Read it Later
You did not follow anybody yet.

Evoluția Zilei Îndrăgostiților a urmat un curs similar cu evoluția lui Moș Crăciun. A început cu legende legate de un sfânt obscur (de fapt, există mai mult de un Sf. Valentin) din istoria creștină timpurie, care s-a transformat în mod ciudat de-a lungul secolelor în cu totul altceva. Apoi, s-a devoltat rapid într-o cultură pop și un fenomen comercial în Anglia victoriană (mulțumiți-le britanicilor pentru felicitări, flori și produsele de cofetărie), iar Statele Unite au urmat rapid exemplul.

Nimeni nu știe cu siguranță cum a ajuns o zi de sărbătoare din 14 februarie care comemora un martir (sau mai mulți) să fie o celebrare a iubirii lui Eros. Este posibil ca atunci când Papa Gelasius I din secolul al V-lea a abolit vechiul festival păgân al fertilității romane, Lupercalia (sărbătorit pe 15 februarie), acesta să fi ajuns să se îmbine pur și simplu cu Ziua Sfântului Valentin. Tot ce știm este că „Ziua lui Volantynys” apare brusc într-un poem romantic al lui Geoffrey Chaucer în secolul al XIV-lea și de atunci ne însoțește.

Așadar, ce ar trebui să facă creștinii din Ziua Îndrăgostiților astăzi?

Cât mai mult posibil, pur și simplu! Valentin a fost un sfânt, iar erosul nu este domeniul lui Cupidon. Este al lui Dumnezeu! Creștinii ar trebui să fie cei mai neînfricați și exuberanți subiecți ai iubirii romantice care există și cei mai puternici gardieni ai creației și limitelor lui Dumnezeu, pentru că Dumnezeu a făcut-o pentru ca noi să ne bucurăm de ea (1 Timotei 6:17)! Iar Dumnezeu, cel mai mare romantic care există, a conceput-o pentru a ne da o mostră din cel mai mare romantism care va exista vreodată, pe care îl vor experimenta toți creștinii.

Îmbată-te cu dragoste!

Pe site-ul Desiring God abordăm, cu o sinceritate inconfortabilă, probleme legate de păcatul sexual, flagelul pornografiei, angoasa luptelor între persoane de același sex, precum și complexitatea și dificultățile căsătoriei, ale întâlnirilor și ale celibatului. Cu toții cunoaștem nevoia crucială de a ne păzi pe noi înșine, pe copiii noștri și unii pe alții împotriva depravării noastre lăuntrice, a depravării sexuale și a unei culturi care ne împinge în față în fiecare zi o sexualitate nepotrivită.

Dar, pentru o clipă, haideți să nu insistăm asupra pericolelor și dezamăgirilor lui Eros. Să savurăm pur și simplu bucuria îmbătătoare pe care Dumnezeu o intenționează pentru iubiții logodiți și căsătoriți!

Da, îmbătătoare. Acesta este limbajul biblic pentru dragoste romantică:

„Prieteni, beți și îmbătați-vă de dragoste!” (Cântarea Cântărilor 5:1)

Îmbătați-vă de dragoste! Aș spune că este un imperativ plin de candoare. Biblia nu vrea să bem cu moderație atunci când vine vorba de iubirea iubitului nostru. Trebuie să bem mult și să ne îmbătăm.

Deci, în acest sens, Ziua Îndrăgostiților este o zi bună pentru a ne îmbăta de dragoste. Iar un loc bun pentru o degustare de vin este în Cântarea Cântărilor. O singură lectură și nu mai este surprinzător faptul că această aventură nebună prin vița de vie a iubirii romantice logodnice (îaninte de a fi consumată) și maritale o face una dintre cele mai controversate cărți din Biblie! Iată câteva dintre mostrele sale de vin:

„Să mă sărute cu sărutările gurii lui!

Căci toate dezmierdările tale sunt mai bune decât vinul.” (Cântarea Cântărilor 1:2)

 

„Cât de încântătoare este iubirea ta, sora mea, mireasa mea!

