Read it Later
You did not follow anybody yet.

Elon Musk este din nou în atenția presei, de data aceasta pentru că a vorbit despre cum vrea să ne pună microcipuri în creier.

 

La începutul lunii decembrie, Musk a sugerat că cipul implantabil al Neuralink ar putea fi gata pentru teste pe subiecți umani în doar șase luni. (El a cofondat compania în 2016.) Musk s-a lăudat că cipul ar putea într-o zi să le permită utilizatorilor să își controleze smartphone-urile cu ajutorul gândurilor, chiar „mai bine decât cineva care are mâini funcționale”.

 

Acestea sunt lucruri destul de normale pentru Musk.

 

Musk a fost anterior deschis cu privire la „descărcarea” conștiinței noastre într-un computer sau chiar într-un corp nou, astfel încât să putem „trăi pentru totdeauna”. Una dintre numeroasele fantezii transumaniste pe care le-a întreținut de-a lungul anilor este că într-o zi vom putea folosi implanturi cerebrale pentru a stoca amintiri. „Putem salva și reda amintiri”, a spus el la un alt eveniment Neuralink din 2020. „Viitorul va fi ciudat”.

 

Ca cineva care și-a petrecut ultimii șase ani studiind memoria, nu mă consider impresionat. Nu este nimic deosebit de „ciudat” în a putea „salva și reda” amintiri. Oamenii fac acest lucru de când?, ei bine, dintotdeauna, folosind cea mai sofisticată rețea neuronală din univers: creierul uman.

 

Fără îndoială, futuriștii noștri mă vor acuza că sunt în mod deliberat obtuz. Ceea ce este interesant în legătură cu memoria „hardware” integrată în creier, bazată pe siliciu, vor explica ei, este că poate fi folosită pentru a ne spori memoria naturală. Dar, încă o dată, nu mă consider impresionat. Oamenii și-au îmbunătățit cu succes memoria, reușind performanțe uimitoare, timp de milenii.

 

Să-l luăm pe Toma din Aquino, spre exemplu. Contemporanii săi se minunau de puterea memoriei sale. Biograful lui Aquino din secolul al XIV-lea, Bernardo Gui, a scris că „tot ceea ce [Aquino] a citit și a înțeles odată nu a uitat niciodată; era ca și cum cunoștințele ar fi crescut mereu în sufletul său, așa cum se adaugă pagină la pagină în scrierea unei cărți”.

 

Gui povestește cum Aquinas a compus Catena Aurea – o vastă colecție de citate textuale din textele patristice, organizate pe teme – „din texte pe care le citise și le memorase din când în când, în timp ce stătea în diferite lăcașe religioase”. Chiar și monumentala Summa, cu miile sale de citate și referințe la alți autori, se pare că a fost scrisă în mare parte din memorie.

 

După toate mărturiile, Aquino era înzestrat în mod natural. Dar a fost și mai mult decât atât. În Summa, Aquino oferă patru reguli pentru antrenarea memoriei: 1) Creați imagini „neobișnuite” ale lucrurilor pe care doriți să le țineți minte; 2) Puneți-le în ordine; 3) Concentrați-vă intens asupra lor; 4) Meditați frecvent asupra lor.

 

Aceste patru reguli, pe care, cu siguranță, trebuie să le fi practicat el însuși, se bazează pe celebra metodă „loci” de antrenare a memoriei, care se găsește în tratatul roman de retorică de autor anonim, Ad Herennium, care, la rândul său, se baza pe sfaturile din De Oratore al lui Cicero.

 

În urmă cu câțiva ani, jurnalistul Joshua Foer a decis să practice aceste tehnici timp de un an. La sfârșitul acestuia, așa cum povestește în best-seller-ul său Moonwalking with Einstein, a câștigat Campionatul de memorie al SUA, reușind să memoreze 107 nume și prenume în cincisprezece minute, 94 de cifre aleatorii în cinci minute, un pachet de cărți amestecate la întâmplare într-un minut și patruzeci de secunde și realizând alte fapte la fel de inutile, dar impresionante. Cu toate acestea, practicanții antici și medievali ai artei au pus aceste tehnici la o muncă mult mai semnificativă, memorând lucruri precum toate cele 10.000 de rânduri din Eneida sau cantități uriașe din Scripturi.

 

Un text de John Jalsevac pentru First Things

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close