Read it Later
You did not follow anybody yet.

Când eram în liceu, eu și sora mea Bethany ne-am hotărât să ne facem niște poze frumoase.

Ne-am îmbrăcat cu cele mai moderne haine pe care le-am găsit, ne-am pus bijuterii, ne-am machiat și am găsit locația: acoperișul casei. Am implorat-o pe una din surorile noastre mai mici să fie fotograful. Ne-am urcat toate trei pe acoperiș.

Nu am ales la întâmplare acoperișul. Acolo puteam obține efectul de briză care îți suflă părul, la fel ca în ședințele foto profesionale. În fiecare poză, imitam ceea ce am văzut supermodelele făcând: buzele țuguiate, o sprânceană ridicată, mâna pe șold și o mimă serioasă.

Fără să ne fi spus cineva cum să pozăm seducător, știam exact ce să facem. Ne-am postat ședința foto cu mândrie pe Facebook și am așteptat ca complimentele să curgă.

Caracterul seducător este noul standard

Din păcate, trăim într-o cultură care ne “programează” mințile să vedem caracterul seducător ca fiind un standard, încă de la o vârstă fragedă. Dacă mergi la mall, afiș după afiș înfățișează fete în posturi seducătoare. De la apariția Pinterestului, Instagramului și a altor aplicații, imaginile sexualizate ne sunt prezentate mai mult ca niciodată.

Fetele creștine sunt asaltate de mesajul secular care le spune că pozele seducătoare și senzuale sunt la modă, sunt mișto și normale. A-ți face un selfie nu mai este un lucru îndrăzneț… este acceptabil și lăudat. Trăind într-o lume căzută în păcat, nu e de mirare că fetele sunt lăudate și încurajate dacă se poartă astfel. Nu e de mirare că supermodelele și fetele necredincioase nu au nicio problemă să posteze poze de genul acesta. Întrebarea mea pentru tine este: de ce o fac și fetele creștine?

Sunt șocată adeseori când intru pe Instagram și văd că multe din pozele senzuale care îmi apar aparțin unor prietene creștine. Ce mă surprinde și mai mult sunt comentariile pe care le scriu alte fete creștine, care le complimentează și le numesc “frumoase”. Ce înseamnă toate acestea? Parcă ar fi o epidemie în ultimii ani.

De ce sunt fetele creștine atât de atrase de postarea unor selfie-uri seducătoare?

Știu răspunsul la această întrebare, deoarece am fost una din fetele acelea. Am fost una din fetele care își făceau selfie când a apărut Iphone-ul, am fost fata de pe acoperiș care își făcea poze pentru a se lăuda în fața prietenilor cu rezultatul.

Motivul pentru care postam era că îmi doream ca băieții să mă observe. Îmi doream ca oamenii să-mi spună cât de drăguță eram. Îmi plăcea atât de mult să aud cum mă laudă prietenii mei! Nu am postat niciodată accidental vreo poză de-a mea. A fost întotdeauna intenționat și planificat. Văzusem destule imagini cu modele pentru a-mi da seama cum ar trebui să arate o poză seducătoare.

Multe dintre cele care citiți aceste rânduri știți exact la ce mă refer, pentru că ați făcut același lucru.

Adevărul este că postarea unor astfel de poze este un simptom extern al unei probleme mult mai profunde. Este un semn că fata respectivă tânjește după ceva mai mult. Este un semn că fata respectivă își dorește afirmare și încearcă să o obțină prin laudele și complimentele prietenilor. O fată care își dorește să aibă parte de atenția băieților și speră că unul îi va observa pozele. O fată care își dorește să pară plină de încredere în sine, însă este vulnerabilă și singură în interiorul ei. O fată căreia îi place să seducă, făcându-i pe băieți să “își dorească ceea ce nu pot avea”.

Selfie-urile seducătoare nu sunt nimic altceva decât o imagine care strigă: “Uită-te la mine!”. Sunt o oportunitate de a pune lumina reflectoarelor pe tine însăți pentru o clipă și să speri că cineva te va observa.

Fete creștine fiind, Dumnezeu ne cheamă la un standard mult mai înalt decât puterea de seducție a unui selfie.

Întregul scop al vieții noastre este să îi îndrumăm pe alții la Cristos, nu la noi înșine. Acest fel de poze nu sunt niciodată centrate pe Cristos, ci întotdeauna pe sine. Dumnezeu ne cheamă la vieți pure din orice punct de vedere. Pozele seducătoare nu promovează puritatea sau sfințenia în trupul lui Cristos.

Dumnezeu mi-a arătat motivația și starea inimii mele în ziua aceea, pe acoperiș. Spune-mi dacă, potrivit pasajului din Efeseni 5:1,3, consideri că astfel de poze sunt acceptabile: “Urmaţi dar pilda lui Dumnezeu ca nişte copii preaiubiţi. Curvia sau orice altfel de necurăţie, sau lăcomia de avere nici să nu fie pomenite între voi, aşa cum se cuvine unor sfinţi.”

În primul rând, suntem chemați să urmăm pilda lui Dumnezeu pentru lumea în care trăim. Suntem copiii lui Dumnezeu! Trebuie să reflectăm caracterul și puritatea Tatălui nostru. În al doilea rând, ni se poruncește să ne ferim de orice imoralitate sexuală și necurăție. Ai observat ce scrie? “Orice altfel de necurăție”.

Crezi ca selfie-urile seducătoare pot sta în picioare în fața acestor versete? Cultura modernă ne spune că sfințenia și puritatea sunt prostii, că a fi prea strict cu tine însuți îți va face viața plictisitoare. Dacă așa stau lucrurile, de ce atât de multe fete sunt singure, triste, deprimate, nesigure și tânjesc după afecțiune?

Dumnezeu ne oferă standarde pentru puritate și sfințenie deoarece El știe ce e mai bine pentru noi. Adevărata bucurie și mulțumire nu va veni datorită aplauzelor prietenilor, ci va veni datorită supunerii și ascultării de Dumnezeu. “Ferice de cei fără prihană în calea lor, care umblă întotdeauna după Legea Domnului! Ferice de cei ce păzesc poruncile Lui, care-L caută din toată inima lor!” (Psalm 119:1-2).

Știu că îți dorești să fii binecuvântată de Dumnezeu. Eu îmi doresc, cu siguranță! În loc să alergi după aplauzele goale ale lumii, aleargă după aplauzele Regelui tău, care aduc împlinire.

Nu poți fi mai fericită decât atunci când îți trăiești viața pentru gloria lui Dumnezeu. Fetele creștine au datoria de a-L onora pe Dumnezeu în toate domeniile vieții. Avem o responsabilitate de a purta chipul lui Dumnezeu în lumea aceasta pierdută.

Alatură-mi-te în respingerea acestei tendințe de poze seducătoare. Vei spune nu postării pozelor care glorifică trupul și pun toată atenția asupra ta? Lumea are nevoie disperată de fete creștine care sunt gata să apere adevărul lui Dumnezeu prin a afișa ceva mult mai măreț decât pe ele însele.

Kristen Clark, GirlDefined

Sursa foto: Photo by Samantha Gades on Unsplash 

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close