Read it Later
You did not follow anybody yet.

Copiii se dovedesc adesea a semăna mai degrabă cu bunicile și bunicii lor decât cu părinții lor. Epoca modernă a dezvoltat un element individual în literatură. A făcut distincție între și a izolat textele, autorii și cititorii. Textele au dobândit granițe, autorii au dobândit stiluri individuale, iar cititorii au achiziționat cărți din segmentele de piață care se potriveau intereselor lor. Faza actuală a dezvoltării culturale dovedește totuși că această stare de lucruri nu este ultimul cuvânt. Din Evul Mediu încoace, în niciun moment literatura nu a semănat atât de mult cu scrierile medievale. Se pare că intrăm într-o epocă foarte apropiată de Evul Mediu, o epocă ce parcă rimează cu aceasta.

Pentru a examina asemănarea dintre viața contemporană și Evul Mediu, m-am îndreptat către materialul literar, deoarece este cel mai apropiat de mine. Totuși, literatura este doar o manifestare parțială a stării spirituale a unei națiuni sau culturi. Nikolai Berdiaev împarte epocile în zile și nopți. Zilele includ antichitatea și epoca modernă. Sunt colorate și magnifice și rămân în istorie ca momente de desfășurare explozivă. Epocile de noapte – cum ar fi Evul Mediu – sunt în aparență mai discrete, dar mai profunde decât cele de zi. În timpul somnului nopții poate fi asimilat ceea ce a fost perceput în timpul zilei. O epocă nocturnă permite pătrunderea în esența lucrurilor și concentrarea forțelor. Intrăm acum într-o astfel de perioadă.

În ceea ce privește denumirea epocii care se apropie, ea ar putea fi numită, cu o doză de umor, Epoca Renașterii, deoarece reînvie unele calități ale Evului Mediu. Din păcate, se pare că acest nume este deja luat. Din punctul meu de vedere, atenția epocii viitoare față de metafizică, atenția nu doar față de realitatea de suprafață, ci și față de ceea ce s-ar putea afla dincolo de ea, dă motive pentru a o numi Epoca Concentrării.

Fiecare epocă rezolvă anumite probleme. Ce probleme stau în fața Epocii Concentrării? Voi numi două, deși ele sunt de fapt o singură problemă dublă: individualizarea excesivă și secularizarea vieții. În epoca modernă, individul avea nevoie de recunoaștere. Credința necesita lipsa de credință, pentru ca credinciosul să aibă posibilitatea de a alege și pentru ca credința să nu fie un simplu obicei cotidian. Acest tren a prins viteză, dar nu s-a oprit. A continuat să se deplaseze chiar și după ce a ajuns în stație. Acum pare să fi mers cu mult dincolo de destinație. Cultul individului ne plasează acum în afara comunității divine și umane. Armonia în care o persoană se găsea cândva cu Dumnezeu în timpul Evului Mediu a fost distrusă, iar Dumnezeu nu se mai află în centrul conștiinței umane.

Umanismul epocii moderne consideră că ființa umană este măsura tuturor lucrurilor. Același lucru se poate spune și despre Evul Mediu, cu o singură diferență: persoana este măsura tuturor lucrurilor, dacă se înțelege că măsura a fost dată de Dumnezeu. Umanismul devine inuman fără această corecție. Pe măsură ce drepturile stabilite pentru individ se înmulțesc, vine inevitabil o cotitură pentru dreptul de a traversa strada pe culoarea roșie a semaforului. Deoarece conceptul nostru de drepturi este antiuman în esența sa, el activează mecanismul de autodistrugere. Dreptul la sinucidere se dovedește a fi cel mai pertinent exemplu de libertate a noastră.

Valorile fundamentale ale istoriei noastre creștine comune care s-au dezvoltat de-a lungul secolelor ne leagă, deși unele dintre acestea au fost uitate. Vom reuși oare să ne întoarcem la ele în ceea ce ar fi, de prisos să spunem, o nouă etapă? Poate că Epoca Concentrării va da un răspuns la această întrebare. Totul depinde de gradul de concentrare.

Citește aici partea a III-a: Noul Ev Mediu (III), partea a II-a: Noul Ev Mediu (II), și partea I: Noul Ev Mediu (I)

Un text de Eugen Vodolazkin, publicat pe First Things

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close