Iubirea ta este mai încântătoare decât vinul.” (Cântarea 4:10)

 

„El m-a dus în casa de ospăţ

şi dragostea era steagul fluturat peste mine.” (Cântarea 2:4)

 

„Eu intru în grădina mea, soro mireaso […]

îmi beau vinul cu laptele meu…” (Cântarea 5:1)

 

„Pântecele tău este un pahar rotund,

de unde nu lipseşte vinul amestecat.” (Cântarea 7:2)

 

„Şi gura ta toarnă un vin ales,

care curge lin, ca răspuns la dezmierdările mele,

şi alunecă pe buzele noastre când adormim!” (Cântec 7:9)

Gustul iubirii erotice date de Dumnezeu este ca cel mai bun vin – chiar mai bun! (Prima minune a lui Isus a fost mai mult decât am crezut la început (Ioan 2:1-11)!). Și este menit să fie băut.

Treziți iubirea

Iubiți căsătoriți, v-ați pierdut gustul acestui vin? Dacă da, mergeți împreună la Cântarea cea Mare. Plimbați-vă din nou prin vița de vie. Au intrat vulpile și le-au stricat (Cântarea 2:15)? S-ar putea ca pentru voi această Zi a Îndrăgostiților să fie un moment în care să vă hotărâți împreună să „treziți dragostea” (Cântarea 3:5). Florile, felicitările și dulciurile nu vor face acest lucru. Dragostea se trezește atunci când vă bucurați unul de celălalt.

Soților, citiți secțiunile 4:1-5 și 7:1-4. Ascultați cum mirele din Cântare tânjește după ochii, părul, dinții, buzele, obrajii, gâtul, sânii, picioarele, coapsele, pântecele și nasul miresei sale. Lasă-ți soția să-ți audă încântarea pentru trupul ei!

Soții, citiți 5:10-16 și ascultați cum mireasa se bucură de șuvițele, ochii, obrajii, buzele, brațele, corpul, picioarele și gura mirelui ei. Lasă-l pe soțul tău să te audă cum te desfați cu voce tare de ceea ce admiri.

Ascultați din nou invitația pe care Dumnezeu v-o adresează:

„Prieteni, beți și îmbătați-vă de dragoste!” (Cântarea 5:1)

Dumnezeu vrea ca iubiții căsătoriți să se cunoască profund, iar viitorii iubiți căsătoriți să anticipeze plăcerea senzuală și spirituală deplină de a iubi erotic un alt suflet întrupat. Și a conceput ca această intoxicare să aibă loc în camera sigură a căsătoriei, deoarece o intoxicație interzisă poate ucide (Proverbe 5:15-19, 20-23).

Eu sunt al iubitului meu și iubitul meu este al meu

Dar, bineînțeles, Cântarea Cântărilor este mult mai mult decât o celebrare a Erosului marital. În el se țese misterul Marii Romanțe:

„De aceea omul va lăsa pe tatăl său și pe mama sa și se va lipi de soția sa și cei doi vor deveni un singur trup”. Această taină este profundă și se referă la Hristos și la Biserică. (Efeseni 5:31-32)

Datorită acestui fapt, Cântarea poate fi savurată de fiecare creștin. Cea mai complexă băutură, cea mai minunată amețeală pe care Erosul o poate oferi oricărui soț și oricărei soții din acest veac este doar o copie și o umbră a ceea ce va urma. Niciun creștin nu va rata ceea ce este adevărat.

La cina de nuntă a Mielului, când vom bea vinul adevărat cu Mirele nostru și ne vom bucura de o intimitate cu El pe care până atunci nu o cunoșteam decât în metafore, atunci vom ști cu adevărat ce a însemnat „Eu sunt al iubitului meu și iubitul meu este al meu”. (Apocalipsa 19:6-8; Matei 26:29; Cântarea Cântărilor 6:3).

Și atunci vom ști cu toții ce este adevărata și cu totul pura intoxicare.

Un text de Jon Bloom pentru Desiring God

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close