Read it Later
You did not follow anybody yet.

Am avut o altă „premieră” în acest an școlar. Pentru prima dată, m-am uitat în secțiunea „Integritate și onestitate academică” din manual. Am fost curioasă după o conversație cu un prieten care m-a întrebat: „Să folosești inteligența artificială la școală înseamnă că trișezi?”. El a spus că fiica lui a folosit ChatGPT pentru a scrie o lucrare pe istoria europeană. Când prietenul meu a întrebat-o pe fiica sa, ea a zis: „Așa face toată lumea acum. E în regulă”.

 

Trișatul a fost întotdeauna ceva destul de alb-negru, dar A.I., în special ChatGPT, îl aduce într-o zonă gri. Nu te-ai familiarizat cu ChatGPT? Este un chatbot care răspunde la întrebări complexe și care poate scrie o lucrare despre „cauzele Războiului Civil” în 10 secunde. Dacă ai copii care vor să folosească inteligența artificială sau dacă știi că o folosesc și nu ești sigur că e un lucru bun, încearcă să îți pui aceste 6 întrebări.

 

  1. Ce spune manualul școlar al copilului meu? Utilizarea I.A. înseamnă plagiat?

 

Dacă manualul și codul de integritate afirmă că utilizarea I.A. este copiat, atunci copiii tăi trebuie să audă acest lucru tare și clar. Parcurgeți împreună manualul pentru ca ei să știe ce instrumente le sunt interzise.

 

O prietenă mi-a spus că profesorul de științe al fiului ei le-a spus elevilor că pot folosi ChatGPT pentru a le da câteva idei. Dacă acesta este cazul și cu profesorilor copiilor tăi, unde ar trebui elevii să tragă linie? Fiecare profesor în parte trebuie întrebat dacă este în regulă și în ce măsură poate fi folosită I.A., altfel ar putea exista probleme.

 

  1. Copiii mei cred că trișează?

 

Într-un sondaj realizat de Junior Achievement în rândul a peste 1.000 de elevi, 60% dintre aceștia au declarat că sunt de părere că utilizarea inteligenței artificiale înseamnă să trișezi. Întreabă-i pe copiii tăi care este poziția lor și de ce. Fiica prietenului meu, care a folosit I.A. pentru istoria europeană, a recunoscut că este un fel de plagiat, dar crede că nota ei va avea de suferit dacă nu folosește un astfel de sprijin (17% dintre copiii din sondaj au spus același lucru).

 

Oricare ar fi motivul invocat de copiii tăi pentru a folosi I.A., nimic nu justifică trișatul. Trebuie să le spunem clar acest lucru. Zonele gri pe care ei le percep în conștiința lor ca fiind astfel creează lucruri tulburi care afectează și alte domenii. Data viitoare când vor avea de făcut o alegere, vor fi tentați să aleagă calea mai ușoară (și posibil necinstită).

 

  1. Este vorba de plagiat?

 

Când eram copil, plagiatul era destul de evident. Dacă o colegă de clasă copia introducerea pentru „Războiul franco-indian” direct din volumul E-G al Enciclopediei Britannica, era evident. Lucrarea venea înapoi cu un 2 mare și roșu și primea o excursie gratuită în biroul directorului.

 

Mulți copii susțin că utilizarea ChatGPT nu reprezintă plagiat, deoarece conținutul creat este nou, nu copiat dintr-o altă sursă. Cel mai bun răspuns la această afirmație ar fi definiția plagiatului: a lua munca sau ideile altcuiva și a le prezenta ca fiind ale tale. Mie mi se pare clar. Nu ar trebui să-ți pui numele pe ceva ce nu ai scris. De asemenea, poți să îți întrebați copilul dacă utilizarea I.A. îl face să se simtă autentic. E un cuvânt important pentru această generație.

 

  1. Care este costul ascuns al utilizării ChatGPT?

 

În cadrul sondajului Junior Achievement, elevii au fost întrebați care este motivul pentru care folosesc I.A. pentru temele școlare, iar 22% au spus că, în opinia lor, aceasta elimină necesitatea de a dobândi cunoștințe. Asta e ceva înfricoșător și descurajant. Una e să folosești tehnologia pentru a fi inspirat, alta e să o folosești ca o scurtătură pentru a evita studiul.

 

E posibil să fii reticent în ceea ce privește inteligența artificială, așa că gândește-te la abilitățile pe care copiii le dobândesc prin studiul „de modă veche”: gândirea critică, scrierea, procesarea informațiilor și formularea gândurilor. Toate acestea sunt abilități de bază de care au nevoie pentru viitoarele lor cariere și relații.

 

  1. Este inutil să opunem rezistență față de inteligența artificială?

 

Pe măsură ce tehnologia avansează, educația tinde să evolueze. E discutabil dacă în bine sau în rău. Unii se împotriveau înainte corecturii ortografice, apoi corecturii gramaticale. Treptat, aceste lucruri au devenit integrate în modul în care lucrăm.

 

Cred că asta e o întrebare din două părți. Poate că răspunsul la întrebarea despre rezistența la inteligența artificială este: „Da, trebuie să ne mișcăm odată cu tehnologia, nu împotriva ei”, dar atunci partea a doua ar trebui să fie…

 

  1. Dacă aceasta este direcția în care ne îndreptăm, cum îmi îndrum copiii?

 

Una dintre îndatoririle noastre ca părinți este să le indicăm copiilor noștri calea, astfel încât să nu se rătăcească în momentul în care vor trebui să se descurce pe cont propriu. De aceea, cei mai mulți părinți îi lasă pe copii să aibă telefoane, să meargă la întâlniri și să învețe să conducă înainte de a se muta de acasă. Nu-ți fie teamă să stai cu copilul tău și să vă jucați cu ChatGPT. Vedeți ce produce și încurajează-ți copilul să analizeze în mod critic rezultatele.

 

Ce-ar fi să folosim această provocare parentală în avantajul nostru? Deși este înțelept să ne întrebăm dacă utilizarea I.A. înseamnă plagiat și să ne arătăm îngrijorarea față de educația copiilor noștri, dezbaterea privind I.A. este, de asemenea, o șansă de a purta discuții mai profunde cu ei despre trăsături de caracter importante, cum ar fi integritatea, hărnicia și autodisciplina.

 

Un text publicat pe All Pro Dad

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close