Read it Later
You did not follow anybody yet.

Privind retrospectiv, totul pare un vis urât. Este greu de crezut că a existat cândva Uniunea Sovietică, că a existat o vreme când comunismul a fost considerat o forță internațională serioasă și că totul s-a putut prăbuși atât de repede și a dispărut ca un vis urât. Mulți dintre cei care încă se mai obosesc să se gândească la astfel de chestiuni consideră, fără îndoială, că procesul este inevitabil, dar acest lucru este mai degrabă ca și cum am presupune că eliminarea sclaviei în secolul al XIX-lea a fost inevitabilă. Profesorul de științe politice de la Grove City College, Paul Kengor, ne amintește că prăbușirea comunismului sovietic a fost orice altceva decât inevitabilă. Mai degrabă, a fost rezultatul unor eforturi din partea unui grup mic, dar dedicat, de persoane influente care au fost dispuse să se opună mersului lumii, să recunoască răul drept ce era de fapt și să lucreze asiduu pentru a-l învinge. Istoria a arătat că au reușit, poate chiar dincolo de cele mai nebunești visuri ale lor. Cu toate acestea, fără eforturile lor, acest lucru ar fi putut să nu se întâmple.

Potrivit Dr. Kengor, biograf și cercetător al vieții și carierei regretatului președinte Ronald Reagan, o mare parte din meritul pentru aceste eforturi îi revine celui de-al 40-lea președinte al SUA. Dar Dr. Kengor ia în considerare și eforturile altor agenți în această luptă – în special, ale Papei Ioan Paul al II-lea. Dr. Kengor ne prezintă biografiile paralele a doi bărbați care, în ciuda diferențelor dintre ei, au prezentat o serie de asemănări izbitoare și, se pare, au lucrat într-o cooperare mult mai strânsă decât și-au dat seama contemporanii lor.

Teza doctorului Kengor este că prăbușirea comunismului sovietic a fost produsul unor eforturi coordonate din partea lui Reagan și a Papei Ioan Paul al II-lea. Ca atare, el petrece o mare parte din carte prezentând detalii despre viețile și carierele lor. Deși cei doi s-au întâlnit în persoană doar de câteva ori, acum este clar că au fost în contact frecvent în anii critici din 1980. Mai mult, s-au bucurat de o prietenie autentică. Odată, Reagan a surprins un grup de membri polonezi ai Partidului Solidaritatea în timpul vizitei lor din 1989, când a arătat cu degetul spre un portret al Papei de pe peretele biroului său și a spus: „Da, știți că sunt protestant, dar [Ioan Paul al II-lea] este în continuare cel mai bun prieten al meu”.

Biografia doctorului Kengor prezintă numeroasele lor asemănări. Amândoi provin din familii mici: tată, mamă și frate (Reagan, deși crescut ca protestant, a avut un tată catolic). Amândoi au avut mame care au suferit traume majore de sănătate când aveau opt ani și tați care au murit în 1941. În tinerețe, amândoi au suferit boli sau răni grave, ceea ce le-a dat timp să mediteze în timpul unor lungi convalescențe. Amândoi erau atletici și interesați de actorie; amândoi au renunțat la actorie cu reticență, dar au descoperit că experiența lor în acest domeniu i-a ajutat să devină niște comunicatori excepțional de buni. Amândoi au crescut foarte religioși și aveau o pronunțată tentă mistică, o credință puternică în Providența divină și în ideea că toate lucrurile se întâmplă spre bine. Amândoi și-au trasat convingerile fundamentale prin trecutul lor religios: credința în sanctitatea vieții, înțelegerea faptului că indivizii sunt mai importanți decât statul, dragostea pentru libertate temperată de conștientizarea faptului că adevărata libertate provine din credința religioasă, credința în subsidiaritate și în guvernarea limitată și așa mai departe. Ambii bărbați au experimentat într-o măsură sau alta nazismul și comunismul și amândoi au considerat aceste ideologii un afront adus la tot ceea ce considerau sacru. Amândoi au devenit „anticomuniști pozitivi”, subliniind alternativele la comunism, mai degrabă decât pur și simplu condamnându-l.

Amândoi au ajuns la proeminență în moduri neconvenționale, ceea ce i-a făcut pe mulți oameni să îi subestimeze, dar care le-a oferit, de asemenea, o perspectivă diferită asupra problemelor lumii și o dorință de a aborda aceste probleme în moduri originale. Amândoi au fost împușcați la șase săptămâni distanță unul de celălalt și abia au supraviețuit, iar amândoi au ajuns să privească supraviețuirea lor ca pe un semn că Dumnezeu i-a cruțat pentru a îndeplini o sarcină specială pe pământ.

Această sarcină, desigur, a fost distrugerea comunismului sovietic. Dr. Kengor nu împărtășește tendința multora dintre contemporanii lui Reagan (și a altora din ziua de azi) de a privi cu indulgență numirea de către Reagan a Uniunii Sovietice drept un „Imperiu al răului”. Mai degrabă, Dr. Kengor este un istoric corect care recunoaște toate atrocitățile comise de această entitate și flagelul pe care l-a aruncat asupra secolului XX. La urma urmei, niciun biograf onest nu poate spera să înțeleagă cine a fost Ioan Paul al II-lea și ce l-a motivat fără să recunoască suferința pe care comunismul a provocat-o în patria sa poloneză. Unul dintre principalele rele ale comunismului este ura sa față de religie, iar Dr. Kengor juxtapune în mod constant acest rău cu efectul pe care l-a avut asupra Bisericii Catolice și îl plasează, de asemenea, în contextul evenimentelor religioase majore ale secolului.

După un articol de Cristopher Beiting pentru The Imaginative Conservative

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close