Read it Later
You did not follow anybody yet.

De unde să începi

Vorbește cu aproape orice creștin matur și vibrant și el îți va spune despre cărțile creștine care au fost esențiale în viața lui. De fapt, unul dintre cele mai bune indicii pe care le-am văzut despre lucrarea Duhului în viața cuiva este că acesta sau aceasta dezvoltă o nouă dragoste pentru lectură. Desigur, mulți oameni de-a lungul istoriei nu au avut ocazia să învețe să citească și nici nu au avut acces ușor la cărți bune. Dar, din fericire, nu aceasta este situația cu care ne confruntăm tu și cu mine. Când vine vorba de literatură creștină bună, mai ales scrisă în engleză sau tradusă în engleză, avem o mulțime de opțiuni. Sunt atât de multe lucruri minunate de citit. Întrebarea, pentru mulți creștini, devine atunci: „De unde încep?”

Răspunsul la această întrebare este, oarecum, în foarte multe direcții. Dar din moment ce trebuie să începem de undeva și din moment ce nu putem citi totul, poate fi util să obținem câteva recomandări bune. Lista de mai jos nu este un clasament al celor mai bune cărți din istoria bisericii. Fără îndoială, lista reflectă ceea ce m-a influențat ca tânăr creștin. Astfel, se îndreaptă puternic către scriitori care au scris în engleză și cărți care sunt foarte vechi. Cu toate acestea, cele douăsprezece cărți enumerate sunt clasice în cel mai bun sens al cuvântului – clasice nu doar pentru că sunt dintr-un alt secol (am enumerat doar cărți scrise de autori care nu mai sunt printre noi), ci pentru că tratează subiecte care nu se demodează niciodată și sunt scrise într-un mod care transcende propriul timp și cultură.

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le putem face când suntem tineri, iar convingerile și opiniile noastre nu s-au format încă pe deplin, este să ne asigurăm că citim cărți bune. Sper că bibliografia adnotată de mai jos vă va ajuta să vă îndreptați în direcția corectă. Am încercat să aleg cărți bogate și profunde, dar și accesibile și nu prea lungi. Pentru fiecare carte am inclus data publicării inițiale și o propoziție sau două de descriere. Nu am oferit informații specifice despre publicare, deoarece majoritatea acestor lucrări pot fi găsite cu ușurință într-o varietate de formate.

1. Augustin, Confesiuni (c. 400)

S-ar putea să nu existe un teolog mai influent în istoria bisericii decât Augustin, episcopul lui Hipona din Africa de Nord. Această lucrare autobiografică urmărește călătoria spirituală a lui Augustin către Hristos prin necredință, rătăcire filosofică și promiscuitate sexuală.

2. John Calvin, Broșura de aur a adevăratei vieți creștine (1559)

Această carte de devotament și ucenicie, mică în formatul ei, provine din lucrarea mult mai mare a lui Calvin, Institutele religiei creștine. Teologul francez, care a devenit reformatorul genovez oferă o imagine frumoasă și emoționantă a adevăratei spiritualități.

3. Thomas Brooks, Remedii prețioase împotriva dispozitivelor lui Satana (1652)

În această lucrare a predicatorului și autorului englez Thomas Brooks, vedem geniul puritanilor pentru organizarea clară, diagnosticul spiritual care cercetează inima și vindecarea prin Evanghelie.

4. John Bunyan, Călătoria creștinului (1678)

Aceasta este cea mai faimoasă alegorie creștină scrisă vreodată și, după unele relatări, cea mai răspândită carte din lume (după Biblie). Bunyan a înțeles încercările și triumfurile vieții creștine și a prezentat călătoria credinței într-un mod care a inspirat milioane de creștini.

5. J. C. Ryle, Sfințenie (1877)

Ryle, un episcop anglican din Liverpool, a combinat o minte teologică ascuțită cu o comunicare neobișnuit de clară. Aceasta este cea mai bună carte pentru înțelegerea doctrinei sfințirii progresive și a creșterii în evlavie practică.

6. G. K. Chesterton, Ortodoxia (1908)

De la tratate teologice la biografii și la povestiri polițiste, Chesterton a fost unul dintre cei mai mari scriitori în limba engleză din secolul al XX-lea. Aceasta este apărarea spirituală și robustă a lui Chesterton cu privire la bucuriile ortodoxiei creștine din punct de vedere intelectual.

7. Herman Bavinck, Familia creștină (1908)

Bavinck este cel mai bine cunoscut pentru dogmatica sa reformată în mai multe volume, dar această explorare a sexualității, căsătoriei și vieții de familie – deși scrisă inițial în olandeză, cu peste o sută de ani în urmă – rămâne incredibil de relevantă pentru zilele noastre.

8. J. Gresham Machen, Creștinismul și liberalismul (1923)

S-a spus adesea că cel mai important cuvânt din acest titlu este „și”. Machen, profesorul de la Princeton Seminary, intemeietorul Westminster Theological Seminary, susține în mod convingător că liberalismul teologic nu este o versiune diferită a creștinismului, ci o religie cu totul diferită.

9. C. S. Lewis, Abolirea omului (1944)

În timp ce Lewis este mai cunoscut pentru Mere Christianity (Creștinismul redus la esențe – n.t.) și The Chronicles of Narnia (Cronicile din Narnia – n.t.), pagină cu pagină, acesta este unul dintre cele mai importante lucruri pe care Lewis le-a scris vreodată. Lewis susține că, uitând ordinea naturală a moralității dată de Dumnezeu, au apărut “oameni fără logică”, care încearcă să vadă folosind anumite principii, dar pierd esența.

10. John Murray, Răscumpărarea realizată și aplicată (1955)

Un pastor și profesor născut în Scoția, Murray a scris inițial această carte despre lucrarea lui Hristos și doctrina mântuirii ca o serie de articole pentru membrii obișnuiți ai bisericii. Ar fi greu să găsești o explorare teologică mai succintă și mai lizibilă a lucrării lui Hristos și a mântuirii păcătoșilor.

11. J. I. Packer, Cunoscându-L pe Dumnezeu (1973)

Preot anglican, profesor și scriitor, Packer a fost un maestru în a face conceptele teologice de înțeles și a le explica cu o proză memorabilă. Această carte despre natura și caracterul lui Dumnezeu poate fi cea mai influentă carte de teologie serioasă din ultimii cincizeci de ani.

12. R. C. Sproul, Sfințenia lui Dumnezeu (1985)

Nimeni nu a făcut mai mult în ultimele decenii pentru a ne aminti de grandoarea lui Dumnezeu decât R. C. Sproul. Această carte vrea să asigure claritate în privința faptului că noi, cei care am fost creați după chipul lui Dumnezeu, nu-L putem recrea după chipul nostru.

 

 

Kevin DeYoung, Crossway

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close