Read it Later
You did not follow anybody yet.

Zilele trecute discutam cu niște prieteni despre cum va fi Crăciunul și în acest an. Restrîns, restricționat? Vom colinda? Vom sta în case? Vom liturghisi on-line? Ce vom mînca? Cîți vom mînca la aceeași masă? CÎT vom mînca?

Românul găsește o soluție. De Crăciunul și Revelionul trecut conaționalii noștri au fost în stare să parcheze mașinile și la cîte trei străzi distanță de casele gazdelor, ca să nu bată la ochi, au venit pe jos, au tras perdelele la geamuri și în complicitate cu vecinii, care și ei erau în aceeași situație, au ospătat împreună. Toți și mult! Dar a mai și rămas…

Dacă trebuie să căutăm ceva la care ne pricepem ca români, atunci găsim repede: la petreceri, chermeze și chefuri. Nu avem instinctul sărbătorii, dar avem obiceiuri strașnice la Paște și Crăciun. Masa trebuie să fie îmbelșugată. Gospodinele sînt rușinate dacă sînt doar trei feluri pe masă. Antreurile pot hrăni un regiment, felul principal curge în cascade de supe, borșuri și ciorbe. Răciturile, salata beuf și pîrjoalele se strecoară printre celelalte. Cozonacii, cornulețele, prăjiturile pun capac și toate sînt udate din belșug cu tot felul de ”sucuri”, vinuri și tării. N-a fost să nu fie cumva. Pînă și înainte de 1989, în ciuda rațiilor și sărăciei lucii, mesele de sărbători ne erau îmbelșugate. Și după toate astea, un potop de bunătăți care rămîn și sînt adesea aruncate.

Ce-ar fi? Ce-ar fi să facem ce ne îndeamnă Scriptura în Isaia 58? Da, știu, nu putem invita străinul în casă acum, în aceste vremuri, dar ce-ar fi să fim creativi, să împărțim pîinea cu cel nevoiaș, cu cel flămînd.

Unul dintre prietenii care stăteau la masa la care a început această discuție a venit cu ideea următoare: bisericile pot pune la dispoziție cutii pliabile, le luăm acasă, le umplem, și fie le aducem la următoarea slujbă, apoi cineva le ia într-un microbuz și le duce în locurile în care sînt adunați nevoiașii, cei fără adăpost, centrele de noapte; fie mergem chiar noi și împărțim parte din porțiile pe care oricum n-ar trebui să le mîncăm, pentru că ne-am îndopa fără de folos.

Oricum gătim în exces nu numai de sărbători, ci aproape în fiecare Duminică masa ne este mult prea îmbelșugată. Dacă am perpetua acest obicei și peste an?

E prea greu să duci și să aduci un pachet la biserică? Atunci poți face altceva: pune totul într-o plasă și lasă-l în locurile din orașele mari în care știi că sînt sărmani sau ambalează totul frumos și lasă la poarta cuiva despre care știi că nu și-a putut cumpăra cele necesare pentru masa de Sărbătoare, dar ar fi prea mîndru să primească din mîna ta, dacă l-ai chema să primească direct de la tine ce i-ai putea oferi.

Românilor le place să petreacă, dar merge vorba că sîntem și ospitalieri, generoși, buni la suflet, miloși, darnici. Să ne păstrăm renumele!

Marius Cruceru pentru Edictum Dei
Sursa foto: Pawel Kuczynski on Facebook
Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close