Read it Later
You did not follow anybody yet.

La șase decenii de la revoluția comunistă, Cuba rămâne un totem pentru stânga americană. Cu toate acestea, țara este în curs de implozie și devine irelevantă. Fidel Castro a murit, iar Raul Castro s-a retras, dar succesorii lor conduc ca și cum 1989 nu ar fi avut loc niciodată.

 

Cuba este în urmă din punct de vedere economic, cetățenii săi sunt săraci, tinerii sunt disperați, iar oamenii fug. În loc să ofere un viitor plin de speranță, aparatul comunist aplică politicile unui trecut brutal. Pe scurt, Cuba este unul dintre cele mai puțin libere sisteme politice din lume.

 

După cum observă Freedom House:

„Statul comunist cubanez cu un singur partid interzice pluralismul politic, interzice presa independentă, suprimă disidența și restricționează sever libertățile civile de bază. Guvernul continuă să domine economia, în ciuda reformelor recente care permit o anumită activitate în sectorul privat. Caracterul nedemocratic al regimului nu s-a schimbat în pofida unei tranziții generaționale la conducerea politică între 2018 și 2021, care a inclus introducerea unei noi constituții.”

 

Printre libertățile refuzate oamenilor se numără libertatea religioasă. O nouă analiză a Comisiei Statelor Unite pentru libertatea religioasă internațională detaliază modul în care regimul folosește tactici standard de represiune, „cum ar fi supravegherea, hărțuirea liderilor religioși și a laicilor, exilul forțat, amenzile și relele tratamente aplicate prizonierilor religioși”, pentru a controla credincioșii.

 

Credința în ceva dincolo de lumea materială amenință regimurile comuniste, care tratează statul și partidul ca fiind autoritatea supremă. Deși majoritatea populației se identifică drept catolică, Partidul Comunist Cubanez încearcă să controleze strict organizațiile religioase, mai ales prin intermediul Biroului pentru Afaceri Religioase (BAR) și al Ministerului Justiției (MJ).

 

Aceste departamente acționează în mod arbitrar și iresponsabil. Conform Departamentului de Stat al SUA:

„Grupurile religioase au raportat că BAR și MJ au continuat să refuze înregistrarea oficială a anumitor grupuri, inclusiv a mai multor biserici apostolice, sau nu au răspuns la cererile aflate de mult timp în așteptare, cum ar fi cele ale Martorilor lui Iehova și ale Bisericii lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă.” Mai mult, Havana „a recunoscut în mod selectiv grupuri și lideri pe baza opiniei lor favorabile față de guvern”. Lipsa unei autorizații legale oferă autorităților un alt mijloc de a restricționa practicile religioase ale oamenilor.

 

În practică, regimul duce un război împotriva credincioșilor. Potrivit Comisiei pentru Libertatea Religioasă Internațională: „Guvernul cubanez a continuat să folosească supravegherea, hărțuirea și interpretările ad-hoc ale legislației pentru a suprima libertatea religioasă și a-i persecuta pe susținătorii libertății religioase. În cursul anului 2021, reprimarea de către guvernul cubanez a protestelor de amploare a avut un impact sever asupra comunităților religioase.”

 

Sute de persoane au fost reținute, inclusiv mai mulți lideri religioși. Mulți dintre ei sunt încă în închisoare: „Acești lideri fac parte din organizații neînregistrate și au fost vizați de guvernul cubanez înainte de participarea lor la proteste.”

 

Când a fost planificată o a doua demonstrație, regimul i-a amenințat pe unii lideri religioși și i-a plasat pe alții în arest la domiciliu pentru a bloca evenimentul. Printre cei care se află încă în arest se numără: dr. Elizabeth Cintra García, Loreto Hernández García, Donaida Perez Paseiro, Lisdiani Rodríguez Isaac, Lisdani Rodríguez Isaac, Lorenzo Rosales Fajardo, Denis Rosabal, Jorge Naranjo, Ibrahim Figueredo Fonseca, Yeremi Blanco Ramírez și Yarian Sierra Madrigal.

 

Guvernul refuză să facă orice concesie pentru practicile lor religioase. După cum raportează Departamentul de Stat:

„Autoritățile au continuat să refuze deținuților, inclusiv deținuților politici, vizite pastorale și posibilitatea de a se întâlni cu alți deținuți pentru slujbe, rugăciune și studiu. Mulți prizonieri au declarat, de asemenea, că autoritățile au confiscat în mod repetat Biblii, cruciulițe, mătănii și alte obiecte religioase, uneori ca pedeapsă, alteori fără niciun motiv aparent.”

 

Deși creștinii sunt cei mai afectați de restricțiile guvernamentale, practicanții Santeria și Rastafarians au fost, de asemenea, încarcerați, iar musulmanii și alte grupuri religioase se confruntă cu discriminarea. De exemplu, regimul a blocat călătoria unor musulmani cunoscuți din motive de sănătate și religioase.

