Read it Later
You did not follow anybody yet.

După cum se spune, copiii pot fi „obraznici sau cuminți”, dar obraznicul nu înseamnă întotdeauna rău, iar cumintele nu înseamnă întotdeauna bun. De asemenea, cineva poate fi „drăguț”, dar nu și bun, iar cineva poate fi bun, dar uneori și obraznic. O lume întreagă de diferențe îi separă pe cei amabili de cei cu adevărat buni. Nimeni nu explică aceste diferențe mai bine decât Mark Twain în Tom Sawyer, unde „obraznic” înseamnă pur și simplu răutate copilărească fără intenții dăunătoare, iar „drăguț” înseamnă de obicei pretențiozitate și afectare, copii care încearcă să se comporte ca niște adulți pentru a câștiga aprobarea lor, în loc să fie băieți și fete care se comportă ca niște copii de vârsta lor. Este ușor să fii drăguț. Respectă regulile, îmbracă-te corespunzător, fii punctual, ascultă de profesor și mergi la școala de duminică.

Dar să fii bun este solicitant – să spui adevărul atunci când acesta îți va aduce dușmani, să accepți suferința pentru că ai integritate și să riști să te pui în pericol pentru a-i proteja pe cei nevinovați. Bineînțeles că părinții își doresc ca copiii lor să respecte autoritatea și să învețe să fie ascultători – lucru care este scopul educației atât în familie, cât și în școală și semnul maturității. Cu toate acestea, băieți ca Tom Sawyer, cu inimi bune, conștiințe sensibile și curaj moral, arată mai mult potențial de a atinge acest ideal decât Băieții Model, al căror comportament strict seamănă mai mult cu o supunere pasivă decât cu o dragoste pentru virtute. Tom, pe de altă parte, dovedește în cele din urmă că poate fi bun și amabil – atât ascultând de conștiința sa și de legea morală, cât și plin de compasiune și sensibil la suferință, ca atunci când îl salvează pe Muff Potter de la execuție și o salvează pe Becky Thatcher de la moarte.

Tom, Huck, Joe Harper și membrii bandei lor nu se califică drept băieți model, precum Sid, fratele lui Tom, care nu încalcă niciodată regulile, și precum Willie Mufferson, care câștigă admirația doamnelor datorită atenției sale afectuoase față de mama sa, „având grijă de mama sa ca și cum ar fi fost un bibelou de porțelan”. Tom și prietenii săi însă nu le impresionează pe doamne, pe învățătoarea de la școală sau pe supraveghetorul școlii de duminică nici prin aspectul lor îngrijit, nici prin atenția sârguincioasă în clasă, nici prin supunerea față de regulament. Decât să-și ia medicamentele, Tom preferă să le ofere pisicii. În loc să stea acasă și să trăiască în funcție de program, să meargă la școală la timp, să se supună instrucțiunilor și să se îmbrace corespunzător duminica, Tom și prietenii săi se bucură de abandonul lipsit de griji al traiului pe insula lui Jackson, „o insulă nelocuită, departe de pașii oamenilor”, fără programe, treburi sau îndatoriri. Pentru Tom și Huck, civilizația este dictatura ceasului: „mănâncă după clopoțel; se culcă după clopoțel; se trezește după clopoțel – totul este atât de îngrozitor de ordonat încât nimeni nu poate suporta așa ceva”. Băieții echivalează civilizația cu reguli rigide, formalitate sufocantă și seriozitate plictisitoare. Să fii drăguț sau civilizat pentru acești băieți pur și simplu nu este distractiv.

Ei nu sunt „simpatici” nici prin manierele grosolane, nici prin starea hainelor lor dezordonate, nici prin lipsa dorinței de a le face pe plac bătrânilor. Tom se plânge mereu de dificultățile legate de ținuta formală și de curățenie ca fiind o îngrădire a libertății sale și bombăne că „era mereu pus să facă tot ceea ce nu voia să facă”. Băieții preferă să chiulească și să meargă la înot decât să meargă la școală, iar Tom consideră că memorarea monotonă a versetelor biblice este o altă povară care îi strică dragostea de aventură, „un loc pe care Tom îl ura din toată inima” pentru educația religioasă lipsită de strălucire, bazată pe memorarea superficială a versetelor biblice. Cu toate acestea, cu toată sfidarea convențiilor sociale și a respectabilității, Tom și prietenii săi nu-și pierd niciodată inocența copilărească și bunătatea naturală. Mătușa Polly recunoaște că Tom „nu este rău, ca să spunem așa, ci doar răutăcios. E amețit și împrăștitat. Nu este mai responsabil decât un mânz”.

Poate că Tom este obraznic, dar este în esență bun, acționează în mod natural ca un copil și rămâne băiat etern. Când Tom o asigură pe mătușa Polly că a venit de pe Insula lui Jackson pentru a-i alina neliniștea cu privire la siguranța lui, o topește cu farmecul său. Tom susține că a sărutat-o în timp ce ea dormea: „Am vrut să te împiedic să suferi – asta a fost tot ce m-a făcut să vin.” Mătușa Polly are îndoieli cu privire la sinceritatea lui Tom, dar ajunge la concluzia că a fost „o minciună binecuvântată, binecuvântată… Știu că Domnul îl va ierta, pentru că a fost atât de bun la suflet încât să o spună”. Băieții model din poveste – cu toată amabilitatea lor – nu cuceresc niciodată inima nimănui și nu îi emoționează pe ceilalți cu farmecul lor natural și cu felul lor de a fi, pentru că au pretenția de a fi mici adulți și uită să fie copii.

Moralitatea, așadar, depășește distincția dintre obraznic și amabil. În timp ce Tom este notoriu pentru năzbâtiile sale și pentru nerespectarea punctualității și a orarului, el se răscumpără prin inima sa bună, conștiința clară și cavalerismul galant. În timp ce Sid și Willie îi impresionează pe adulți prin imaginea lor de amabilitate, ei nu dau niciodată dovadă de curajul, onoarea și mărinimia care subliniază noblețea lui Tom și Huck. În calitate de martor la o crimă în cimitir, Tom face un jurământ de sânge cu Huck: nu vor dezvălui niciodată adevărul pentru ca nu cumva criminalul (Injun Joe) să se răzbune pe băieți („suntem în siguranță atâta timp cât păstrăm tăcerea”). Totuși, tulburat de conștiința sa, Tom – cu mare risc pentru el însuși – depune mărturie în fața instanței și îl identifică pe adevăratul criminal pentru a-l salva pe nevinovatul Muff Potter de acuzația falsă, deoarece „nu a făcut niciodată nimic care să rănească pe cineva”.

Un text de Mitchell Kalpakgian pentru The Imaginative Conservative

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close