Read it Later
You did not follow anybody yet.

Eu și soția mea, Esther, locuim într-o casă parohială mică lângă biserica noastră. La fel și Isaiah. La fel și Naomi.

Cu nume biblice ca acestea, ai crede că Isaia și Naomi ar fi colegii de cameră ideali. Dar am observat că Isaiah (care tocmai a împlinit 3 ani) poate fi destul de capricios, iar Naomi (care tocmai a împlinit 1 an) are un set puternic de corzi vocale.

Îmi place să fiu părinte, iar noi avem copii minunaț, care îmi oferă atât de multă bucurie. Dar nu este întotdeauna ușor. A avea copii schimbă permanent căsnicia. Încerci să porți o conversație și ești întrerupt constant; planifici timp pentru a te conecta cu celălalt și ești complet epuizat; încerci să planifici o seară de întâlnire și apoi îți dai seama cât de scumpă este o bonă. Ai prins ideea.

În ultima vreme, m-am gândit la ceva ce mama mea a spus odată: a fi părinte, cu toate tensiunile pe care le poate pune asupra căsniciei tale, permite, de asemenea, căsniciei tale să crească mai profund și mai bogat. Este ca și cum ai merge la luptă cu cineva, te întorci acasă și apoi îți dai seama ce buni prieteni ați devenit pentru că ați fost împreună în tranșee. Așa că învăț să văd acest sezon provocator ca pe o oportunitate pentru căsnicia noastră, nu doar ca pe o etapă de îndurat.

După călătoria mea cu Hristos, nimic nu ar trebui să aibă o prioritate mai mare în viața mea decât cultivarea intimității și a prieteniei cu soția mea – nici măcar să fiu tată. De fapt, știu că nu pot fi tatăl pe care Dumnezeu mă cheamă să fiu decât dacă mariajul meu este puternic. Iată câteva strategii la care am reflectat și care ar putea fi de ajutor pentru alți tineri părinți aflați într-o etapă similară a vieții.

1. Sărută-ți/îmbrățișează-ți soțul/soția în mod intenționat pe parcursul zilei.

Fie ca acesta să fie primul lucru pe care îl faceți când ajungeți acasă în fiecare zi. La ușa de la intrare sunt asaltat de copiii mei, care vor să se lupte. Vreau să le ofer atenție, dar vreau, de asemenea, să vadă că Esther este o prioritate pe care nimic nu o poate înlocui. Mici tranșe zilnice de atingere, afirmare și atenție fac multe.

2. Investiți în dădace și vacanțe, atât cât puteți.

Este scump, dar este o investiție care merită. Când planific o seară de întâlnire, mă gândesc adesea: „Ne putem permite asta?”. Dar când o facem, mă gândesc întotdeauna: mă bucur că am făcut asta – aveam nevoie. Este atât de important să ai momente de veselie, recreere și distracție cu partenerul tău. Vechea zicală este banală, dar adevărată: „Familiile care se joacă împreună rămân împreună”.

3. Mergeți la plimbare.

Acest lucru a fost o mare schimbare pentru noi, deoarece copiii noștri sunt de fapt liniștiți în cărucior. Facem exerciții fizice și avem parte de conversații susținute, ambele putând fi cu ușurință uitate atunci când programul devine ocupat. Dacă plimbările nu funcționează, poate că puteți practica un alt hobby împreună. De exemplu, dacă sala dvs. de sport oferă servicii de îngrijire a copiilor și vă simțiți confortabil cu aceasta, lăsați copiii acolo și faceți exerciții împreună.

4. Aveți seri creative de întâlnire.

Ne-am dezvoltat propria noastră „seară de întâlnire” săptămânală acasă care, de obicei, presupune să punem copiii la culcare devreme, să citim un capitol din cartea bunicii mele despre căsătorie, să vorbim despre viață și să jucăm un joc de societate. A avea o „seară de întâlnire în casă” economisește bani și reduce tirania televizorului constant seara.

