Read it Later
You did not follow anybody yet.

Știți, timp de 27 de ani am fost ateu. Am crezut că oricine care credea într-un Dumnezeu sau în zei era, ei bine, prost – sau needucat –, naiv, credul sau doar adera la credință pentru bani, sex și putere. Adică, la urma urmei, toată lumea știe că religia este doar o cârjă psihologică pentru cei slabi intelectual, nu? Deci, ce m-a făcut să mă răzgândesc?

 

Am fost pur și simplu provocat de coechipierii mei creștini de la Cincinnati Reds (echipă de baseball) să citesc câteva cărți religioase, să le critic și apoi să împărtășesc cu băieții idei despre unde greșesc autorii și de ce ateismul este singura perspectivă reală și adevărată pentru oricine nu este înșelat de fantezie, ficțiune sau mitologie. Adică, pentru cineva care vrea să-și bazeze credințele și valorile pe dovezi și argumente, nu pe emoții și tradiții.

 

Pur și simplu mi-am propus să demontez teismul, ceea ce nu credeam că va dura foarte mult, dar am întâmpinat câteva dificultăți pe parcurs. Dificultăți precum: Aristotel, Augustin, Aquino. Adică, în termeni simpli, m-am confruntat cu conștientizarea faptului că există într-adevăr patru big bang-uri care trebuie explicate, nu doar unul singur. Nu mă gândisem niciodată la asta înainte.

 

Suntem cu toții familiari cu primul big bang, nu-i așa? De obicei, acesta este răspunsul dat la întrebarea: „Ce s-a întâmplat?”, „De ce există ceva în loc de nimic?”. Este ideea că nu a existat nimic, acel nimic a explodat și – bum! – a apărut ceva! Adică timpul, materia și spațiul au luat naștere într-o mare sclipire cosmologică acum 16 miliarde de ani. Nu a existat nicio dezvoltare treptată, nicio formă de tranziție, ci doar un moment binar – o metafizică: acum nu se vede, iar acum se vede. Vreau să urmez dovezile oriunde mă duc.

 

Cu toate acestea, astrofizicienii ne spun că acest prim big bang a produs doar o mână de elemente fundamentale și că ar fi fost nevoie de miliarde și miliarde de ani pentru ca furnalele nucleare a trilioane de stele să producă cele 118 elemente din tabelul periodic.

 

Dar primul big bang cosmologic teoretic, ei bine, acesta produce doar materie și energie. Nici măcar nu începe să abordeze originea vieții. Așadar, cum se obține viața din non-viață? Cum a avut loc abiogeneza? Adică, noțiunea că ceva poate apărea din nimic. Unde sunt dovezile?

 

Ei bine, veți avea nevoie de un alt salt de credință, un fel de al doilea big bang biologic. Cu toate progresele uluitoare pe care le-am făcut în fizică, biologie și chimie doar în ultimii 100 de ani, încă nu suntem mai aproape de a realiza acest lucru. Nu avem nici un indiciu. Cu cât ne uităm mai atent, cu atât mai mare este prăpastia.

 

Sigur, am învățat multe despre cum să manipulăm formele de viață, cum să adăugăm și să scădem material ADN, chiar să cartografiem genomul uman, dar nu avem nicio idee despre cum să creăm literalmente viață din lucruri moarte. În acest moment încă nu avem decât fizică, chimie și ceva biologie de bază – sau materie, energie și viață simplă, dacă vreți.

 

Dar încă nu avem o modalitate de a explica marea diversitate a formelor de viață, adică diferențele uriașe dintre bacterii, plante și animale. Și nici nu avem o modalitate de a explica diferențele dintre om și animal. În acest moment, încă nu avem o antropologie.

 

Așadar, vom avea nevoie de un fel de al treilea big bang antropologic pentru a explica toate acestea, ceea ce, desigur, este ceea ce urmărea Darwin în teza sa „Descendența omului”. Darwin a răspuns la o mulțime de întrebări, dar nu a putut răspunde niciodată la întrebarea de bază: Cum a început evoluția?

 

Și încă nu am terminat de descris lumea care ne înconjoară. Va fi nevoie de un big bang final pentru a explica cum un creier animal mecanicist poate deveni o minte umană autoreflexivă. Chiar și cele mai simple forme de viață au creier și sistem nervos central. Cum poate deveni ceva de genul acesta mintea unui Michelangelo, a unui Shakespeare, a unui Beethoven? Animalele nu fac artă și nu apreciază frumusețea.

 

Dar problema este chiar mai fundamentală decât atât. Cum explici liberul arbitru și introspecția, ca să nu mai vorbim de impulsul existențial presant al omului de a întreba „de ce?”. Ei bine, vom avea nevoie de un fel de al 4-lea big bang psihologic pentru a explica simțul moral și estetic al omului – căutarea sensului, semnificației și scopului și, bineînțeles, aprecierea sa pentru adevăr, bine și frumos. Și, din nou, trebuie să înțelegeți că aceste probleme necesită momente fulgerătoare de schimbare – adică momente binare bruște în existență, deoarece nu există nicio dovadă a unei dezvoltări graduale în niciuna dintre aceste cazuri.

 

Așadar, și eu, ca și voi, am de ales. Ori cred în aceste patru mari „bang bang-uri” de „ceva din nimic” pentru a explica ceea ce vedem în jurul nostru, ori credința într-un fel de Dumnezeu creator în spatele tuturor. Așadar, data viitoare când cineva te întreabă „Hei, cum rămâne cu big bang-ul?”, asigură-te că îl întrebi: „Care dintre ele? Cel cosmologic, biologică, antropologic sau psihologic?”.

 

Frank Pastore pentru Prager University

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close