Read it Later
You did not follow anybody yet.

Literatura este una dintre cele mai eficiente – și plăcute – modalități de a implica cultura.

Citirea marilor opere literare ne permite să “cercetăm toate lucrurile” (1 Tes. 5:21). Chiar și citirea operelor care reflectă mentalități care se abat de la o viziune biblică asupra lumii poate stimula creșterea spirituală, permițându-ne să îi imităm pe Daniel și Pavel, care au fost învățați în culturile păgâne din jur și au folosit aceste cunoștințe pentru a arăta spre Creatorul universului. Mai mult, citirea operelor care transmit experiențe diferite de a noastră ne permite să-l înțelegem pe aproapele nostru, și astfel să îl iubim mai bine.

Având aceste scopuri – precum și pentru plăcerea de a citi o carte bună – am ales o listă scurtă, de la clasici care au scris cu secole în urmă până la lucrări din anii mai recenți, toate acestea oferind (pe lângă o experiență literară bogată) diverse tipuri de provocări pentru majoritatea creștinilor contemporani. Uneori, provocarea constă în materiale sau noțiuni tulburătoare care contrazic confortul ideilor și experiențelor banale. Unele dintre lucrări oferă o provocare directă împotriva creștinismului sau a bisericii. Uneori, aspectul provocator constă pur și simplu în dificultatea lecturării operei.

Am ales următoarele opere pentru că sunt convins că randamentul oferit de provocările lor merită investiția cititorului. Aceste lucrări – prezentate fără o ordine anume – se numără printre preferatele mele personale și nu reflectă în niciun caz o listă cuprinzătoare sau universală de cărți excelente. Cred pur și simplu că acestea sunt lucrări care oferă o lectură edificatoare pentru creștinul care este dispus să fie provocat într-o varietate de moduri. Aș considera că toate aceste lucrări sunt cele mai potrivite pentru cititorii maturi.

Fiecare titlu de aici m-a ajutat, într-un fel sau altul, să Îl iubesc pe Domnul Dumnezeul meu cu tot sufletul, cu toată puterea și cu toată mintea mea – și să fiu un administrator mai bun al acestei lumi în care Dumnezeu ne-a așezat. Mă rog ca ele să facă același lucru pentru voi.

1. Fahrenheit 451 de Ray Bradbury: Primele patru cărți enumerate oferă scenarii futuriste de un fel sau altul. Titlul cărții lui Bradbury se referă la temperatura la care ard cărțile. Acțiunea este situată într-o Americă a viitorului în care cărțile sunt scoase în afara legii și incinerate. În trecut, creștinii au fost predispuși la cenzură; astăzi, ideile creștine sunt cele mai asediate. Această poveste demonstrează că orice cenzură ar trebui să ne sperie pe toți.

2. 1984 de George Orwell: opera clasică a lui Orwell prezintă un guvern totalitar care folosește forța pentru a transforma gândurile și dorințele. Cartea este absolut terifiantă prin perspectivele sale psihologice și politice realiste.

3. Minunata lume nouă de Aldous Huxley: Huxley oferă o viziune a unei lumi consumeriste în care cetățenii sunt încurajați să cedeze în fața dorințelor sexuale și materiale. Copiii sunt fabricați, lăsând sexul și procrearea complet secătuite – iar promiscuitatea, nu dragostea, este încurajată.

4. Drumul de Cormac McCarthy: Câștigător al Premiului Pulitzer pentru ficțiune în 2007, Drumul este o poveste foarte întunecată, dar profund emoționantă și lirică a călătoriei unui tată și a fiului său tânăr printr-un peisaj post-apocaliptic puțin populat și periculos.

5. Jude Neștiutul de Thomas Hardy: Hardy a fost un critic acerb al bisericii și al tradițiilor sale. Această lucrare, ultimul său roman, pune sub semnul întrebării rolul bisericii în societatea modernă, precum și cea mai venerată instituție a acesteia: căsătoria. Cartea a fost întâmpinată cu atât de multe controverse la momentul publicării încât Hardy nu a mai scris niciodată un alt roman. După cum se pare, autorul fost profetic.

6. Crimă și pedeapsă de Fiodor Dostoievski: Mulți fac legătura între protagonistul acestui roman și conceptul de “Superman” al lui Friedrich Nietzsche – figura ideală a lui Nietzsche care, confruntat cu “moartea lui Dumnezeu”, își concepe propria moralitate în absența oricărui concept de divinitate sau eternitate. Crimă și pedeapsă demonstrează imposibilitatea unei astfel de vieți.

7. Moartea lui Ivan Ilici de Lev Tolstoi: Această nuvelă este un fel de parabolă. În centrul ei se află “căderea” la propriu a unui om de succes și materialist, urmată de o călătorie dureroasă, lentă, dar emoționantă, spre răscumpărare printr-un mijloc foarte improbabil și umil.

8. Preaiubita de Toni Morrison: O poveste fictivă brutală și devastatoare despre sclavia din America, acest roman a câștigat Premiul Pulitzer pentru ficțiune în 1988.

9. I know why the caged bird sings, de Maya Angelou: Această autobiografie scrisă de Angelou, recent decedată, ne arată cât de departe și cât de mult a ajuns moștenirea sclaviei în această țară, în timp ce autoarea povestește despre o maturitate marcată de rasism, viol și sărăcie.

10. The Complete Stories de Flannery O’Connor: O’Connor folosește grotescul pentru a șoca personajele (și cititorii) mulțumite de sine și a le face să recunoască harul lui Dumnezeu care lucrează în jur. Totuși, aceasta nu este versiunea creștinismului cu care ești obișnuit. Începeți cu “Apocalipsa”, care înfățișează cel mai bine temele și tehnicile recurente ale lui O’Connor.

11. Divina Comedie de Dante Alighieri: Acest poem lung cât un roman, foarte ușor de citit, descrie o călătorie prin iad, purgatoriu și, în cele din urmă, o ascensiune în rai. O lucrare care reflectă cosmologia și teologia medievală, oferă provocări și perspective pentru multe dintre ipotezele creștine de astăzi, în special în clasificarea păcatelor din Infern.

12. Povestea unui poloboc de Jonathan Swift: Aceasta este probabil cea mai dificilă lectură de pe listă. Citește-o cu scopul modest de a te bucura de tot ceea ce primești și de a lăsa restul să treacă. O satiră despre abuzurile religiei și excesele începutului epocii moderne, părțile alegorice care îi înfățișează pe cei trei frați (care simbolizează tradițiile catolică, protestantă și anglicană) sunt cele mai încântătoare și instructive pentru cititor.

Ethics and Religious and Liberty Commission

 

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close