Read it Later
You did not follow anybody yet.

Generatia Z se confruntă cu o criza de identitate fără precedent. De fiecare dată când îi întreb pe liderii creștini de tineret care este – după părerea lor – cea mai mare provocare pentru adolescenții de azi, răspunsul este același: identitatea. Tinerii au dificultăți în a-și da seama cine sunt și dacă contează. Fiind o tânără de 20 de ani, mă regăsesc în întrebările lor.

Cine sunt? Cine îmi determină identitatea? Care este scopul vieții?

Dacă vom căuta pe internet cuvintele “criză de identitate”, nu va fi greu să ne dăm seama de consensul asupra soluționării acesteia. Suntem încurajați să “privim în interiorul nostru și să explorăm”, “să facem o călătorie de auto-descoperire”, “să facem lucruri care ne fac fericiți”, “să ignorăm judecățile” – pe scurt, să ne îndreptăm atenția exclusiv către noi înșine. Potrivit acestei gândiri, identitatea noastră este ceva ce doar noi putem defini, iar emoțiile noastre au drept de veto asupra a cine suntem. Fiecare standard obiectiv al identității a fost îndepărtat. Crescând înconjurați de o astfel de incertitudine, mai este de mirare că adolescenții se întreabă cine sunt cu adevărat?

Identitatea în Cristos… sau criza de identitate?

Pastorii și părinții înțeleg importanța identității și au căutat, în general, să-i ajute pe tineri să-și găsească identitatea în Cristos. Am auzit nenumărate predici, am citit nenumărate articole și am ascultat nenumărate cântece care vorbesc despre “cine spune Dumnezeu că suntem” sau care ne încurajează să vedem că suntem iubiți, valoroși și demni.

Toate aceste materiale izvorăsc dintr-o dorință justă, însă adeseori pornesc din punctul greșit. Să înțelegem cine suntem în Cristos este de o importanță critică, însă a începe o teologie a identității cu cine suntem noi lasă pe dinafară cel mai important element al întregii povești: cine este Dumnezeu.

Listele cu afirmații de tipul “cine ești tu” conțin adevăruri profunde, însă adeseori, puțină substanță. “Ești iubit…”. Aceste cuvinte cu greu își vor face loc în inimile flămânde de dragoste ale tinerilor, dacă aceștia nu înțeleg cine îi iubește. “Ești ales…”, dar ales de cine? De ce am fost aleși? “Ești salvat…”. Aceste cuvinte nu înseamnă nimic dacă nu înțelegem pe deplin de la ce am fost salvați și măreția inimii Salvatorului nostru. Mult prea adesea, începem cu “tu ești”, “noi suntem” și “eu sunt” în loc să începem cu “Dumnezeu este”.

Identitatea în Cristos începe cu Evanghelia

Tinerii (și adulții) trebuie să știe cine sunt. Dacă desconsiderăm adevărurile importante care ne spun că suntem iubiți, aleși, mântuiți și iertați, avem o teologie trunchiată a identității. Însă când răspunsurile prestabilite la întrebările importante ale identității se concentrează mai mult pe noi decât pe Dumnezeu, ne mulțumim cu răspunsuri care imită modul de abordare centrat pe sine al lumii.

“Identitatea în Cristos” nu poate fi separată de Cristos și de tot ceea ce vine împreună cu mesajul Evangheliei – sfințenia lui Dumnezeu, răzvrătirea omenirii și jertfa lui Cristos pe cruce. Dacă învățătura despre identitatea noastră trece peste aceste adevăruri fundamentale, “identitatea în Cristos” devine doar o lozincă frumoasă care îi lăsa pe ascultători întrebându-se cum să își găsească identitatea în Cristos, când tot ceea ce li s-a spus a fost referitor la ei înșiși.

Identitatea în Cristos înțelege conceptul de Imago Dei

Pentru a avea o înțelegere solidă a identității biblice, avem nevoie să înțelegem teologia bogată a imago Dei – chipul lui Dumnezeu. Scriptura ne spune că “Dumnezeu a făcut pe om după chipul Său, l-a făcut după chipul lui Dumnezeu; parte bărbătească şi parte femeiască i-a făcut.” (Geneza 1:27). Oamenii sunt singurele creaturi care au această distincție incredibilă.

S-ar părea că ne-am reîntors la focalizarea asupra propriei persoane, însă imago Dei are implicații radicale asupra identității care trec dincolo de noi înșine. Până la urmă purtăm chipul Său, nu al nostru. Nu suntem altceva decât purtători – reflexii și umbre – ale chipului Său. Imago Dei impregnează umanitatea cu valoare intrinsecă, revelează profunzimea caracterului și creativității lui Dumnezeu, ne dă instrucțiuni despre cum ar trebui să trăim, să muncim, să ne folosim trupurile și ne definește scopul suprem al vieții: să-L glorificăm și înălțăm pe Creatorul nostru.

Însă cea mai mare putere și frumusețe a imago Dei se găsește în caracterul Dumnezeului, al cărui chip îl purtăm. Înțelegerea noastră asupra identității este îmbogățită și asigurată pe măsură ce ne avântăm tot mai mult în profunzimea incomensurabilă a bunătății, puterii și înțelepciunii lui Dumnezeu. Cu cât Îl cunoaștem mai mult pe Dumnezeu, cu atât identitatea noastră va fi mai trainică. Creați după chipul unui Dumnezeu desăvârșit și sfânt și modelați de mâna Lui, putem fi liniștiți știind că ADN-ul trupurilor noastre și toate zilele vieții au fost scrise încă dinainte ca inimile noastre să înceapă să bată. Iar Cel ce a scris scenariul este suveran peste toate.

Avem nevoie să-L descoperim tot mai mult pe Dumnezeu

Adevăratul motiv pentru care ne confruntăm azi cu o criză de identitate nu este pentru că am uitat cine suntem, ci din cauză că am respins, ca societate, pe Dumnezeul care ne-a creat. Despărțiți de sursa vieții și adevărului, omenirea se zbate. Inimile împietrite cad în confuzie și disperare atunci când refuză să apuce colacul de salvare al adevărului care le este aruncat – cunoașterea lui Dumnezeu și sângele lui Isus, care salvează.

Există un standard mai măreț și mai durabil al identității decât ceea ce poți găsi într-o căutare pe Google. Citește Cuvântul lui Dumnezeu și studiaza-i adevărul. Pornește într-o călătorie de cunoaștere a Dumnezeului care te-a creat. Fă lucrurile care Îl glorifică pe Dumnezeu și slujește-i pe ceilalți. Ignoră minciunile care îți spun că identitatea se găsește în interiorul tău. Îndreaptă-ți privirile către Cristos și lasă adevărul și neprihănirea Sa să aibă drept de veto asupra a cine ești tu.

Nu putem găsi în interiorul nostru ceea ce poate fi găsit doar în inima lui Dumnezeu. Însă în inima Lui, găsim tot ceea ce avem nevoie și mai mult decât atât.

Sara Barratt, The Gospel Coalition

Sursa foto: Photo by Simeon Jacobson on Unsplash 

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close