Read it Later
You did not follow anybody yet.

A-L urma pe Isus a fost întotdeauna o chemare la a risca totul. În Evanghelii, Isus ne dezvăluie direct ce înseamnă să fii ucenicul Său: “să-și ia crucea și să Mă urmeze” (Matei 16:24); “cine își va pierde viața pentru Mine o va câștiga” (Matei 10:39); “Oricine dintre voi care nu se leapădă de tot ce are nu poate fi ucenicul Meu.” (Luca 14:33). Deși aceste cuvinte ale Domnului Isus sunt întotdeauna adevărate, în unele părți ale lumii ele sunt mai iminente decât în altele.

În fiecare ianuarie, Open Doors publică anuala World Watch List – un proiect care face un clasament al primelor 50 de țări din lume în care este cel mai periculos să te identifici ca urmaș al lui Isus. Zilele trecute, organizația a publicat World Watch List 2024, dezvăluind informații actualizate și tendințe din ultimele 12 luni. 

Tendințe și statistici

Potrivit concluziilor raportului, în medie, “treisprezece creștini au fost uciși în fiecare zi pentru credința lor în 2023”. Acest număr a făcut parte dintr-un trend mai larg care a înregistrat:

  • aproape 5000 de creștini uciși anul trecut, 
  • mai mult de 4000 arestați, 
  • aprope 300000 deportați,
  • și aproximativ 365 de milioane persecutați pentru credința creștină.

 

Aceasta înseamnă că unul din șapte creștini din întreaga lume se confruntă în prezent cu un nivel ridicat, și uneori periculos și violent, de persecuție zilnică.

Mai mult, potrivit raportului, “Numărul de atacuri asupra bisericilor și a școlilor, spitalelor și cimitirelor administrate de creștini a explodat în 2023”. Aproape 15.000 de biserici și proprietăți creștine au fost atacate în 2023, ceea ce reprezintă “un număr de șapte ori mai mare decât în anul precedent”. Numai în China, aproximativ 10.000 de biserici au fost închise, în timp ce în Algeria numărul bisericilor protestante a scăzut de la 47 la patru. Țări precum India, Nigeria, Nicaragua și Etiopia au închis și/sau atacat biserici într-un ritm alarmant, de asemenea.

În general, în 2023, s-au înregistrat mai multe  atacuri violente asupra creștinilor decât până acum. Numărul creștinilor deportați în întreaga lume a crescut mai mult de două ori. Unul din cinci creștini din Africa a fost persecutat pentru credința sa, iar în Asia doi din cinci creștini au fost persecutați. La nivel mondial, creștinii s-au confruntat cu mai multă ostilitate în 2023 decât în ultimii ani.

Clasamentul țărilor

În fruntea World Watch List din acest an se află aceleași 10 țări ca și în anul 2023, deși ordinea a fost ușor schimbată. Țările în ordine sunt:

  1. Coreea de Nord 
  2. Somalia
  3. Libia
  4. Eritreea
  5. Yemen
  6. Nigeria
  7. Pakistan
  8. Sudan
  9. Iran
  10. Afganistan 

 

Asia, Orientul Mijlociu și Africa de Nord sunt regiunile cu cea mai mare concentrație de persecuții de pe glob. 

 

Asia: În Coreea de Nord, “a fi descoperit că ești creștin… este efectiv o condamnare la moarte”. A fi descoperit înseamnă fie că ești deportat și condamnat la o viață de muncă silnică, fie că ești ucis împreună cu familia ta. Libertatea religioasă și libertatea de închinare sunt inexistente, astfel încât întâlnirea pentru închinare sau chiar deținerea unei Biblii sau a altei cărți creștine se face cu mare risc și în cel mai mare secret. Coreea de Nord este doar un exemplu dintre numeroasele țări asiatice în care persecuția este agresivă. Pe lângă aceasta amintim India (11), China (19), Myanmar (17), Vietnam (35), Malaezia (49) și Indonezia (42).

 

Orientul Mijlociu: Orientul Mijlociu a fost întotdeauna o zonă foarte disputată, lucru care rămâne valabil și astăzi. Arabia Saudită (13), Siria (12), Yemen(5), Irak (16) și Iran (9), printre altele, sunt țări în care a-l urma pe Isus reprezintă un risc extrem. În Yemen, de exemplu, o țară majoritar musulmană în care a renunța la islam poate însemna moartea sau alungarea, există foarte puțini creștini. Dar cei care sunt creștini trebuie să își țină credința secretă sau vor avea de înfruntat “divorțul, pierderea custodiei copiilor, arestul, interogatoriul sau moartea”. 



