Read it Later
You did not follow anybody yet.

Viziunea restrânsă a genului și a eticii sexuale îmbrățișează limitele impuse de Scriptură și se distinge cu ușurință de viziunea neîngrădită a culturii în care etica sexuală este eliberată de aproape toate limitările. Moralitatea sexuală creștină presupune că Dumnezeu există și, în Biblie, a făcut cunoscute limite definite pentru exprimarea sexuală adecvată. Dumnezeu a conceput sexul și, în calitate de proiectant, El cunoaște utilizarea corectă a acestuia și parametrii corecți pentru exprimarea sexuală. Ocolirea îndrumărilor lui Dumnezeu duce în cele din urmă la durere, durere de inimă, inimi frânte și judecata lui Dumnezeu.

În ceea ce privește relația dintre natura umană, gen și sexualitate, nicio învățătură scripturală nu este mai formativă pentru perspectiva creștină decât chipul și asemănarea lui Dumnezeu. Geneza 1:26 proclamă valoarea inerentă a fiecărei ființe umane și spune: „Să facem om după chipul nostru, după asemănarea noastră. Ei vor stăpâni peștii mării, păsările cerului, animalele, întregul pământ și făpturile care se târăsc pe pământ.” Oamenii nu sunt simple brute și nici nu sunt un rezultat accidental, fără scop: oamenii sunt făcuți de Dumnezeu pentru a reflecta puterea și gloria Lui. Eticianul creștin C. Ben Mitchell adaugă: „Imago Dei nu este o <<funcție>> pe care ființele umane o îndeplinesc, pe cât este un <<statut>> de care se bucură. Imago Dei nu este ceea ce fac oamenii, ci cine sunt oamenii.” Din perspectiva viziunii restrânse, fiecare om are o valoare inestimabilă atașată vieții sale, această valoare fiind mai importantă și separată de disponibilitatea sexuală a persoanei. Acest lucru este în contrast puternic cu insistența brută și deprimantă a culturii în care se consideră că valoarea cuiva este definită de atractivitatea și disponibilitatea sa sexuală sau de ideea că găsim sens și valoare în expresia sexuală neîngrădită și autonomia sexuală.

 

Darul binarului sexual biologic nu poate fi separat de versetul din Geneza 1:27 unde ni se spune: „Dumnezeu a creat omul după chipul Său; l-a creat după chipul lui Dumnezeu; i-a creat bărbat și femeie”. La fel ca tradiția creștină mai largă, acest verset modelează viziunea restrânsă a credincioșilor despre sex și gen în două moduri. În primul rând, atât bărbații, cât și femeile împărtășesc în mod egal chipul lui Dumnezeu și, astfel, au o egalitate ontologică – bărbații nu sunt mai buni decât femeile și nici femeile nu sunt mai bune decât bărbații. În al doilea rând, sexul biologic al cuiva nu este un accident și nici genul cuiva nu este ceva ce poți alege. Binarul sexual biologic este normativ și constrânge amploarea expresiei individuale permise care înconjoară genul. Cu alte cuvinte, pot exista diferite moduri de a trăi masculinitatea și feminitatea în cadrul anumitor culturi, așa cum ne este prezentat biblic, dar bărbații nu pot fi femei și femeile nu pot fi bărbați. 

 

Nu doar genul este direct legat de imaginea lui Dumnezeu, ci și sexualitatea umană. În Geneza 1:28, avantajul genului binar este legat de scopurile lui Dumnezeu pentru sex, care sunt procrearea și unitatea conjugală: „Dumnezeu i-a binecuvântat și Dumnezeu le-a spus: „Fiți roditori, înmulțiți-vă, umpleți pământul și supuneți-l”. Geneza 2:24b adaugă: „și se vor face un singur trup”, adică sexul întărește unitatea relațională a căsătoriei, dând posibilitatea soțului și soției să experimenteze o intimitate de care să nu se rușineze și o plăcere sexuală plină de bucurie (Cântarea 4:1–16). Aceste două scopuri — procrearea și unitatea — scot la iveală faptul că sexul nu există de dragul său, ci servește unui scop mai mare pentru o cultură. Sexul nu a fost niciodată conceput de către Dumnezeu ca ceva care trebuie să fie scopul oricărui fel de plăcere în sau în afara căsătoriei. Sexul a fost menit să întărească căsătoria și, ajutând la construirea de căsnicii puternice, să construiască o societate puternică. Societățile care abandonează responsabilitatea în materie sexuală sunt sortite la implozie din cauza familiilor dezintegrate.

 

Nu doar că oamenii sunt creați după chipul lui Dumnezeu, dar și suferă efectele căderii menționate în Geneza 3. Din cauza căderii, oamenii moștenesc acum o natură și un mediu înclinat spre păcat. Apariția păcatului înseamnă că dorințele sexuale sunt dezordonate, iar oamenii își doresc adesea plăcerile sexuale interzise de Dumnezeu. Pasiunile sexuale apasă puternic asupra sufletului și, atunci când sunt detensionate în afara parametrilor morali ai lui Dumnezeu, duc la distrugere și durere. Înțelegerea corectă atât a genului, cât și a sexualității necesită luarea în considerare atât a imaginii lui Dumnezeu, cât și a căderii omului. A ne concentra pe imaginea lui Dumnezeu în timp ce neglijăm căderea în păcat poate duce la celebrarea nestăpânită a fiecărei dorințe sexuale, ca și cum toate sunt în mod inerent bune. Sublinierea căderii în timp ce neglijăm imaginea lui Dumnezeu poate duce la o viziune necruțător de severă și sumbră a genului și a sexualității, care nu lasă loc niciunei plăceri.

 

Echilibrarea celor două concepte ale chipului lui Dumnezeu și căderii este crucială, dar doctrina despre păcat face o diferență clară între abordările mai reținute și cele care nu au nicio reținere. Cei ce susțin o viziune mai liberă pun accent pe imaginea lui Dumnezeu și rolul Lui în modelarea genului sau a sexualității, dar nu recunosc natura decăzută a omului. Romani 1:18–32 detaliază natura păcătoasă a umanității, iar dorințele sexuale distorsionate sunt plasate direct în centrul răzvrătirii și idolatriei. Etica sexuală are nevoie de anumite limite deoarece dorințele naturale ale oamenilor au fost desfigurate de păcat. Păcatul pătrunde atât de mult în intelectul și emoțiile oamenilor încât chiar și cele mai decăzute abordări sunt uneori considerate ca fiind naturale și bune. Dar Scriptura nu neagă niciodată că ispita sexuală poate fi naturală: ceea ce Scriptura neagă este faptul că toate dorințele naturale, sexuale, sunt în mod inerent bune. Când păcatul prevalează, gândurile atât despre gen, cât și despre sexualitate pot fi deformate și distorsionate; ca atare, granițele morale sunt necesare pentru a proteja comportamentul uman.

 

Vestea bună este că Dumnezeu ne-a oferit răscumpărare din păcat prin moartea, îngroparea și învierea lui Isus Cristos (1 Corinteni 15:1-11). Sensul vieții se găsește în împlinirea planurilor lui Dumnezeu prin credința în Fiul Său și fiind schimbați după chipul Acestuia, nu prin complacerea în orice capriciu și dorință păcătoasă. Diferența dintre viziunea liberă și viziunea corectă a eticii sexuale este aceasta: prima susține că dorințele sexuale ar trebui împlinite, în timp ce a doua crede ca dorințele trebuie răscumpărate. Este nevoie de har pentru a răscumpăra și completa natura.


J. Alan Branch, For the Church



Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close