Un interviu cu Ministrul Familiei din Ungaria, Katalin Novák – de Jonathon van Maren
În cartea sa, intitulată ”Strania moarte a Europei”, publicată în 2017, Douglas Murray a remarcat un fenomen ciudat. În ciuda declinului demografic abrupt, majoritatea femeilor din Marea Britanie – și din Europa, în general – își exprimau dorința de a avea mai mulți copii decât aveau, de fapt. În anumite țări, scăderea populației ar putea fi inversată prin conceperea numărului de copii pe care femeile pretind că și-l doresc. Atunci de ce este declinul demografic necontrolat, pe scară așa largă? Murray și mulți alții s-au frământat cu această întrebare.
Guvernul maghiar al lui Viktor Orbán, care este în funcția de prim-ministru din 2010, susține că intervenția statului poate înclina balanța în direcția dorită și inversa trendul actual. La fel ca aproape orice altă națiune europeană, Ungaria s-a confruntat cu un declin demografic abrupt încă din 1981. Katalin Novák, în vârstă de 43 de ani, ministru al familiei și vicepreședintele partidului guvernator, Fidesz, spune că statul maghiar a început să integreze politici naționale pentru familie, când au constatat, la începutul mandatului, că există sprijin public pentru astfel de măsuri.
Una dintre problemele esențiale, mi-a declarat Novák într-un interviu, era statutul căsătoriei. În majoritatea țărilor dezvoltate, popularitatea mariajului se evaporă – în Ungaria, numărul căsătoriilor a scăzut cu 23% între anii 2002 și 2010. În consecință, statul a decis să sprijine și să motiveze căsătoriile, ”deoarece căsătoria este un loc mai sigur pentru nașterea de copii.” Experimentul a funcționat și trendul a fost inversat. Din 2012 și până în prezent, numărul căsătoriilor s-a dublat.
“În legea de bază din 2010 sunt principii fundamentale pro-viață și pro-familie”, explică Novák. “Asta înseamnă că am menționat în Constituție, acum 10 ani, că viața începe la concepție și viața fătului trebuie protejată.” Căsătoria a fost definită în mod explicit ca fiind între un bărbat și o femeie, de acord comun. Fiindcă veni vorba, Ungaria a fost mereu criticată de progresiști pentru că a atribuit o definiție legală familiei.
Politicile naționale cu privire la familie nu sunt tocmai ieftine. ”Investim mulți bani pentru a putea construi un mediu propice dezvoltării familiei”, spune Novák. ”Luăm acest lucru ca pe o investiție. În bugetul actual, investim mai mult de 5% din PIB pentru sprijinirea familiilor. Este o sumă foarte mare de bani. Bugetul alocat pentru apărare în anumite țări este mai mic de 2%.”
Cu toate acestea, statul maghiar face eforturi pentru a se asigura că familiile nu vor duce greul [n.t. unui buget așa mare]. ”Sistemul nostru de taxe este favorabil familiilor”, explică Novák. ”Cu cât ai mai mulți copii, cu atât plătești mai puține taxe și impozite. Din 1 ianuarie 2020, mamele cu cel puțin 4 copii au scutire totală de la plata impozitelor pe venit. Nu vor plăti un astfel de impozit niciodată în viață.” În plus, de la 1 ianuarie 2022, tinerii sub 25 de ani vor avea scutire de la impozitul pe venit. Toți ceilalți plătesc un impozit unic de 15%, care este redus în funcție de câți copii au.”
Unele măsuri ar putea fi transferabile și în alte țări vestice: ”Dacă o femeie are un credit pentru studii, îi va fi micșorat dacă va avea copii. Pentru primul copil se amână plata creditului cu 3 ani. Pentru al doilea copil, creditul va scădea cu 50%, iar la al treilea, creditul va fi anulat. Asta înseamnă că nu va mai trebui plătit. Această măsură ar putea avea succes în SUA; în Ungaria este deja foarte populară.”
Măsuri adiționale sunt: subvenții pentru construcția caselor, concediu de maternitate plătit de 3 ani, servicii de îngrijire a copilului extinse, tabere de vară gratuite sau subvenționate parțial pentru copii. Cuplurile proaspăt căsătorite au dreptul la un credit de 30000 USD, cu dobândă 0%. Plata acestuia se amână cu 3 ani după primul copil, după al doilea se reduce cu 30%, iar după al treilea este anulat. Există, de asemenea, servicii de asistență ipotecară care permit cuplurilor tinere să aibă un început în viață fără a avea nevoie de ajutorul familiei sau de mari economii.
Toate aceste politici, spune Novák, au ca scop construirea unei ”Ungarii care sprijină familia. Avem nevoie de o abordare de felul acesta în toate domeniile. Dacă îi vei trata pe cei care au copii cu respect și îi vei face să simtă că sunt valoroși și contribuția pe care o aduc viitorului societății este apreciată, îi încurajezi în visul lor de a întemeia o familie. Cred că aceste măsuri sunt conservatoare.”
