Read it Later
You did not follow anybody yet.

“Omul de bine lasă moștenitori pe copiii copiilor săi.” (Proverbe 13:22)

Este posibil ca, într-un sens, să ne creștem nepoții și strănepoții prin modul în care ne creștem acum copiii? Este posibil ca viața noastră și deciziile pe care le luăm să aibă efect asupra generațiilor care vor veni?

Dacă este adevărat că alegerile pe care le facem în familiile noastre în prezent vor afecta generația de mâine, atunci da, nu este numai posibil, ci și inevitabil. Este uimitor cât de multe se pot pierde în doar o singură generație. Luați ca exemplu propria țară în urmă cu o generație sau două și modul în care s-au schimbat valorile morale ale societății de azi. Doar în ultimele decenii, pendulul a oscilat foarte departe, mai mult decât în orice altă perioadă din istorie.

Putem să fim siguri că oscilațiile de azi vor părea ca niște valuri pentru generațiile viitoare ale copiilor și nepoților noștri. Cuvântul lui Dumnezeu ne-a spus deja toate aceste lucruri (2 Timotei 3). Asta nu înseamnă că suntem fără speranță, ci ar trebui să ne responsabilizeze ca părinți.

Când ne gândim la momentul de față, pierdem imaginea de ansamblu. Inamicul este cât se poate de serios și știe puterea fiecărei generații.

Dacă ca națiune, biserică sau familie credem că noi suntem singurii afectați de deciziile pe care le luăm în prezent, nu suntem doar naivi, ci nesăbuiți.

Pentru fiecare decizie luată, trebuie să luăm în considerare consecințele acesteia pe termen lung pentru generațiile viitoare. Trebuie să ne întrebăm: “Cum îmi vor fi afectați copiii și cei care vin după ei?”. Modul în care ne creștem copiii va rămâne după ce noi vom fi murit, indiferent că realizăm lucrul acesta sau nu. Ca părinți, nu ne putem permite să gândim în termeni generali. Trebuie să gândim în generații. Trebuie să alegem în mod intenționat să fim părinți multi-generaționali (Psalmul 78:1-7).

Cum arată un părinte multi-generațional?

Aici sunt câteva trăsături.

1. Un părinte multi-generațional se bizuie mai mult pe promisa putere a rugăciunii decât pe puterea personală de a crește copii.

2. Un părinte multi-generațional ia decizii familiale având în vedere atât generațiile actuale, cât și cele viitoare.

3. Un părinte multi-generațional este mai interesat de a transmite valori biblice transcendente și neschimbate, decât preferințe personale, generaționale sau culturale (și își ajută familia să recunoască diferența).

4. Un părinte multi-generațional își pregătește spiritual, își disciplinează constant copiii și oferă un exemplu de o căsnicie demnă de urmat, având încrederea că eforturile lui vor fi reflectate în pregătirea, disciplina și relațiile nepoților lor.

5. Un părinte multi-generațional caută să-i binecuvânteze pe copiii copiilor lui cu o moștenire dumnezeiască, mai mult decât orice alt lucru pe care l-ar putea lăsa în urma lui.

Acestea sunt doar câteva, cu siguranță că există mult mai multe. Privind la acestea, te consideri un părinte multi-generațional? Câte dintre aceste trăsături ești dispus să ți le însușești de dragul copiilor și a nepoților tăi? Stephen Kendrick, producătorul filmului Fireproof, a spus următoarele: “Când le vorbim copiilor noștri, le vorbim, de asemenea, nepoților și strănepoților noștri. Veți vedea în Scriptură că ascultarea de Dumnezeu a unei generații binecuvintează generațiile care vin după ea, iar neascultarea unei generații aduce consecințe grave pentru următoarele generații. Trebuie să învățăm să trăim, să luăm decizii și să ne creștem copiii ținând cont că viețile noastre influențează viețile celor care vin după noi.”

Te încurajez să privești la proporțiile rolului tău de părinte și la longevitatea consecințelor acestuia. Te încurajez să privești în ansamblu. Te încurajez să devii un părinte multi-generațional.

“Copiii copiilor sunt cununa bătrânilor, și părinții sunt slava copiilor lor.” (Proverbe 17:6)

Andrew Linder, Godly Parent

Sursa foto: Photo by Johnny Cohen on Unsplash 

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close