Read it Later
You did not follow anybody yet.

Această sarcină nu e ușor de îndeplinit. Unii copii sunt sârguincioși în mod natural, dar majoritatea sunt înclinați să reziste muncii. Nu îi poți educa în acest sens singur. Încrede-te în Dumnezeu – găsești înțelepciunea Lui în Scripturi, mai ales în Proverbe, și roagă-te pentru discernământ și dragoste. Ca părinți, rugați-vă pentru călăuzirea Lui în timp ce faceți planuri împreună. Decideți ce muncă este rezonabil să așteptați de la fiecare copil, în funcție de vârsta și abilitățile sale. Dați voi înșivă un exemplu de sârguință.

De asemenea, trebuie să aveți un plan pentru a face față rezistenței atunci când aceasta apare. Implementați consecințe cum ar fi: „Dacă nu-ți pui hainele murdare în coșul de rufe, ele nu vor fi spălate”. Apoi duceți la îndeplinire avertismentul. Rămâneți calmi, fermi și pozitivi. Disciplinați-vă copiii când sunt mici, astfel încât să învețe autodisciplina pe măsură ce cresc. Perseverați; este un procedeu pe termen lung. Nu uitați, copiii harnici, la fel ca Roma, nu se construiesc într-o zi.

În cele din urmă, care sunt câteva modalități practice de a le insufla copiilor noștri o etică biblică a muncii? Cuvântul „împreună” îmi vine în minte. Suntem o familie; trăim, mâncăm, muncim, ne jucăm și ne închinăm împreună. Ne slujim unii pe alții. A lucra împreună este un minunat exemplu de „timp împreună”. Îi avem pe cei mici alături de noi atunci când spălăm vasele, avem grijă de curte și facem curat în casă. Îi învățăm pe parcurs.

La început este nevoie de mai mult timp, pentru că ei învață. Nu vă așteptați la perfecțiune, dar așteptați-vă la efort și la o îmbunătățire treptată. Când copiii arată cea mai mică umbră de sfidare sau neascultare, rezolvați-o imediat. Acest lucru este fundamental pentru a-i învăța pe copii să muncească. Și este fundamentală pentru viața însăși.

În scurt timp, copiii contribuie la bunăstarea familiei. Când sunt mici, lăudați-i și sărbătoriți succesul, astfel încât să dezvolte o atitudine pozitivă față de muncă. Pe măsură ce cresc, continuați să le arătați aprecierea corespunzătoare vârstei.

Din anii mei de predare și de maternitate, există o mână de lecții și principii pe care aș vrea să mă asigur că le învață copiii noștri. Ar putea dura ani de zile pentru a le insufla pe multe dintre acestea:

  • Învățați-i valorile așa cum îi învățați să muncească, valori cum ar fi onestitatea, puritatea și smerenia (pentru a numi doar câteva).
  • Ei trebuie să își asume responsabilitatea pentru spațiul și lucrurile lor; ordinea și curățenia fac viața mult mai puțin stresantă.
  • Cultivați-le perseverența, astfel încât să poată aborda cu încredere o sarcină care implică mai mulți pași, fără a se lăsa copleșiți.
  • Oferiți-le sarcini plictisitoare și repetitive, pentru că asta face parte din viață.
  • Stabiliți obiective. Imaginați-vă produsul final – o cameră curată, un prăjitor de pâine reparat sau o masă gătită.
  • Oferiți-le o varietate de experiențe în diferite domenii – mecanică, științe, grădinărit, artă – astfel încât să poată învăța abilități de viață și să își descopere talentele. Învățați-i să iubească învățarea.
  • Insuflați-le încrederea de a depăși obstacolele. Învățați-i că eșecul poate fi folosit la bine atunci când învață din greșeli. Încurajați-i spunându-le: „Poți să faci asta!”. Sărbătoriți succesele.
  • Cultivați entuziasmul de a începe un nou proiect sau de a construi ceva. Apoi asigurați-vă că îl termină.
  • Plătiți-i pentru o parte din munca lor (cu excepția muncii pe care trebuie să o facă în familie). Apoi, învățați-i cum să economisească și să-și cheltuiască banii, astfel încât să înțeleagă că „Fără efort nu există plată” și că „Efortul suplimentar este egal cu plată suplimentară”.
  • Oferiți-le bucuria de a servi – de a dărui altora fără a aștepta o recompensă, de a ajuta pe cineva aflat în nevoie.

Ca o ultimă idee, lucrarea de mântuire este un tip de lucrare pe care nu o pot face nici părinții, nici copiii. Dar vestea bună a Evangheliei este că Isus Hristos a murit pentru păcătoși ca noi, pentru ca noi să putem fi salvați. Rugați-vă ca Duhul Sfânt să lucreze credința și pocăința în toate viețile noastre, fie pentru prima dată, fie din nou. Atunci ne vom putea bucura cu adevărat de munca noastră. O vom vedea ca pe un dar al lui Dumnezeu. Vom avea o mare bucurie în a-L glorifica. Iar, la timpul potrivit, noi și copiii noștri ne putem bucura de rodul muncii noastre și ne putem odihni cu pace în inimă.

Un text publicat pe Desiring God

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close