Read it Later
You did not follow anybody yet.

Reagan a descris neoficial eforturile sale comune cu Ioan Paul al II-lea ca fiind „Planul Divin”, un element major al acestuia fiind încurajarea libertății religioase în URSS. Dr. Kengor intră în multe detalii despre evenimentele politice din anii 1980, începând cu călătoriile lui Ioan Paul al II-lea în Polonia, care au fost, fără îndoială, începutul sfârșitului Uniunii Sovietice. Chiar și tentativele de asasinat au avut o semnificație divină și umană deosebită. Potrivit doctorului Kengor, cea a lui Reagan s-a întâmplat chiar în momentul în care Rusia era gata să invadeze Polonia pentru a ajuta la zdrobirea federației sindicale Solidaritatea și pentru a întări legea marțială. Confruntați cu consecințele politice ale unui atac militar după un atentat la viața președintelui american, sovieticii ar fi dat înapoi. Dr. Kengor crede că tentativa de asasinare a lui Ioan Paul al II-lea a fost orchestrată de sovietici – în special de GRU, agenția de informații militare externe a Rusiei, și nu de KGB, agenția sa de securitate de stat, așa cum se presupune în mod popular.

Dacă asasinatul ar fi avut succes și dacă ar fi fost disponibile dovezi ale responsabilității sovietice, rezultatul final ar fi putut fi ceea ce a urmat după asasinarea arhiducelui Ferdinand în 1914: un alt război mondial. Dar atât Reagan, cât și Ioan Paul al II-lea au supraviețuit, iar tentativele de asasinat i-au apropiat mai mult. Ascensiunea la putere a lui Mihail Gorbaciov, un lider sovietic cu care Reagan credea că Statele Unite ar putea negocia, s-a dovedit a fi factorul final. Tratatul privind forțele nucleare din 1987 a eliminat o întreagă clasă de rachete nucleare, iar când URSS a pus capăt politicii sale de suprimare a religiei un an mai târziu, era doar o chestiune de timp până când întregul edificiu s-a prăbușit.

Forța lucrării doctorului Kengor este în același timp și slăbiciunea sa: concentrându-se atât de mult asupra lui Reagan și Ioan Paul al II-lea, el dă impresia că înfrângerea URSS a fost în întregime opera lor, când în realitate a fost un efort de echipă – Margaret Thatcher, de exemplu, este menționată doar de două ori, ceea ce pare o omisiune gravă. Dar este o lucrare foarte bună și există câteva lecții importante pe care le putem lua din ea. Una dintre ele este aceea că ar trebui să recunoaștem întotdeauna răul pentru ceea ce este și să refuzăm să îl acceptăm. Reagan a spus-o cel mai bine atunci când i-a spus consilierului său pentru politică externă: „Ideea mea de politică americană față de Uniunea Sovietică este simplă, unii ar spune simplistă. Este aceasta: Noi câștigăm și ei pierd”. Atunci când multe minți mai „sofisticate” pun în schimb accentul pe cooperare sau pe nonconfruntare, merită să ne amintim că Ioan Paul al II-lea a moștenit o birocrație a Vaticanului angajată în Ostpolitik, iar Reagan una americană angajată în détente. Amândoi au fost nevoiți să ocolească mulți dintre așa-zișii lor susținători pentru a-și atinge obiectivele.

O altă lecție pe care o putem desprinde de aici este aceea de a vedea adevărul în mod clar, deoarece mulți oameni sunt orbi în mod selectiv atunci când vine vorba de propria politică. Oamenii îl aclamau pe Reagan când ținea discursuri antinaziste după cel de-al Doilea Război Mondial, dar aclamațiile au încetat când a început să afirme că amenințarea reprezentată de comunism era mai gravă. Cu ani mai devreme, Papa Pius al XII-lea a avut o problemă similară încercând să-i explice acest lucru lui Franklin D. Roosevelt. Elitele din comunitatea serviciilor de informații americane au refuzat să exploreze posibilitatea ca Moscova să se fi aflat în spatele tentativei de asasinare a Papei, și doar umila poliție italiană a fost cea care a continuat investigația. Această orbire se poate manifesta ca o credulitate nefirească, așa cum a demonstrat-o și disponibilitatea oamenilor de a accepta necritic defăimarea încurajată de sovietici a lui Pius al XII-lea ca fiind „Papa lui Hitler”.

În cele din urmă, este important să ne amintim că lupta nu se termină niciodată. La numai optsprezece luni după căderea Zidului Berlinului, Ioan Paul al II-lea a remarcat: „Există pericolul de a înlocui marxismul cu o altă formă de ateism care, în numele libertății, tinde să distrugă rădăcinile moralității umane și creștine”. Libertatea fără credință degenerează într-o libertate fără nicio limită, care este exact locul în care ne aflăm acum. URSS se odihnește pe cenușa istoriei, dar tovarășii săi ideologici de drum sunt încă printre noi. Cu toate acestea, merită să sărbătorim victoriile și să-i lăudăm pe eroii care sunt responsabili pentru ele, cum ar fi Ioan Paul al II-lea și Reagan. După cum spune Dr. Kengor, „ei au rescris finalul poveștii secolului XX”.

Un articol de Cristopher Beiting pentru The Imaginative Conservative

 

Citește prima parte aici:

Dumnezeu, Ioan Paul al II-lea, Ronald Reagan și căderea Uniunii Sovietice (I)

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close