Pe scurt, Ungaria nu încearcă să implementeze un stat bazat pe ajutoarele sociale sau să creeze instituții guvernamentale care să înlocuiască rolul mamei și al tatălui, ci subliniază în Constituție faptul că responsabilitatea creșterii copiilor le revine părinților. Este o diferență între măsurile pro-familie ale Ungariei și măsurile sociale. Măsurile sociale se concentrează asupra săracilor, scopul lor fiind asigurarea posibilităților acestora. Măsurile pro-familie se adresează tuturor. Nu sunt o plasă de siguranță socială – este o înclinație la nivel statal către familie. A avea o slujbă este o condiție pentru a beneficia de aceste facilități.
”Nu putem și nu ar trebui să luăm responsabilitatea de pe umerii părinților”, a subliniat Novák. ”Ceea ce facem aici, și ceea ce recomandăm, este scăderea sau eliminarea dezavantajelor celor care au copii. Peste tot în țările dezvoltate, cei care sunt părinți sunt într-o poziție mai puțin avantajoasă decât cei care nu sunt. Ne dorim să eliminăm aceste dezavantaje.” Statul maghiar își propune să consolideze familia, nu să o înlocuiască, așa cum își doresc statele progresiste.
Orice copil și orice părinte primesc ajutor, indiferent de particularitățile structurii lor familiale. ”De îndată ce se naște un copil, nu facem diferență între cuplurile căsătorite sau necăsătorite, nici măcar față de familiile monoparentale. ”Din moment ce ai un copil, nu contează dacă ești o mamă singură sau un tată singur, ești eligibil pentru ajutorul social.”
Guvernul Orbán a făcut, de asemenea, progrese semnificative în reducerea numărului de avorturi. Un fapt aproape trecut cu vederea este că acolo unde există o diferență majoră între numărul de copii pe care femeile pretind că și-l doresc și numărul de copii pe care îl au, presupusul ”copil nedorit” din reclamele Planned Parenthood (n.t. Planificare Familială) nu există. De fapt, realitatea este că cele mai multe femei vor avea ”avorturi” nedorite – lucru pe care nu l-ar fi făcut dacă circumstanțele lor financiare ar fi fost altele. Un efect al politicilor Ungariei a fost un declin în rata avorturilor de 40%, ne spune Novák.
”Rata avorturilor nu e niciodată destul de jos, decât dacă ar ajunge la 0, dar este în scădere”, ne spune ea. ”Posibilitatea unei alegeri reale este importantă.” Ironic, aceasta este o poziție pro-alegere, sprijinită de un angajament în a elimina avorturile nedorite printr-un ajutor real, mai degrabă decât a direcționa banii contribuabililor în instituții de genul Big Abortion (n.t. Marele Avort), politica preferată a multor progresiști.
Pentru mulți tineri, economia modernă a trasat o cale obișnuită: mersul la facultate, strădania de a găsi un job în domeniul ales, urcarea pe scara ierarhică și apoi, poate, încercarea de a avea un copil, mai târziu în viață, atunci când problemele de fertilitate sunt mai probabile, dar nu și formarea unei familii numeroase. ”Oricine își dorește să meargă pe acest drum, are această opțiune”, subliniază Novák. ”Nimeni nu e obligat să se căsătorească și să aibă copii. Dar dacă-ți dorești acest lucru, statul se asigură că e posibil, oferindu-ți respect și stimulente financiare.”
Deocamdată, în Ungaria trendurile par să se fi inversat. Rata căsătoriilor a crescut, cea a avorturilor a scăzut, la fel și vârsta conceperii copiilor. Rata fertilității s-a îmbunătățit, de asemenea; după ce a atins punctul cel mai de jos în 2011, a crescut an de an, cu peste 24%. Evident, aceste statistici nu se datorează în întregime măsurilor luate de guvernul maghiar, dar cu siguranță au fost un factor important. Statul a mizat pe termen lung. Majoritatea politicienilor nu este fană a măsurilor pe termen lung, fără succes măsurabil pe termen scurt sau fără garanția succesului pe termen lung, dar Novák consideră această gândire ca fiind una îngustă.
”A avea copii este un angajament de o viață. Nu patru, nu opt ani, ci o viață întreagă. Copiii reprezintă securitatea națională și viitorul națiunii. Prin urmare, aceste politici merită.” Novák și colegii ei sunt genul de conservatori care știu ce își doresc să “conserve” și sunt dispuși să renunțe la pretinsa neutralitate economică pentru a oferi privilegii familiilor care asigură supraviețuirea națiunii.
Este un proiect incitant – iar celelalte state vestice ar trebui să îl privească cu interes.
Sursa articol: https://www.theamericanconservative.com/articles/family-policy-investing-in-hungarys-future/
Sursa foto: Photo by Nathan Dumlao on Unsplash
Donează online și susține Edictum Dei.
Donează