Read it Later
You did not follow anybody yet.

Istoria tragică a nedreptății față de grupurile minoritare a creat o discrepanță financiară care trebuie adresată și necesită eforturi specifice pentru a o nivela. Nu prin programe de redistribuire, ci prin urmarea unui plan biblic care nu depinde de intervenția statului, ci de inițiativa personală. Dumnezeu a creat un sistem care, dacă este urmat, va aduce binecuvântare pe plan personal și va crea un sistem just pentru toți. Acest program poate fi implementat de oricine, pentru a ne asigura că oamenii lui Dumnezeu progresează financiar și administrează cu înțelepciune lucrurile încredințate lor.

Dumnezeu nu a intenționat ca toți oamenii să fie la fel atunci când vine vorba de distribuția de resurse financiare. Dacă acesta ar fi fost planul Său, nu ar fi adăugat cea de-a zecea poruncă, care ne avertizează să nu poftim ceea ce are aproapele nostru. Pofta înseamnă a-ți dori mai mult decât ai. Invidia este dorința după ceva ce are altcineva. Dumnezeu ne-a poruncit să nu fim lacomi și să nu poftim.

 

Dacă scopul lui Dumnezeu ar fi fost egalitatea, pilda talanților din Matei 25 nu ar vorbi despre Domnul care a împărțit talanți în mod diferit fiecărui rob. În fiecare domeniu al activității umane există o disparitate între abilități și rezultate. Deși Dumnezeu nu a plănuit egalitate economică, el ne cere să căutăm să activăm într-un sistem de justiție economică. Aceasta înseamnă ca toți, evreu și grec deopotrivă, ar trebui să fie liberi să primească rodul eforturilor sale.

 

Mica 6:8 spune: “Ţi s-a arătat, omule, ce este bine! Şi ce alta cere Domnul de la tine decât să faci dreptate, să iubeşti mila şi să umbli smerit cu Dumnezeul tău?”.

 

Implementând ciclul economic al lui Dumnezeu

 

Există un ciclu economic pe care ar trebui să-l urmăm pentru a crea robustețe și creștere financiară și pe care Dumnezeu l-a întocmit pentru binele nostru. Îl voi prezenta pas cu pas:

 

Muncă – noi muncim, iar Dumnezeu se îngrijește. Dacă suntem capabili să muncim, dar preferăm să n-o facem, vom avea de suferit. Munca creează o sursă de venit și o fundație pe care să clădim. 

 

Proverbe 14:23 spune: “Oriunde se munceşte este şi câştig, dar oriunde numai se vorbeşte este lipsă.”

 

Dărnicie – pentru a-L onora pe Dumnezeu pentru purtarea lui de grijă, trebuie să dăruim. Suntem creați să dăm. Aceasta este cea mai mare prioritate a noastră și ar trebui făcută cu bucurie și nu din obligație. 

 

“Cinsteşte pe Domnul cu averile tale şi cu cele dintâi roade din tot venitul tău, căci atunci grânarele îţi vor fi pline de belşug şi teascurile tale vor geme de must.” – Proverbe 3:9.

 

Economisire – după ce dăruim, punem deoparte o parte din venitul nostru. Trebuie să reținem acest principiu: “prima dată dărnicia, apoi economisirea”. Dumnezeu a spus că furnica este înțeleaptă, deoarece strânge fără ca să fie constrânsă de vreun stăpân. 

 

“Du-te la furnică, leneşule; uită-te cu băgare de seamă la căile ei şi înţelepţeşte-te!” – Proverbe 6:6

 

Cheltuire – suma netă pe care o putem cheltui este ce rămâne după ce am scăzut ceea ce am dăruit și ceea ce am economisit. Cheltuielile nu ar trebui să fie prima prioritate. Aceștia sunt banii din care plătim taxele, datoriile, ratele și cele necesare traiului.

 

“Comori de preţ şi untdelemn sunt în locuinţa celui înţelept, dar omul fără minte le risipeşte.” – Proverbe 21:20

 

Investire – aceștia sunt banii plasați într-un domeniu cu grad de risc și care îți pot aduce profit. Acești bani te pot ajuta să îți începi propria afacere, să deții acțiuni într-o companie care creează locuri de muncă și să îți crești capacitatea de a-ți planifica viitorul. 

 

Aruncă-ţi pâinea pe ape şi, după multă vreme, o vei găsi iarăşi! Împarte-o în şapte şi chiar în opt, căci nu ştii ce nenorocire poate da peste pământ.” – Eclesiastul 11:1,2.

 

Dacă practici aceste obiceiuri: muncă, dărnicie, economisire, cheltuire, investire în această ordine, starea ta financiara va fi mereu într-o formă bună. Însă se mai întâmplă un lucru în acest ciclu care nu poate fi trecut cu vederea. Îi ajuți și pe alți oameni să crească. 

 

Când muncești, contribui la bunăstarea clientului care primește produsul sau serviciul prestat de tine, precum și la profitul companiei în care activezi. Aceasta creează mai multe oportunități și mai multe locuri de muncă.

 

Când dăruiești, contribui la lărgirea împărăției lui Dumnezeu și îi ajuți pe cei care nu pot munci și au nevoie de ajutorul tău. 

 

Când economisești, creezi stabilitate financiară, astfel poți să îți cumperi o casă, să eviți datoriile și poți să creezi un viitor stabil pentru tine și familia ta. Dai dovada de înțelepciune și de autocontrol, care este o roadă a Duhului.

 

Când cheltuiești, sprijinești companiile care oferă bunurile și serviciile de care ai nevoie, astfel că acestea pot continua să opereze. Cheltuielile consumatorilor învârt roata economiei, astfel aduc beneficii altor companii, angajați și consumatori.

 

Când investești, încerci lucruri noi, produci soluții inovatoare și găsești noi modalități de a îmbunătăți viața. Chiar și o investiție eșuată aduce informații folositoare. Investițiile asigură continuarea ciclului economic și aduc mai multe oportunități pentru ceilalți.

 

Cu cât există mai multe cicluri individuale într-o țară, cu atât este mai sănătoasă economia națională a acesteia. Cu cât sunt mai puține, cu atât este mai săracă. Din aceste motive societățile libere caută să obțină o rată a șomajului cât mai scăzută. Fără slujbe, întreg ciclul se destramă.

 

Dacă unul dintre acești pași este trecut cu vederea, vei experimenta insatisfacție în viața personală, în comunitate și, în cele din urmă, în țară. Cu alte cuvinte, fiecare trebuie să aibă o economie personală puternică pentru ca alții să beneficieze și să fie binecuvântați cu locuri de muncă de pe urma activității noastre economice.

 

Dacă urmăm ciclul lăsat de Dumnezeu, vom avea parte de creștere și binecuvântare. Acest lucru reduce diferențele între clasele sociale, distruge dependența și creează un sistem just pentru toți. Sper să înveți mai multe despre acest plan, să-l aplici în viața ta, familia, biserica și afacerea ta.

 

 

Chuck Bentley, Crown

Photo by Annie Spratt on Unsplash 

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close