Read it Later
You did not follow anybody yet.

Nu trebuie să cauți statistici, articole sau cărți despre ce e în neregulă cu biserica de azi și despre cum tinerii părăsesc în număr mare biserica după terminarea liceului. De fapt, un studiu făcut de Lifeway Research a arătat că două treimi (66%) dintre tinerii americani care au frecventat regulat cel puțin un an o biserică protestantă în adolescență au declarat că au încetat să facă lucrul acesta pentru cel puțin un an, între 18 și 22 de ani.

Auzim mereu despre cum biserica a eșuat să se ridice la înălțimea chemării lui Dumnezeu. Bloguri și articole ne prezintă schimbările pe care aceasta trebuie să le facă pentru a atrage generația tânără. Aceste eforturi sunt justificate și statisticile sunt reale. Ca biserică, ar trebui să ne străduim să fim martori buni și eficienți în a ajunge la generația tânără prin Cuvântul lui Dumnezeu, să găsim moduri de a-i ține implicați în biserică, dar și de a-i învăța să o prețuiască și iubească. Uneori este necesar să atragem atenția asupra greșelilor, contradicțiilor și ipocriziilor.

Cu toate acestea, aș vrea să vorbesc despre lucrurile bune din biserică. Ca adulți și lideri credincioși, ține de chemarea noastră să-i învățăm pe ucenici să rămână implicați în biserica locală și să o slujească bine. În loc să ne plângem din cauza defectelor bisericii și să îi criticăm pe cei care pleacă, trebuie să îi învățăm pe tineri să rămână, să iubească biserica și să pună umărul la zidirea acestea în modul în care ne-a poruncit Isus.

Din fericire, Cuvântul lui Dumnezeu este eficient în a arăta care este frumusețea bisericii. Ne învață cum s-o iubim și slujim. Enumăr patru adevăruri pe care generația tânără trebuie să le știe despre biserica locală:

Este o singură biserică

Sunt un mare fan al lucrărilor pe grupe de vârstă. Însă, cea mai mare greșeală pe care o putem face în lucrarea cu studenții este să funcționăm ca o biserică într-o biserică. Multe grupuri de tineri au nume, logo, viziune și misiune proprie. Interacționează arareori cu biserica din care fac parte.

Dacă lucrarea cu tinerii funcționează ca o biserică în biserică, după ce tinerii absolvă programul respectiv simt că fac parte dintr-o biserică diferită, chiar dacă se întâlnesc la aceeași adresă. Tranziția la biserica mare este ciudată deoarece nu cunosc liderii, viziunea și nu au nicio relație strânsă în afara grupului de tineri. Din aceasta cauză mulți pleacă.

Faceți-vă timp pentru a uceniciza generații și functionați ca o biserică multi-generațională. Găsiți moduri pentru ca întreaga congregație să aibă o misiune comună, să slujească împreună și să construiască relații împreună.

“tot aşa şi noi, care suntem mulţi, alcătuim un singur trup în Hristos, dar fiecare în parte suntem mădulare unii altora.” (Romani 12:5)

Biserica este familia ta eternă

Dacă ai fost răscumpărat prin sângele lui Isus și Duhul Sfânt al lui Dumnezeu trăiește în tine, ești parte din biserică. Învață generația tânără că biserica nu înseamnă o clădire, ci înseamnă oamenii. Generația tânără este parte a bisericii. Vor fi mereu parte a bisericii, chiar și atunci când încearcă să fugă de expresia locală a ei.

Când ești salvat de Dumnezeu, ești adus de el într-o familie. Biserica locală este răspunsul lui Dumnezeu la singurătatea ta. În biserică, râdeți împreună și plângeți împreună. Vă bucurați și jeliți împreună. “Împreună” este un cuvânt frumos.

La fel ca în familia fizică, vei fi enervat, frustrat și stânjenit de familia ta spirituală. Este responsabilitatea noastra să-i învățăm pe tineri să nu fugă și să abandoneze biserica, ci să persevereze. Să se bucure de biserică, să iubească biserica. Să slujească biserica. Vom petrece eternitatea împreună.

“Aşadar, voi nu mai sunteţi nici străini, nici oaspeţi ai casei, ci sunteţi împreună-cetăţeni* cu sfinţii, oameni din casa** lui Dumnezeu.” (Efeseni 2:19).

Biserica poate influența lumea

Mulți tineri sunt atrași de o cauză. Își doresc ca viețile lor să conteze și vor să facă lumea din jurul lor mai bună. Una dintre valorile prețuite de generația Z este de a face parte dintr-o cauză mai mare decât ei înșiși. Învață generația tânără să înțeleagă că atunci când biserica este unită, iadul nu o poate birui. Nu există cauză mai măreață decât Cristos și biserica Lui.

Când vine vorba de luat atitudine în fața dezastrelor, traficului de persoane, nedreptate, îngrijire a orfanilor sau alte nevoi, biserica reacționează cel mai bine. Facem întotdeauna lucrul cel mai bun? Nu. Ajungem câteodată prea târziu? Da. Cu toate acestea, atunci cand biserica (condusă de Duhul Sfânt) susține o cauză, nimic nu o poate opri. Iar lumea ia aminte.

“Ci voi veţi primi o putere, când Se va coborî Duhul Sfânt peste voi, şi-Mi veţi fi martori în Ierusalim, în toată Iudeea, în Samaria şi până la marginile pământului.” (Fapte 1:8)

Biserica le poate maximiza viețile

Cea mai mare porunca și Marea Trimitere cheamă fiecare credincios la trei lucruri: să-L iubească pe Dumnezeu, să-i iubească pe oameni și să facă ucenici. Ucenicizarea generațiilor care vin după noi este un lucru nenegociabil, după cum spune Ioan Botezătorul: “Trebuie ca El să crească, iar eu să mă micșorez.” (Ioan 3:30). Urmașii maturi spiritual ai lui Isus înțeleg că creștinismul adevărat are de-a face cu ceilalți mai mult decât cu noi înșine.

Pentru a face aceasta, fiecărui creștin (chiar și celor tineri) le sunt date daruri spirituale prin Duhul Sfânt. Acestea sunt folosite pentru a-i întări pe ceilalți care fac parte din trupul lui Cristos.”Căci doresc să vă văd, ca să vă dau vreun dar duhovnicesc pentru întărirea voastră

sau, mai degrabă, ca să ne îmbărbătăm laolaltă în mijlocul vostru, prin credinţa pe care o avem împreună, şi voi, şi eu.” (Romani 1:11-12)

Paradoxal, cu cât slujești, iubești și dăruiești din tine altora mai mult, cu atât mai multă bucurie, dragoste, speranță și pace vei avea. Biserica nu este o organizație creată pentru a-ți satisface preferințele, ci oameni creați pentru a-L cunoaște pe Dumnezeu și a-i sluji pe alții. Mărește eficacitatea și mostenirea vieții tale și nimeni nu ar trebui să întoarcă spatele acestei înalte chemări.

Trebuie să spunem generației tinere lucrurile acestea, pentru ca ei să îi învețe pe cei care vin după ei. Acestea sunt motivele pentru care biserica nou-testamentară există neîntrerupt de 2000 de ani.

Shane Pruitt, Lifeway

Sursa foto: Photo by Nicolas Lobos on Unsplash 

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close