Read it Later
You did not follow anybody yet.

sau

 

Sebastian Vettel, de patru ori campion în Formula 1, ”iese la pensie”. Cei care am fost în viața sportivă, știm că pensia vine devreme, chiar dacă nu dorești să ieși din ring. Pentru Vettel, cariera sa în circuit se încheie la 32 de ani.

Și… ce urmează? Ce mai ESTE? Ce mai RĂMÎNE? Se va face antrenor, ca mulți alți sportivi? Va intra în depresie, se va apuca de droguri, își va irosi averea și viața jucînd poker, cum a făcut un mare fost tenismen? 
Se pare că nu! Fiecare dintre noi avem niște markeri identitari. În funcție de aceștia, ne ordonăm prioritățile, ne conducem viața. Markerii identitari apar în jurul întrebării: ”Cine sînt eu, de fapt?” În Orient și, în special, în Romania, atunci cînd sîntem întrebați cine sîntem, răspundem de fapt la întrebarea ce sîntem: sînt avocat, medic, strungar, pilot, casnică, profesoară etc. 
Dar putem FI ceea ce putem pierde?Putem fi ceea ce se pierde cînd ieșim la pensie? Ne putem așeza acolo de unde putem da faliment, de unde putem demisiona? Există roluri care nu se pot pierde niciodată. Indiferent de cît de mult mă iubește soția mea, rămîn soțul ei, indiferent de cît de mult mă respectă fiii mei, rămîn tată. Pentru totdeauna.Chiar dacă sînt un tată falimentar, un soț ratat, rămîn agățat în acele roluri din care pot fi recuperat prin iubire și pe care le pot recupera prin iubire.
În familie există iertare, reîntoarcere, reparație, recuperare, restaurare, pentru că există iubire. Am greșit mult față de fiul meu mijlociu. N-am avut destul de multă minte de tată, pe cînd am devenit tată. Dar acum, cînd este el căsătorit și plecat la casa lui, ne-am redescoperit unul pe celălalt altfel. Am rămas tată, mi-a rămas fiu. Nu m-a dat afară ca pe un angajat din viața lui, nu mi-am dat demisia ca dintr-o firmă din viața lui. Iubirea și iertarea ne-au readus din nou împreună, pe el mai matur; pe mine, mai înțelept. 
Familia este un spațiu de identificare în care poți pierde totul sau poți restaura totul. Într-un spațiu de lucru sau într-o echipă sportivă, într-o firmă, pot exista sentimente de camaraderie, prietenie, loialitate, orgoliu, ură, competiție, chiar amantlîc, dar numai în spațiul familiei te poți bucura de iubirea care iartă și restaurează, care crede totul, nădăjduiește totul, acoperă totul și suferă totul, iubirea care este gata să o ia de la capăt de fiecare dată. Un soț falimentar rămîne soț, dar care poate fi iertat.
Un tată poate fi un tată ratat, dar care poate fi iertat.Un sportiv ratat rămîne un sportiv uitat. Un om de afaceri falimentar rămîne un falimentar. Se știe că bărbații suferă mai mult atunci cînd ies la pensie, pentru că identitatea lor se formează prin carieră. Există și un fenomen care creează din ce în ce mai mult interes în lumea medicală: infarctul de pensie sau infarctul de demisie, care afectează în proporție de 70% populația masculină. 
Mi-aduc aminte de un apropiat, care și-a încheiat activitatea într-o instituție, cum îmi spunea aproape cu lacrimi în ochi: ”Marius, dragă, spune-mi, te rog, și eu acum… cum mă mai prezint?” Se pare că Sebastian Vettel este foarte mulțumit cu viața lui așa cum este și cum va deveni, pentru că, ieșind din ring, are unde să se ducă: în familie. La 32 de ani a înțeles lucruri pe care puțini din generația lui le înțeleg: 
“I’m pretty happy,” he says with a smile. “I’m happy with my life. I think there’s a lotof people better-looking than me, but that’s OK. I’m happy with what I’ve got. If youcan choose, you always think a bit of this and a bit of that.”The week after the race in Canada this season, Vettel married his longtime partnerHanna Prater, mother of their daughters, Emilie and Matilda. They live not far fromKonstanz, Germany, on the Swiss-German border, in a quiet country village. “Yes, that is my life,” he says. “Obviously, racing is also my life, but if somebodyasked me who are you, then the answer I think I would like to hear from myself is,I’m husband to Hanna and father to my kids and so on. This is who I am.” (n.t: “Sunt chiar fericit”, spune el cu un zâmbet. “Sunt fericit cu viaţa mea. Cred căsunt mulţi oameni mai arătoşi decât mine, dar asta e o.k. Sunt fericit cu ce am. Dacăpoţi alege, întotdeauna te gândeşti la puţin din asta şi puţin din aceea.”La o săptămână după cursa din Canada, din acest sezon, Vettel s-a căsătorit cupartenera lui de mulţi ani, Hanna Prater, mama fiicelor lor, Emilie şi Matilda.Ei locuiesc nu departe de Konstanz, Germania, la graniţa germano-elveţiană, într-unsat liniştit.  “Da, asta este viaţa mea”, spune el. “În mod evident, cursele sunt viaţa mea, deasemenea, dar dacă cineva m-ar întreba cine sunt, atunci, cred că răspunsul pe caremi-ar plăcea să-l aud de la mine însumi, ar fi – sunt soţul Hannei şi tatăl copiilormei, etc. Aceasta este ceea ce sunt.”) ”SÎNT (sublinierea mea) soțul Hannei și tatăl copiilor mei și așa mai departe… Asta este ceea ce SÎNT!” 
1 mai 2020, pentru Edictum Dei,Marius David Cruceru
sursa foto: Mark Thompson/ Getty Images@toate drepturile rezervate, articolul este destinat în exclusivitate Edictum Dei și nu se poate copia sau republica decît cu acordul scris al autorului.
Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close