Read it Later
You did not follow anybody yet.

Flagelul sărăciei care îi afectează pe oamenii din țările în curs de dezvoltare a provocat numeroase discuții în țările bogate. În mod nejustificat, țările bogate au fost acuzate că ar fi cauzat sărăcie în aceste locuri. Din nefericire, presupunerea că prosperitatea provine din exploatare este încă foarte populară în mediul academic și politic. Cu toate acestea, istoria pune serios la îndoială acest argument.

Imperialismul a fost standardul în lumea antică, dar nicio putere imperialistă nu a atins o creștere neîncetată. De exemplu, episoadele de progres economic din Roma și Grecia antică au eșuat în ciuda eforturilor imperiale. Într-adevăr, tezaurul național se mărește atunci când imperiile iau tributuri de la statele cucerite, dar acest lucru nu se traduce prin standarde de viață superioare pentru oamenii obișnuiți. Bogăția statului nu este un indicator al prosperității individuale.

Dacă analizăm istoria, devine clar că urmărirea beneficiilor economice dobândite nu duce la prosperitate pe termen lung. În mod obișnuit, țările cu o istorie de exploatare a altora sunt mai sărace decât alte țări. În Africa, Benin este un pitic economic, în ciuda istoriei sale agresive, dar colegii săi mai puțin agresivi, precum Mauritius și Botswana, sunt vedete economice. În mod similar, Coasta de Fildeș a cunoscut unii dintre cei mai buni ani ai săi atunci când țara a investit în politici de piață.

În ceea ce privește partea europeană, imperiul s-a dovedit a fi destul de costisitor pentru Suedia. După prăbușirea imperiului său, Suedia a devenit invidiată de toată lumea. Mai mult, succesul economic care a coincis cu imperialismul suedez a fost mai degrabă rezultatul guvernării și al reformelor economice decât al construirii unui imperiu. Japonia a cunoscut gloria imperiului târziu în istoria sa și, la fel ca în alte exemple, dovezile arată că a fost o povară.

Folosirea influenței politice pentru a exploata alte țări nu este o strategie de succes. Într-adevăr, istoria arată că multe țări sărace au trecut la bunăstare prin facilitarea comerțului, mai degrabă decât prin urmărirea constituirii de colonii. Finlanda a fost o țară europeană săracă la începutul secolului XX și nu a avut colonii precum Elveția. Cu toate acestea, ambele sunt două dintre cele mai de succes țări din lume.

Principala diferență între țările bogate și cele sărace este productivitatea. A fi productiv creează oportunități de inovare și de creare de bogăție. Sărăcia este condiția naturală a umanității, iar țările se îmbogățesc prin adăugarea la stocul de capital al lumii. Taiwan, Coreea de Sud și Singapore sunt țări sărace în resurse în comparație cu țările din Africa și America Latină, dar, datorită nivelurilor ridicate de productivitate și inovație, acestea au intrat în rândul elitelor.

O altă caracteristică a țărilor de succes este calitatea înaltă a instituțiilor lor. Atunci când instituțiile sunt concepute pentru a facilita spiritul antreprenorial și formarea de capital, oamenii vor fi mai motivați să producă, deoarece eforturile lor nu vor fi penalizate. Potrivit unui studiu de referință, diferențele dintre țări în ceea ce privește productivitatea sunt o consecință a calității instituțiilor. De asemenea, calitatea instituțională determină și capacitatea unei țări de a atrage investitori.

Capitalul prosperă acolo unde este recompensat și fuge din locurile unde este hărțuit. De exemplu, în timpul ultimei faze a colonialismului, a avut loc o trecere la politici etatiste. Cu toate acestea, după independență, în loc să promoveze piețele libere, fostele colonii au susținut instituțiile etatiste care au fost ridicate de puterea colonială. Bazarea pe reglementări pentru a extrage resurse din industrie și pentru a limita importurile a devenit norma în locuri precum Ghana și Tanzania.

Este interesant faptul că Tanzania nu s-a îmbogățit, deși a fost un beneficiar principal al ajutorului extern din partea Europei. Banii trebuie să fie folosiți eficient pentru ca aceștia să aducă valoare. Distribuirea de fonduri către țările sărace este inutilă dacă ele ezită să se reformeze. La fel ca și Tanzania, Jamaica a fost unul dintre principalii beneficiari de ajutor extern din partea Uniunii Europene și a Americii, dar economia sa a început să înregistreze ușoare îmbunătățiri doar după ce a adoptat un program de reformă economică sponsorizat de Fondul Monetar Internațional.

De asemenea, esențial pentru succesul țărilor bogate este faptul că acestea sunt utilizatori eficienți de capital și tehnologie, deoarece sunt mai productive. Țările bogate se pricep la comercializarea produselor și la îmbunătățirea tehnologiilor existente. O țară săracă va produce zece mii de tone de zahăr; cu toate acestea, o țară bogată care nu are un avantaj comparativ în producția de zahăr va produce douăzeci de mii de tone de zahăr, și asta într-un mod mai eficient. În plus, datorită calității capitalului uman, țările bogate sunt pregătite să exporte mai multe bunuri de mare valoare, în timp ce țările mai sărace se concentrează pe bunuri de valoare mai mică.

Prin urmare, dacă țările sărace nu se reformează și nu cresc nivelul capitalului uman, acestea vor rămâne sărace. Învinovățirea țărilor bogate pentru sărăcia lor nu va face decât să le absolve de responsabilitate și să se asigure că acestea rămân prinse în capcana sărăciei.

Un text de Lipton Matthews pentru Mises Institute

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close