiii noștri zilnic cu claritatea și autoritatea Cuvântului inspirat, inerent și suficient, vom începe să asistăm la o reformă a familiei, prin harul lui Dumnezeu și pentru gloria lui Dumnezeu.

 

Kevin Hay, Expository Parenting

 

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close