Read it Later
You did not follow anybody yet.

Născut în 1729, Edmund Burke avea 20 de ani în anii 1750. Unele dintre notele sale din acea perioadă au fost adunate într-un volum mic intitulat „A Note-Book of Edmund Burke”, editat de H.V.F. Somerset, publicat în 1957. Un eseu din volum este „Several Scattered Hints Concerning Philosophy and Learning Collected Here from My Papers” (Câteva sfaturi răsfirate despre filozofie și învățare adunate aici din documentele mele), republicat acum online.

„Several Scattered Hints” este foarte puțin cunoscut, chiar și de către cei care îl cercetează pe Burke. Reproduc aici câteva pasaje deosebit de valoroase.

Eseul a fost scris înainte sau în jurul datei apariției primelor lucrări ale lui Burke, „A Vindication of Natural Society” (1756) și A Philosophical Enquiry into the Origin of Our Ideas of the Sublime and Beautiful” (1757). La scurt timp după ce Burke a publicat aceste lucrări, a intrat în politică. Pe parcursul lungii sale cariere politice a produs numeroase discursuri și publicații importante. Revoluția din Franța, care a început în 1789, anul în care Burke a împlinit 60 de ani, a condus la cea mai glorioasă și profundă fază a vieții și gândirii lui Burke – până la moartea sa, în 1797.

Iată o selecție din primul eseu, „Sfaturi răsfirate despre filozofie și învățare”:

„A învăța doar pentru a fi învățat înseamnă a te mișca într-un cerc ciudat. Sfârșitul învățării nu este cunoașterea, ci virtutea; după cum sfârșitul tuturor speculațiilor ar trebui să fie practica de un fel sau altul. Din cauza neatenției față de acest lucru, vedem atât de des oameni de mare erudiție scufundați la fel de adânc ca oricare alții în pasiunile, prejudecățile și opiniile deșarte ale vulgului; ba mai mult, îi vedem adesea mai servili, mai mândri, mai plini de păreri, mai atașați de bani, mai guvernați de vanitate, mai speriați de moarte și mai captivați de vizibilitate și distincții neînsemnate.

Merită să observăm că, atunci când un lucru care nu este ceva principal în sine și care este cultivat doar ca un accesoriu pentru altceva este deturnat de la scopul său propriu, nu numai că nu promovează acest scop, dar merge foarte departe pentru a-l distruge. Exercițiile de gimnastică la greci erau, fără îndoială, menite să formeze poporul lor pentru război; și ele par bine calculate pentru acest scop. Dar când au uitat acest scop, când au făcut ca această artă să fie importantă doar prin sine, când au căutat o reputație doar din exerciții, ea și-a pierdut utilitatea; iar luptătorii de profesie au devenit întotdeauna cei mai slabi soldați.

Eu aș face dintr-o înclinație ingenuă și liberală a minții sfârșitul întregii învățături și, oriunde nu o văd, m-aș îndoi de realitatea cunoștințelor. Pentru că scopul oricărei cunoașteri ar trebui să fie îmbunătățirea noastră într-un anumit fel; și oricine are un temperament acru, țâfnos, nesociabil, răuvoitor, care este arogant cu propriile succese și disprețuitor față de ceilalți, ostentativ în ceea ce privește cunoștințele sale, încrezător în principiile sale, dar abuziv cu cei care diferă de el, acesta poate fi un învățat – și într-adevăr, majoritatea celor numiți cărturari au ceva din acest caracter –, dar cu siguranță nu este un om al învățăturii, nici un filozof. Cu cât se laudă mai mult cu lecturile sale, cu atât mai tare își proclamă ignoranța. Dacă o cunoaștere profundă nu îl face pe om să fie neîncrezător și umil, nici un mijloc uman nu cred că o poate face.

Ar trebui, dacă este posibil, să ne păstrăm toate talentele în slujba vieții și să nu ne facem sclavii niciunuia dintre ele. Cei care își dedică tot timpul unei singure științe sunt predispuși să se lase purtați de ea și nu mai sunt stăpânii lor în ceea ce privește decizia de a decide când, unde și în ce măsură își vor permite speculații; de aceea, în general, ei nu sunt atât de potriviți pentru lume.

Există motive întemeiate pentru a crede că a fi angajat în afaceri este mai degrabă în folosul cunoașterii speculative decât altfel, pentru că, probabil, mintea poate face mai mult prin revelații momentane decât printr-o progresie uniformă. Experiența ar putea arăta că o aderență totală doar la studiu este în măsură să îi ducă pe oameni în subtilități neprofitabile și în noțiuni capricioase. Omul este făcut pentru speculație și acțiune, și atunci când își urmărește natura, el reușește cel mai bine în ambele.”

Un text de Daniel B. Klein pentru The Imaginative Conservative

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close