Read it Later
You did not follow anybody yet.

Cum ne pregătim pentru căsătorie? Pentru majoritatea, înseamnă rezervarea unui local sau alegerea unei rochii de mireasă, un weekend într-o destinație inedită sau o ceremonie civilă. Aceste pregătiri generează entuziasmul la care fiecare fată visează atunci când se gândește la căsătorie, însă nu sunt cele mai importante lucruri pe care le ai de făcut.

Printre listele de invitați și aranjamente florale, putem uita în ce constă adevărata pregătire pentru căsătorie sau consilierea premaritală. Divorțul este omniprezent, atât la partenerii aflați la prima căsătorie și cu atât mai mult în cazul celorlalți. Însă nu trebuie să ne panicăm când privim aceste statistici îngrijorătoare. Pregătirea pentru căsătorie îți scade șansele de divorț, însă ce ar trebui să cuprindă?

Când te gândești la “consiliere premaritală”, în minte îți apare o imagine a unui cuplu și a unui preot încruntat în sutană, stând la capătul opus al mesei. Nu trebuie să fii membru al unei biserici sau să aparții de vreo denominațiune religioasă pentru a beneficia de această pregătire atentă și intenționată. A fi consiliat de un cuplu căsătorit în care aveți încredere și de care sunteți apropiați – socrii, părinții sau alt cuplu care vă cunoaște bine și care va fi sincer cu voi – aduce beneficii.

Care sunt beneficiile? În primul rând, scad șansele de divorț. Unele state din SUA precum Florida, Oklahoma, Maryland și Utah oferă beneficii cuplurilor care fac consiliere premaritală. Institute for Family Studies a descoperit că statele care ofereau aceste stimulente au înregistrat rate a divorțului mai scăzute cu până la 1,5% decât statele care nu ofereau stimulente.

În plus, consilierea poate oferi o oglindă a viitorului vostru de cuplu. Poate crezi că știi absolut totul despre celălalt, însă consilierea îți poate dezvălui adevăruri greu de digerat despre viciile sau obiceiurile sale. Și, după cum știe fiecare persoană căsătorită, este mai bine să înveți aceste lucruri dinainte, decât să fii prins cu garda jos mai târziu.

În cele din urmă, pregătirea pentru căsătorie demonstrează că iți iei în serios relația. Căsătoria este unul dintre cele mai mari angajamente pe care le facem pe acest pământ. E nevoie de pregătire pentru căsătorie pentru a înțelege cerințele problemei la care va angajați. Dacă celălalt crede că legământul se poate desface mai târziu? Se va conforma celălalt gusturilor și stilului tău de viață? Cu acestea în minte, te poți întreba: de unde să încep? Vă ofer trei lucruri ca un punct bun de plecare.

Credința

Știi ce crede viitorul tău soț despre biserică sau dacă merge vreodată la biserică? Dacă tu frecventezi biserica, el este dispus să participe? Ce crede despre aducerea viitorilor copii la biserică? Dacă se opune, de ce?

Dacă nu știi răspunsul la vreuna din aceste întrebări, ar trebui să abordezi subiectul credinței cu partenerul tău în prezența unui sfătuitor de încredere, care vă poate îndruma în această chestiune. Este dificil să îți planifici viața cu cineva pe care-l iubești, dar care vine dintr-un mediu religios și cultural diferit. Dacă credința este importantă pentru tine și îți dorești să fie la fel pentru soțul tău, trebuie să îți faci cunoscută această dorință.

Problema devine dificilă în mod special atunci când sunt implicați copiii. Trebuie să discutați cum vor fi crescuți. Dacă ești reformată și soțul tău este catolic, vor fi botezați copiii și cu cine vor merge la biserică? Acestea sunt situații ipotetice, însă sunt scenarii posibile prin care trec anumite cupluri.

