Read it Later
You did not follow anybody yet.

Asistăm la o creștere rapidă a numărului femeilor care nu au copii. În 1976, anul în care a început contabilizarea ratei de fertilitate în SUA, U.S. Census a înregistrat o rată de 35% a femeilor fără copii. În prezent, procentul s-a ridicat la 49%.

Ce a determinat această creștere?

 

Deși, până la urmă, majoritatea femeilor vor avea copii, acest lucru se întâmplă la o vârstă mai înaintată ca oricând în istorie. Pentru prima dată în SUA, mai mult de jumătate (54%) dintre femeile cu vârste cuprinse între 25-29 de ani nu au copii. În grupul femeilor cu vârste cuprinse între 30-34 de ani, procentul scade la 31%.

 

Jordan Peterson sugerează că tinerele fete și femei sunt expuse unei percepții greșite asupra rolului lor în societate. Sunt învățate că ar trebui să țintească să aibă o carieră – lucru care este valabil pentru 2% din populație; majoritatea oamenilor vor avea slujbe. O slujbă normală nu aduce împlinire, are caracter repetitiv și monoton. Este plătită tocmai din cauză că nimeni nu ar munci din plăcere în locul respectiv. O slujbă nu va fi piesa centrală a vieții nimănui.

 

Chiar dacă sunt fete și femei care vor avea o carieră, aceasta nu este ceea ce se promite intens în anii de formare. Cu cât urcăm scara ierarhică a pozițiilor prestigioase ale carierei, cu atât mediul devine mai dificil, mai competitiv, mai stresant și cere cu atât mai mult timp. Natura nativă a femeilor este înclinată spre a forma relații interpersonale strânse și apropiate. Acest lucru devine dificil într-un mediu concurențial. Orele de muncă într-un domeniu precum cel medical sunt mult mai multe decât în cadrul unei slujbe normale.

 

Peterson adaugă că în jurul vârstei de 30 de ani interesul femeilor pentru căsătorie și familie începe să crească, concurând cu viața profesională, chiar dacă aceasta este una înfloritoare. Multe aleg să se retragă, concentrându-se pe familie:

 

“De-a lungul carierei mele am întâlnit un număr impresionant de femei de carieră care au decis în jurul vârstei de 30 de ani că relațiile intime și familia sunt cele mai importante lucruri din viața lor. Motivul pentru care casele de avocatură, de exemplu, întâmpină dificultăți în a-și păstra cele mai bune angajate, chiar dacă le oferă numeroase beneficii dacă rămân la locul de muncă, este un indicator al acestui fapt.”

 

Este fascinant acest argument: casele de avocatură atrag și angajează femeile cele mai bune, de calibru înalt. Însă ceea ce constituie trăsătura de bază a unei femei bune în domeniul ei este și ceea ce o va determina să plece, în cele din urmă: conștiinciozitatea cu care se raportează la toate lucrurile, în special în domeniul relațional.

 

Potrivit lui Gladys Martinez, autoarea a “National Health Statistics Report Fertility of Men and Women Aged 15-44 Years in the United States: National Survey of Family Growth”, 80% din femeile necăsătorite nu au copii, iar 81% din ele își doresc sau își planifică să aibă copii în viitor.

 

Multe dintre aceste femei vor investi sume imense de bani în tratamente de fertilitate, trecând prin proceduri medicale dureroase pentru a putea avea un copil. Dr. Marc Kalan, specialist în probleme de fertilitate declara într-un interviu pentru Otherhood că pacienții cei mai maleabili sunt femeile care se apropie de 40 sau 50 de ani, fără partener, dar care își doresc copii. Chiar și cele care au o rată de succes a tratamentului sub 5% nu sunt descurajate.

 

Sfatul pe care Jordan Peterson îl dă tinerelor femei nu este acela de a abandona studiile. Societatea beneficiază de inteligența femeilor. Însă ele ar trebui educate de la o vârstă fragedă că există opțiunea unei familii și că aceasta nu e deloc rușinoasă. Cele care-și doresc o carieră nu ar trebui să piardă din vedere înclinațiile native cu care au fost înzestrate, nici să le înăbușe; mai devreme sau mai târziu își vor dori să performeze și în domeniul care aduce cea mai multă împlinire tuturor ființelor umane, bărbați sau femei deopotrivă: familia, relațiile interumane și timpul de calitate petrecut cu aceștia.

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close