Read it Later
You did not follow anybody yet.

Doi din cinci (40%) tineri adulți spun că mariajul ca instituție “nu mai este folositoare”, potrivit unui sondaj recent.

Deși mulți tineri adulți pot crede acest lucru, nimic nu ar putea fi mai departe de adevăr. În multe privințe, căsătoria este mai importantă – în special pentru copii – decât a fost vreodată.



Declinul căsătoriei

 

Este bine cunoscut faptul că mariajul este în declin de zeci de ani.

 

Rata căsătoriilor din SUA a atins un minim istoric în 2019.

 

Potrivit Institutului pentru Studii Familiale, la fiecare 1.000 de adulți necăsătoriți în 2019, doar 33 s-au căsătorit. În 2010, acest număr era de 35. În 1980, numărul era mai mult decât dublu, când 69 de adulți la 1.000 s-au căsătorit, și chiar mai mare în 1970, după “boom-ul căsătoriilor” de după cel de-al Doilea Război Mondial, când numărul a fost de 86.

 

Astăzi, nu numai că se căsătoresc mai puțini oameni, dar cei care se căsătoresc o fac mai târziu.

 

Potrivit U.S. Census Bureau, vârsta medie de căsătorie este mai mare decât a fost vreodată. Vârsta medie la prima căsătorie este acum de 30 de ani pentru bărbați și de 28 de ani pentru femei.

 

Aceste cifre au crescut constant din 1970, când bărbații se căsătoreau, în medie, la 23 de ani, iar femeile la 21 de ani.

 

În plus, un număr record de persoane în vârstă de 40 de ani din SUA nu au fost niciodată căsătorite – ceea ce reprezintă un procent de 25% începând cu 2021, comparativ cu 20% în 2010 și doar 6% în 1980.

 

Declinul căsătoriei nu a adus beneficii indivizilor – sau societății în general – deoarece căsătoria oferă cuplurilor și copiilor lor beneficii extraordinare.



Beneficiile căsătoriei pentru cupluri

 

Deși mulți “influenceri” afirmă contrariul, cercetările sunt foarte clare: căsătoria rămâne un lucru bun pentru bărbați și femei. Căsătoria oferă cuplurilor mari beneficii în domeniul sănătății, finanțelor, precum beneficii mentale și sociale.

 

Bărbații care sunt căsătoriți:

 

  • Trăiesc cu aproape 10 ani mai mult decât cei necăsătoriți;
  • Sunt mai puțin predispuși decât cei singuri să sufere de boli cronice sau dizabilități pe termen lung;
  • Consumă o cantitate înjumătățită de alcool față de colegii lor necăsătoriți de aceeași vârstă;
  • Câștigă semnificativ mai mulți bani decât cei necăsătoriți;
  • Semnalează mai puține depresii, mai puțină anxietate și niveluri mai scăzute de probleme psihologice decât cei singuri;
  • Au de aproximativ trei ori mai puține șanse de a se sinucide decât cei necăsătoriți.

 

Femeile care se căsătoresc au, de asemenea, multe avantaje.

 

  • Femeile căsătorite au o rată de mortalitate cu 50% mai mică decât cele necăsătorite.
  • A fi necăsătorită scurtează durata de viață a unei femei cu mai mulți ani decât dacă ar fi căsătorită și ar avea cancer sau ar trăi în sărăcie.
  • Femeile necăsătorite sunt mult mai susceptibile la violență din partea bărbaților decât femeile căsătorite.
  • Femeile căsătorite au venituri mult mai mari decât femeile singure, divorțate sau văduve.
  • Căsătoria le oferă femeilor acces la o asigurare privată de sănătate; 83% dintre femeile căsătorite au o asigurare privată de sănătate, comparativ cu puțin peste jumătate dintre femeile divorțate sau necăsătorite.

 

Atât bărbaților, cât și femeilor, căsătoria oferă cel mai mare beneficiu în materie de “fericire” în comparație cu orice alt factor, inclusiv vârsta, rasa, sexul sau educația.

 

Așa cum Daily Citizen a raportat anterior, “40% dintre mamele căsătorite cu copii se declară ‘foarte fericite’, în comparație cu femeile căsătorite fără copii (25%), femeile singure fără copii (22%) și femeile necăsătorite cu copii (17%).”

 

În plus, “35% la sută dintre bărbații căsătoriți cu copii se declară ‘foarte fericiți’ în comparație cu bărbații căsătoriți fără copii (30%), bărbații necăsătoriți fără copii (14%) și bărbații necăsătoriți cu copii (12%).”

 

După cum arată Linda Waite și Maggie Gallagher în cartea lor “The Case for Marriage” (Argumente în favoarea căsătoriei), “În majoritatea domeniilor vieții, căsătoria îi face atât pe bărbați, cât și pe femei să se simtă mai bine.”



Beneficiile căsătoriei pentru copii

 

Căsătoria nu aduce beneficii doar cuplurilor care se căsătoresc, ci și copiilor pe care aceștia îi au.

Un raport recent al Institute for Family Studies  (IFS) arată că, după cum remarcă Brad Wilcox: “Copiii beneficiază astăzi chiar mai mult de ambii părinți decât acum 16-40 de ani”.

 

Copiii din familiile cu părinți căsătoriți prezenți au de două ori mai multe șanse de a absolvi o facultate (40%) în comparație cu cei din familii monoparentale sau cu părinți divorțați (17%).

În plus, “aproape patru din zece milenialii (42%) care provin din familii intacte sunt înstăriți până la vârsta de 35 de ani, în comparație cu 24% dintre colegii lor din famili neintacte.”

 

IFS concluzionează:

 

“În ceea ce privește copiii, concluzia este că mariajul nu numai că încă mai contează, dar pare să conteze mai mult ca niciodată. Copiii care beneficiază de doi părinți sunt mai avantajați astăzi decât în deceniile anterioare.”



Concluzie

 

Căsătoria a fost în declin, dar, ca instituție, este la fel de importantă ca întotdeauna pentru bunăstarea cuplurilor, a copiilor și a societății – dacă nu chiar mai mult.

 

Așa că nu, tinerilor, căsătoria nu este “depășită”. Ca instituție divină, căsătoria nu va fi niciodată depășită sau învechită. Ea face parte din însăși concepția lui Dumnezeu pentru umanitate și pentru relațiile umane.

 

Întotdeauna a fost așa. Și de această parte a eternității, va fi întotdeauna.

 

Zachary Mettler, Daily Citizen

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close