Africa de Nord: Pe continentul african, Maroc (24), Algeria (15), Tunisia(33), Libia (3), Egipt (38), Sudan (8) și altele, toate au intrat pe listă. În Nigeria (6) – o țară cu aproape 103 milioane de creștini – este șocant de periculos să fii creștin. De fapt, “În Nigeria sunt uciși în fiecare an mai mulți oameni pentru credința lor decât în toate celelalte locuri din lume la un loc”. Nouă din zece crime motivate religios în întreaga lume au loc în Nigeria. Nouăsprezece dintre cele 50 de țări incluse pe World Watch List  2024 sunt situate în Africa.

În timp ce cele mai periculoase 10 țări au rămas în mare parte la fel, este de remarcat faptul că clasamentul altor țări a crescut semnificativ în ultimul an sau mai mult (ceea ce înseamnă că acestea devin mai periculoase). De exemplu, până nu demult, în 2022, Nicaragua nu era inclusă pe World Watch List. Cu toate acestea, Nicaragua s-a aflat pe lista de anul trecut pe locul 50 și pe cea de anul acesta pe locul 30, din cauza deteriorării rapide a situației sale politice. De asemenea, în ultimii ani, Cuba a trecut de la a nu fi inclusă pe listă în 2021, la numărul 37 în 2022, la 27 în 2023 și la 22 pe lista din acest an. La fel ca în Nicaragua, persecuția din Cuba este asigurată în principal de guvernul cubanez.

Tendințe pozitive

Din fericire, există și vești bune. În primul rând, mai puțini creștini au fost uciși pentru credința lor în 2023 (4.998) decât în 2022 (5.621), care a înregistrat, de asemenea, un număr mai mic decât în anul precedent (5.898). Cinci mii de oameni sunt mult, mult prea mulți, dar tendința descendentă este o veste bună într-un raport plin de statistici cumplite.

După cum subliniază raportul, evoluțiile politice din țări precum Mali (14) și India (11) arată semne de progres și speranță. În 2023, Mali a adoptat o nouă constituție care recunoaște minoritățile non-musulmane și “a deschis calea pentru alegeri într-o națiune condusă în prezent de un guvern militar”. De asemenea, India a anulat legile împotriva convertirii, care au fost mult timp un instrument de persecuție, dând speranță creștinilor care au suferit hărțuiri și intimidări din cauza acestora.

În Laos, o țară care a explodat în ceea ce privește persecuția religioasă și care a sărit 10 locuri pe World Watch List, biserica este înfloritoare și în creștere. Potrivit unui expert al țării, “nu am văzut niciodată o legătură mai clară între opoziția în creștere și o biserică în creștere”.

Cum putem fi alături de frații și surorile noastre din întreaga lume?

După ce citim un astfel de raport, putem simți neputință, frică, compasiune, groază și altele. Și, din moment ce suntem departe de oamenii reprezentați pe această listă, este ușor să trecem pur și simplu mai departe. Totuși, ca și creștini, indiferent de câți kilometri se află între noi, aceștia sunt frații și surorile noastre. Așadar, ce ar trebui să facem?

Cel puțin, ar trebui să luptăm în rugăciune pentru frații și surorile noastre în credință. La urma urmei, credem că Dumnezeu lucrează cu putere și în mod providențial prin rugăciunile noastre. Mulți dintre noi pot oferi financiar persoanelor și organizațiilor care slujesc biserica persecutată în locuri dificile. Unii dintre noi pot fi chiar chemați să meargă ei înșiși în aceste locuri. Dar cu toții ne putem ruga – și nu există un mod mai bun și mai puternic de a-i întări pe acești creștini și de a-i ajuta să persevereze decât să ne apropiem de Dumnezeu prin rugăciune pentru ei. 

Așadar, folosiți lista din acest an ca pe un îndemn la rugăciune. Lăsați-o să vă motiveze să vă rugați și să vă informeze modul în care vă rugați pentru cei din întreaga lume care “suferă un grad ridicat de persecuție și discriminare pentru credința lor” – aceeași credință pe care noi o practicăm fără amenințare sau teamă. În timp ce ne rugăm, ERLC va continua să pledeze pentru recunoașterea libertății religioase în toate țările din întreaga lume. 

 


Jordan Wootten, ERLC

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close