Toate acestea sunt importante în discuțiile premergătoare căsătoriei, dacă credința este importantă pentru tine și îți dictează felul în care îți trăiești viața. De ce? Părinții sunt cea mai mare influență religioasă din viața unui copil, spre bine sau rău, și pot să determine dacă copilul respectiv va fi religios mai târziu în viață. Studiile arată că mamele, în special, sunt responsabile pentru felul în care copilul se va identifica cu religia, adult fiind. S-ar părea că întreaga responsabilitate e pe umerii tăi, însă ai o obligație față de soțul tău (și el față de tine) să rămâneți uniți în felul în care familia voastră abordează credința.

Finanțele

Cum îți gestionezi banii? Ai țeluri financiare specifice pe perioade 5 ani sau chiar de un an? Câte datorii ai acumulat? Dar cel cu care vrei să te căsătorești? Este hotărât să le plătească sau își cheltuie banii pe jocuri video și ieșiri în oraș?

A discuta despre bani e dificil, deoarece puteți avea priorități diferite. El își dorește să își cumpere o casă în următorul an, iar tu vrei să stai în chirie. El poate trăi fără vacanțe în fiecare an, în timp ce tu nu accepți lucrul acesta.

A pune banii la comun poate fi dificil pentru multe cupluri, mai ales dacă au fost pe cont propriu de ceva vreme. Indiferent de cât de diferită este abordarea finanțelor de către parteneri, nu trebuie să vă gândiți în termeni de “banii mei, banii tăi”. Sunt ai amandurora și trebuie să vă gândiți și să cădeți de acord asupra strategiei de platire a facturilor, punerea unor bani deoparte lunar și cheltuieli. Discutați despre a avea conturi comune, nu separate. Discutați despre copii și creșterea lor, dacă vă permiteți ca tu să rămâi acasă să îi crești sau te întorci la muncă. Discutați problemele grele mai devreme decât mai târziu.

Se știe că banii sunt, în general, prima cauză a certurilor și conflictelor în căsnicii; de obicei, deoarece doi indivizi cu două vederi de viață diferite trebuie să se unească și să facă compromisuri de o parte sau alta. Problemele financiare sunt puse alături de infidelitate atunci când vorbim despre factorii care contribuie la divorț. Fă-ți ție și căsniciei tale un mare favor, vorbind despre chestiunile financiare înainte să fiți puși în fața faptului împlinit.

Planificarea familială

Nu trebuie să stabiliți câți copii vă doriți de la prima întâlnire, însă atunci când discutați despre căsătorie, ar trebui să știți ce își dorește celălalt. Ce poate fi mai dureros decât să descoperi că, deși ți-ai dorit întotdeauna copii, celălalt nu-și dorește sau are un alt plan de viitor?

Nu contează dacă aveți amândoi 20 de ani sau 40. Vorbiți despre viitoarea voastră familie. În mod specific, vorbiți despre câți copii vă doriți, despre diferența de vârstă dintre ei. Discutați despre posibilitatea de a avea o familie numeroasă sau doar câțiva copii. Dacă celălalt spune că nu-și dorește copii, nu te baza pe faptul că se va răzgândi mai târziu – aceasta este o rețetă pentru nefericire. Dacă vă doriți copii amândoi, discutați ce veți face dacă vă veți confrunta cu infertilitatea. Sunteți deschiși pentru tratamente, plasament sau adopție?

În încheiere

Dacă slujitorul, preotul, prezbiterul sau pastorul nu sunt disponibili pentru a va consilia, mergeți la cineva în care aveți încredere, cum ar fi un alt cuplu cunoscut, căsătoriți de ceva ani, și cereți-le sfatul. Țineți minte: sinceritatea este cea mai bună metodă de pregătire. Chiar dacă ți se pare că pui carul înaintea boilor, vei vedea rezultate pozitive în relația voastră înainte și după ziua nunții.

Gwen Farrell, Evie Magazine

 

Photo by GRAHAM MANSFIELD on Unsplash

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close