Read it Later
You did not follow anybody yet.

În loc să găsim modalități de a face din ce în ce mai mult, ar trebui să privim limitările noastre ca pe un dar al lui Dumnezeu, astfel încât să știm că trebuie să ne bazăm mereu pe El. Credința este mai importantă decât un mare succes după standardele lumii.

Iubesc cărțile despre productivitate. Am citit toți marii clasici pe această temă, de la „Seven Habits of Highly Effective People” (Cele șapte obiceiuri ale oamenilor foarte eficienți), de Stephen Covey, la „Deep Work” (Munca profundă), de Cal Newport. Sunt un devotat al ur-textului despre productivitate al lui David Allen, „Getting Things Done”. Această carte, în sensul acestei lumi, mi-a schimbat viața. Aproape în fiecare zi mă trezesc că folosesc principii precum „regula celor două minute” a lui Allen: dacă o sarcină sau „următorul pas” mă preocupă și îmi va lua mai puțin de două minute să o îndeplinesc, o fac acum! Trebuie să mi le scot din minte pentru a mă putea concentra mai ales pe proiecte de scriere creative, pe termen lung. Una dintre marile bucurii ale vieții mele este să țin în mână un exemplar legat al ultimei mele cărți. Dar apoi îmi doresc imediat să mă apuc de următoarea.

Există și un subgen în creștere, notabil, de cărți care pun la îndoială mentalitatea de productivitate. Aceste cărți nu pledează atât de mult pentru neproductivitate, cât sugerează că literatura de productivitate duce la frustrare. Cărți populare, cum ar fi „Four Thousand Weeks: Time Management for Mortals” (Patru mii de săptămâni: Managementul timpului pentru muritori), a lui Oliver Burkeman ne spun că genul productivității ne maschează finitudinea. Acești guru ai productivității insistă să continuăm să producem lucruri care, în cele din urmă, nu ne vor satisface. Cartea lui Burkeman este susținută de budismul pop și de existențialism – o bază filosofică pe care o consider oarecum banală. Cu toate acestea, Burkeman pune degetul pe întrebări esențiale despre productivitate. La ce folosește productivitatea? Dintr-o perspectivă filosofică, cum se sincronizează productivitatea cu limitările noastre și cu trupurile noastre în descompunere? Într-o zi, cu toții vom înceta producția lumească, într-un mod foarte definitiv, la moartea noastră. Ce se va întâmpla atunci?

Cu toate acestea, Burkeman are puține răspunsuri la astfel de întrebări. El spune doar că ar trebui să ne acceptăm limitele și să fim conștienți de o anumită inutilitate în marea parte a eforturilor noastre. Acesta este un bun început, dar am găsit răspunsuri mai bune decât cele ale lui Burkeman în cartea lui Sean McGever, „The Good News of Our Limits” (Vestea bună despre limitările noastre). Aș recomanda cartea oricărui cititor creștin interesat de productivitate. McGever argumentează că problema de bază a genului productivității nu este că nu ține cont în mod adecvat de limitele noastre. Ci faptul că propovăduitorii productivității „nu reușesc să țină cont de antropologia teologică – sau, mai simplu spus, nu iau în considerare ce înseamnă pentru ființele umane să fie create de un Creator”. Unele dintre limitele noastre, cum ar fi sănătatea corporală precară și motivația greșită, au legătură cu efectele debilitante ale păcatului. Dar suntem, de asemenea, concepuți ca ființe limitate și în alte moduri fantastice. Spre deosebire de Dumnezeu, noi nu putem poseda omnisciență, omniprezență sau omnipotență. Cu toate acestea, suntem creați după chipul lui Dumnezeu, ceea ce conferă o mare demnitate vieților și vocațiilor noastre, fie ele religioase sau seculare.

Orice măsurătoare exactă a productivității va trebui să țină cont atât de valoarea noastră dată de Dumnezeu, cât și de limitele date de Dumnezeu. McGever merge atât de departe încât numește inadecvarea noastră creată un „dar”, legat de însăși proiectarea noastră de către Dumnezeu. Înțelegerea creștină a productivității va trebui, de asemenea, să țină cont de economiile fundamental diferite ale Împărăției lui Dumnezeu și ale împărăției acestei lumi. Oamenii sfinți, care își dedică ani de zile din viața lor slujind suferinzi, pot avea puține lucruri de arătat în conturile lor bancare sau în CV-uri, dar sunt bogate peste măsură în estimarea lui Dumnezeu cu privire la un „slujitor bun și credincios” (Matei 25:23). Cu toate acestea, alții, care prin circumstanțele vieții lor se angajează în puține „producții” din această lume, cum ar fi copiii, bătrânii sau persoanele cu dizabilități profunde, au și ei o valoare infinită în ochii lui Dumnezeu.

McGever nu are soluții rapide pentru o abordare a productivității creștine care să Îl onoreze pe Dumnezeu și să recunoască limitele umane. Dar el oferă orientări biblice și practici intenționate de limitare. (Cititorii ar trebui să rețină că McGever este un creștin evanghelic, iar gândirea sa asupra acestor chestiuni este modelată în consecință. Dar creștinii de aproape orice confesiune ar rezona cu abordarea sa). Una dintre limitări este cea a „practicilor de credință”, în special rugăciunea. Unii cititori s-ar putea gândi: „Ei bine, bineînțeles că o carte creștină recomandă rugăciunea”. Dar McGever sfătuiește în mod deosebit asupra rugăciunii ca o modalitate practică de a recunoaște puterea noastră slabă în comparație cu omnipotența lui Dumnezeu. Întotdeauna să ne rugăm mai întâi, nu doar atunci când planurile noastre temporale au eșuat din cauza prostiei noastre sau a resurselor insuficiente. Recunoașteți că orice lucru pe care îl facem, dacă va avea o semnificație eternă, va necesita oricum puterea animatoare a lui Dumnezeu. Rugăciunea ne modelează dorința de a avea o productivitate dumnezeiască reală, nu de a face economii pentru a reuși în această viață. Este ideea noastră de „a face lucruri” scrierea unei cărți care folosește o retorică toxică și argumente de rea-credință pentru a face senzație și a genera bani? Sau construirea unei afaceri care ruinează comunități și îi face pe cei săraci mai săraci? Dacă este așa, s-ar putea să avem realizări pământești mărețe, dar puține lucruri valoroase în CV-ul nostru etern.

Un text de Thomas Kidd pentru Acton Institute

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close