5. Trimiteți mesaje text pe parcursul zilei.

Nu-mi place modul în care tehnologia mă distrage mereu de la prezent, dar dacă există o persoană cu care vreau să fiu într-un dialog continuu prin SMS, aceea este soția mea. Este un lucru mărunt care ne ajută să ducem mai departe prietenia, glumele și distracția. Arată că mă gândesc la ea. Este un mod de a comunica care nu poate fi întrerupt de un copil care plânge.

6. Planificați momente pentru a fi intimi împreună.

Uneori, părinții de copii mici au dificultăți în a găsi timp pentru intimitate. Nu vă fie teamă să planificați acest lucru în programul săptămânal. Sexul planificat este mai bun decât lipsa lui și este o modalitate de a vă arăta angajamentul față de acest domeniu al căsniciei voastre în timpul unei etape aglomerate.

7. Rezervați-vă spațiu pentru a citi Biblia și a vă ruga împreună.

Să nu faceți devoțiuni împreună este o șansă ratată. Soțul/soția ta probabil că te cunoaște mai bine decât oricine altcineva și, prin urmare, este cea mai bună persoană pentru a te ascuți din punct de vedere spiritual.

8. Interesează-te de viața de zi cu zi a soțului tău.

Este mai ușor să te îndepărtezi atunci când ești deconectat de ceea ce îl preocupă pe soțul tău de-a lungul zilei. Dacă lucrează, pune-i o mulțime de întrebări despre ce se întâmplă la birou și fii cel mai mare susținător al lui. Dacă stă acasă, ajută-l cu treburile casnice, astfel încât să știi și să apreciezi tot ceea ce face în casă.

9. Cultivă compasiunea pentru cea mai mare slăbiciune a soțului/soției tale.

Faptul de a fi părinte poate aduce la suprafață cele mai profunde temeri, păcate și eșecuri ale partenerului tău. Este ușor să disprețuiești aceste lucruri, mai ales în măsura în care sunt diferite de propriile tale lupte. Iată câteva modalități de a lupta împotriva acestei prejudecăți:

Amintește-ți și întristează-te de propriul tău păcat.

Cerei-i Domnului o tandrețe și o compasiune deosebită.

Nu își înțepa soțul/soția cu sarcasm.

Vorbește cu respect prietenilor tăi despre soțul/soția ta, în loc să te plângi.

Dă dovadă de multă răbdare și blândețe atunci când discuți despre slăbiciunile lui sau ei (dacă este nevoie să le discutați).

  1. Fii atent inima soțului/soției dumneavoastră.

Ce îi interesează în acest timp? Ce este pe profilul lor de Facebook? Care sunt temerile lor cu privire la următoarele 18 luni? Ce cântece le plac în prezent? Studiază-le. Cultivați împreună „glumele voastre”. Păstrați secrete cu ei, nu de la ei (asta construiește intimitate de-a lungul anilor). Fă-ți un scop pe viață din a-i iubi la fel de mult ca atunci când vă întâlneați, în fiecare anotimp al căsniciei.

Satana și cultura noastră ne bombardează cu minciuna că aventurile sunt mai incitante decât fidelitatea. Un aspect al mărturiei noastre din Evanghelie este acela de a întruchipa adevărul real – că angajamentul absolut, obligatoriu, este calea spre adevărata bucurie. Orice este interesant în orice relație romantică, orice intimitate la care tânjește inima ta, orice putere pe care o ai de oferit unei alte persoane – scopul căsătoriei este de a turna toate acestea într-o singură persoană pentru tot restul vieții tale. Aceasta este strategia lui Dumnezeu și este cel mai satisfăcător mod de a trăi. Fie ca noi să cultivăm căsnicii care să arate frumusețea și realitatea lui Hristos în viețile noastre.

Un text de Gavin Ortlund pentru The Gospel Coalition

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close