Read it Later
You did not follow anybody yet.

Cuvintele Coranului și ale lui Mahomed inspiră atacurile împotriva Israelului.

Israelul a fost luat complet pe nepregătite sâmbătă, 7 octombrie, când gruparea musulmană Hamas a lansat un atac agresiv la scară largă de pe uscat, de pe mare și din aer. Pentru a o revendica drept o misiune religioasă, Hamas a numit asaltul “Operațiunea Furtuna Al-Aqsa”, în timp ce luptătorii săi au trecut în Israel și au tras o rafală masivă de rachete asupra unor ținte, șocându-i pe mulți israelieni cu ocazia sărbătorii evreiești Simchat Tora.

 

Rapoartele oficiale au numărat peste 3.000 de rachete lansate din Gaza împotriva orașelor israeliene, inclusiv Ierusalim și Tel Aviv. Se pare că Hamas a ales cu grijă ziua atacului pentru a-i prinde pe israelieni cu garda jos – a coincis, de asemenea, cu cea de-a 50-a aniversare a atacului arab împotriva Israelului de Yom Kippur, la 6 octombrie 1973.

 

Până în prezent [9.10.2023], aproximativ 700 de israelieni au murit – mulți dintre ei civili – și aproape 2.000 sunt răniți. Aceste cifre vor crește cu siguranță. Pe internet au circulat videoclipuri cu femei și copii israelieni luați de luptătorii musulmani, în timp ce un consilier al liderului suprem al Iranului “i-a felicitat pe luptătorii palestinieni pentru că au lansat cel mai mare atac asupra Israelului din ultimii ani”. Mass-media palestiniană și israeliană au anunțat că numeroși soldați israelieni au fost luați prizonieri de Hamas.

 

Atacul Hamas pare bine planificat și sprijinit de aliații săi din regiune, în special de Iran și Hezbollah, cu scopul de a zădărnici eventualele încercări ale Israelului și Arabiei Saudite de a normaliza relațiile. În timp ce Israelul răspunde, situația nu se va termina cu bine și vor avea de suferit mult mai mulți civili de ambele părți, mai ales că Hamas este cunoscut pentru că folosește civili ca scuturi umane în clădirile din Gaza unde depozitează arme și echipamente militare.

 

Deși există diverse unghiuri politice în această situație îngrozitoare – inclusiv modul în care slăbiciunea americană în regiune permite actorilor răi să-i atace principalul aliat – ar trebui să acordăm o atenție deosebită ideologiei după care se conduce Hamas.

 

Hamas este o organizație extrem de politică și profund religioasă. Ca grup, a apărut în anii 1980 din gruparea islamică mai mare, Frăția Musulmană. Deși nu există nicio îndoială cu privire la aspirațiile politice ale Hamas și Frăției Musulmane, ambele își leagă în mod deschis și explicit acțiunile militante de Coran și de Mahomed ca surse de legitimitate. Acesta este motivul pentru care Hamas a numit întreaga operațiune după Moscheea Al-Aqsa, pentru a consolida sentimentul și impulsul spiritual.

 

Pentru Hamas, evreii sunt dușmanii. De ce? Pentru că așa afirmă în mod explicit Coranul și declarațiile lui Mahomed. Nu numai că lupta împotriva soldaților israelieni este poruncită și lăudată, dar atacarea evreilor – chiar și a necombatanților – devine un angajament religios, deoarece Coranul afirmă în mod explicit că “cei mai puternici în dușmănie” față de musulmani sunt “evreii”. Observați desemnarea unui grup religios ca inamic. Acest lucru formează și alimentează ura împotriva oamenilor pe baza loialității lor religioase.

 

Pentru Hamas, desemnarea islamică a evreilor ca dușmani nu face distincție între comandanții militari și civili – toți sunt în același coș. Dacă Hamas este preocupat sau nu de islam și de progresul acestuia nu este problema, deoarece ei folosesc în mod clar revendicările ideologice ale acestuia pentru a-și promova agenda politică.

 

Acest lucru este evident în modul în care Hamas îi convinge pe musulmani să servească drept sinucigași și scuturi umane, încurajându-i să facă jihad împotriva inamicului evreu, statul Israel.

 

În islam, jihadul este în principal o luptă armată cu semnificație religioasă. Jihadul este cea mai lăudabilă dintre acțiuni, iar martirilor li se promite intrarea imediată în paradis. Hamas se folosește de această afirmație pentru a-i încuraja pe musulmani să lupte împotriva evreilor, făcând jihad pentru cauze religioase. Dacă sunt uciși, conform logicii islamice, musulmanii primesc cea mai mare recompensă eternă. Astfel, orice atac împotriva statului evreu este văzut ca o misiune a jihadului pentru cauza lui Allah. Hamas înțelege că israelienii vor ezita să bombardeze clădiri pline de civili, iar gruparea folosește aceste clădiri pentru a stoca armamentul și a lansa atacuri, convingându-i pe palestinieni că servesc o cauză religioasă înaltă.

 

Predicatorii Hamas promovează atacul împotriva evreilor ca o imitare a faptelor lui Mahomed. În biografia lui Mahomed, acesta a luptat împotriva “celor trei triburi evreiești principale din Medina”, după ce le-a identificat ca fiind ipocrite și necredincioase față de mesajul său religios. Exemplul este încărcat de greutate religioasă pentru cei care vor să urmeze modelul lui Mahomed. Într-o relatare, Mahomed i-a capturat pe evrei și “toți bărbații adulți sunt executați, iar femeile și copiii sunt înrobiți”. Credincioșii cu greu pot scăpa de dorința de a imita un astfel de model.

 

Dilema politică este într-adevăr complexă, dar ura ideologică față de un inamic religios este determinată și amplificată de declarații antice considerate sacre și fundamentale pentru entuziaștii religioși care îi atacă pe evrei. Cu un astfel de fundament, este puțin probabil ca luptele să înceteze prea curând.

 

Autor:  A.S. Ibrahim, născut și crescut în Egipt, deține două doctorate în care a aprofundat Islamul și istoria acestuia. Este profesor de studii islamice și director al Centrului Jenkins pentru înțelegerea creștină a islamului de la Southern Baptist Theological Seminary. A predat la mai multe școli din Statele Unite și din Orientul Mijlociu și este autorul cărții A Concise Guide to the Life of Muhammad (Baker Academic, 2022), Conversion to Islam (Oxford University Press, 2021), Basics of Arabic (Zondervan 2021), A Concise Guide to the Quran (Baker Academic, 2020) și The Stated Motivations for the Early Islamic Expansion (Peter Lang, 2018), printre altele.


Un articol pentru The World


Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close