 

Represiunea și intimidarea sunt constante. Agenții de securitate vizitează serviciile religioase, încurajând autocenzura. Liderii bisericilor locale sunt amenințați cu pierderea locului de muncă și cu refuzul la educația copiilor lor. Regulile COVID au fost folosite pentru a hărțui congregațiile. Importul de materiale religioase este uneori dificil. În plus, „Guvernul a folosit rețelele de socializare pentru a hărțui și defăima liderii religioși, inclusiv prin postări pe Facebook și editoriale online care vizează în mod public liderii sau grupurile religioase.”

 

De-a lungul anului 2022, cubanezii au fost interogați la întoarcerea din SUA sau atunci când plănuiau să meargă în SUA. Într-un caz, personalul de securitate i-a spus unei activiste religioase că „știau de planurile ei de călătorie și au avertizat-o să înceteze să se mai asocieze cu persoane considerate a lucra pentru a submina guvernul cubanez sau nu i se va permite să intre în țară la întoarcere”. Ulterior, agenții regimului au plasat un container mare în curtea ei din față pentru a ascunde vizitele lor frecvente.

 

O serie de lideri religioși au fost alungați în străinătate. La începutul acestui an, pastorul Carlos Sebastián Hernández Armas, secretarul general al Convenției Baptiste din vestul Cubei, a fugit împreună cu fiii săi după ce a criticat represiunea guvernamentală. Pastorului Alain Toledano, vizat de mult timp de forțele de securitate cubaneze, i s-a spus să „părăsească țara în termen de 30 de zile sau să fie încarcerat”. Părintele David Pantaleón, din Republica Dominicană, și șeful iezuiților din insulă, a fost expulzat din cauza criticilor sale la adresa regimului.

 

În ianuarie anul trecut, Berta Soler, șefa organizației Ladies in White, și soțul ei, Ángel Moya, „au anunțat o campanie pentru eliberarea tuturor prizonierilor politici de la protestele de anul trecut. Ulterior, autoritățile i-au supus din nou pe Soler și Moya la detenții arbitrare repetate. Aceste detenții au inclus adesea interogatorii la secțiile de poliție și amenzi”.

 

Reverendul Yordanys Díaz Arteaga, care conduce Biserica Reformată Creștină din Cuba, a fost reținut și apoi plasat în arest la domiciliu în februarie. Se pare că au existat aceste represalii pentru că biserica sa a părăsit Consiliul Cubanez al Bisericilor (CCB). Raportat de Christian Solidarity Worldwide:

 

„La 4 ianuarie 2021, María de los Ángeles Pérez, care asigură legătura cu CCB în numele Biroului pentru afaceri religioase al Comitetului Central al Partidului Comunist Cubanez, care supraveghează toate activitățile religioase de pe insulă, l-a contactat pe reverendul Díaz Arteaga pentru a-și exprima îngrijorarea cu privire la decizia confesiunii sale de a părăsi CCB. Pérez l-a amenințat în mod deschis pe pastor, spunându-i că această decizie va avea «consecințe și repercusiuni pentru el în poziția sa de conducere»”.

 

Două luni mai târziu, pastorii evanghelici Mario Jorge Travieso și Velmis Adriana Medina Mariño au planificat un „eveniment de rugăciune numit «Ruperea lanțurilor» pentru a se concentra asupra soțiilor și mamelor deținuților politici”. Cu toate acestea, regimul „i-a reținut în mod arbitrar pe pastori, i-a interogat timp de șase ore și i-a amenințat cu închisoarea dacă nu anulează evenimentul”. De asemenea, statul a amenințat-o cu închisoarea pe Maridilegnis Carballo, al cărei soț, reverendul Lorenzo Rosales Fajardo, se afla deja în arest.

 

Între timp, autoritățile cubaneze continuă să își îmbunătățească instrumentele de represiune. De exemplu, părinții au fost deja amenințați cu pierderea copiilor lor dacă își continuă activismul religios. În septembrie a fost aprobat un Cod al familiei extrem de problematic, care permite îndepărtarea copiilor din căminele lor dacă părinții lor nu îndeplinesc o listă de criterii detaliate la articolul 138, cum ar fi dragostea față de patrie, respectul pentru simbolurile acesteia și respectul față de autorități. Autoritățile cubaneze folosesc adesea presupusa infracțiune de „lipsă de respect” față de regim ca context pentru a-și reține și încarcera cetățenii.

 

Represiunea politică mai amplă subminează, de asemenea, libertatea religioasă, deoarece lipsa libertății presei permite hărțuirea și pedepsirea jurnaliștilor independenți care acoperă probleme religioase. De exemplu, Yoe Suárez „s-a confruntat cu arestări, confiscarea bunurilor, amenzi și doi ani și jumătate de restricții de călătorie”. El și familia sa au emigrat în cele din urmă în America.

 

Cuba a ajuns la fel ca alte state comuniste: sterilă atât din punct de vedere material, cât și spiritual. Cei care trăiesc pe insulă văd doar trecutul decrepit, prinși în capcana unui regim ruinat, incapabil să își susțină poporul sau să le ofere tinerilor un viitor mai bun. Nu e de mirare că autoritățile se tem să permită poporului cubanez să privească spre Dumnezeu pentru speranță și răspunsuri.

 

Un text de Doug Bandow pentru Acton Institute

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close