Read it Later
You did not follow anybody yet.

Sean Penn a cauzat controverse cu recentele sale comentarii asupra masculinității și feminității. Actorul certăreț, care a câștigat un premiu Oscar pentru rolul său din filmul Milk, unde portretizează un activist pentru drepturile homosexualilor și care a declarat că oricine îi spune președintelui Venezuelei, Hugo Chavez, dictator ar trebui închis, nu este cunoscut pentru valorile sale tradiționale. Ținând cont de orientarea de stânga a acestuia, afirmația “bărbații care poartă fustă au gene de laș” este surprinzătoare.

“Sunt din clubul celor care cred că bărbații culturii americane au devenit teribil de efeminați”, a spus Penn într-un interviu al publicației engleze iNews. Penn a adăugat că pentru a fi corect cu femeile nu necesită ca bărbații să devină femei, la rândul lor.

 

Cum era de așteptat, Penn a stârnit reacții ostile din partea mulțimii “woke”. Cu siguranță, actorul nu este cel mai plăcut personaj, iar mie mi se pare că e chiar detestabil… însă chiar și un ceas stricat arată  o oră exactă de două ori pe zi la un anumit moment. Cântarul culturii seculare este îndreptat vizibil către feminizare. Un astfel de dezechilibru, lăsat necorectat, va cauza daune pe termen lung culturii moderne.

 

Cultura feminizată a zilelor noastre este tema dezbătută de Stephen Baskerville în articolul “Lipsesc bărbații adevărați”, din revista Chronicles a lunii ianuarie. De-a lungul anilor, bărbații au refuzat să-și asume responsabilitatea și să facă lucrurile asociate cu masculinitatea, cum ar fi lupta pentru standardele morale înalte în privința sexualității, afișarea unui comportament de lider în familie, locul de muncă și comunitate. “Bărbații conservatori culeg roadele pasivității lor”, scrie Baskerville, iar femeile au fost nevoite să ocupe pozițiile lăsate vacante de bărbați, din cauza lașității sau indiferenței.

 

“Feminizarea societății ne-a schimbat, subtil, pe toți. Ne-a făcut susceptibili isteriei în masă cauzată de pandemia din ultimii doi ani. Isteria – ți-ar spune orice doctor incorect politic – este specific feminină. Însă isteria nu este limitată la spectrul feminin în zilele noastre. Din contră, femeile par a fi mai cerebrale și sceptice când vine vorba de starea de frică indusă de acest virus. Ceea ce vreau să subliniez este că dominația caracteristicilor feminine asupra normelor societății a încurajat bărbații să adopte valori feminine în detrimentul celor masculine.”

 

Vedem aceasta adopție a femininului în bărbații care poartă rochii sau se alătura echipei feminine de înot sub masca travestiului. Deși fenomenul schimbării sexului este la apogeu doar de câțiva ani, subminarea masculinității despre care scrie Baskerville a germinat în tăcere mulți ani.

 

Agenda feministă a militat pentru egalitate în dreptul femeilor, încurajându-le să-și părăsească căminul, soțul și copiii – temporar, pentru slujbă sau permanent, prin divorț –, să avanseze la locul de muncă, să fie îndrăznețe, să nu cedeze în fața bărbaților “malefici” din viața lor care – potrivit ideologiei – ar încerca să le domine. Însă goana femeilor după egalitate pare să sfârșească în inegalitate față de bărbați. Dezechilibrul afectează negativ familiile, bisericile, școlile, comunitățile și aproape orice domeniu al societății.

 

Nu este ușor să găsești un leac, după cum își dau seama cei care au observat aceasta problemă de ceva timp. Baskerville admite că e un lucru greu să restaurezi masculinitatea într-o societate feminizată. Totuși, oferă câteva soluții rezonabile, una dintre ele propunându-și să repare chiar temelia societății, familia.

 

Căsătoria trebuie să fie un contract legal executoriu, care oferă drepturi parentale și autoritate ambilor părinți. Bărbații trebuie să știe că dacă se căsătoresc și nu își calcă jurămintele, au drept și autoritate asupra copiilor, iar statul este obligat să li-l ofere.

 

O lege de felul acesta pare de nerealizat în zilele noastre. Trebuie să începem cu pași mici. Cum ar fi dacă fiecare dintre noi și-ar ajusta viziunea asupra căsătoriei, astfel încât să corespundă scopului original, un angajament destinat creșterii și îngrijirii generației viitoare, în locul unui contract din care putem ieși la orice capriciu?

 

Acest lucru ne-ar ajuta să restaurăm instituția familiei ca piatră de temelie a societății sau, după cum spunea Edmund Burke, ”plutonul” societății noastre. Când temelia este solidă, o societate care funcționeazălădită pe aceasta optim va rezista.

Annie Holmquist, The Intellectual Takeout

Sursa foto: Photo by Samantha Gades on Unsplash 

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close