Read it Later
You did not follow anybody yet.

Conversațiile despre importanța taților de obicei se învârt în jurul fiilor: ce beneficii are în viața băieților un model masculin pozitiv, un om care să îi disciplineze în mod constant, un partener plin de energie care să-i asiste în alegerea unei cariere și în obținerea succesului familial în viața de adult. Însă, după cum arată cercetări recente, tații influențează viața fiicelor lor în modalități fascinante și surprinzătoare.

Analizând aceste date, lucrul la care se gândesc cei mai mulți este legat de domeniul academic sau vocațional – cum relația unei fiice cu tatăl ei îi influențează performanțele academice și, ca o consecință, succesul în carieră și bunăstarea financiară. După cum v-ați dat seama, fiicele ale căror tați au fost implicați activ în copilăria acestora, contribuind la realizările academice sau atletice și întărindu-le încrederea în forțele proprii, au mai multe șanse să-și finalizeze studiile superioare și să ocupe poziții dificile și bine plătite, care sunt în general rezervate bărbaților. Acest lucru ne ajută să înțelegem de ce fetele care nu au frați sunt supra-reprezentate în lumea liderilor politici: tații lor sunt în general foarte competenți. Până și atletele profesioniste pun succesul lor pe seama taților, care au contribuit la tenacitatea, autodisciplina, ambiția și succesul lor.

În mod interesant, când studentele de la universitate au fost întrebate care ar fi reacția lor dacă tatăl lor nu ar fi de acord cu planurile lor de carieră, marea majoritate au spus că nu le-ar schimba. Însă fiicele care comunicau cel mai ușor și aveau cele mai apropiate relații cu tatăl lor erau mai dispuse să își reevalueze planurile, dacă tații lor nu erau de acord cu ele.

Tații din ziua de azi par să aibă un mai mare impact în alegerile făcute de fiicele lor cu privire la studii și carieră decât tații din generațiile anterioare. De exemplu, femeile care s-au născut în anii 1970 au de trei ori mai multe șanse să lucreze în același domeniu ca tatăl lor decât cele născute la începutul secolului al XX-lea. Aceste statistici au fost atribuite nu doar schimbării rolurilor atribuite de societate fiecărui gen, ci și faptului că fiicele primesc mult mai multă îndrumare din partea taților lor.

O alta întrebare care apare în mintea multor oameni privește influența unui tata asupra vieții amoroase a fiicei sale: cu cine se întâlnește, când își începe viața sexuală și care e calitatea relației ei cu bărbații? Deloc surprinzător, o fată care a avut o relație sigură, încurajatoare și comunicativă cu tatăl ei are mai puține șanse să rămână însărcinată în adolescență și să devină activă sexual la o vârstă fragedă. Aceste lucruri contribuie la a aștepta mai mult până la căsătorie și copii – în mare parte deoarece este concentrată asupra atingerii scopurilor educaționale.

O relație bună tată-fiică contribuie la calitatea raporturilor acesteia cu bărbații, având mai multe șanse de a avea relații împlinitoare emoțional. În timpul anilor de studii universitare, aceste fiice (spre deosebire de cele care au avut o relație deficitară cu tatăl lor) apelează la iubiții lor pentru mângâiere și sprijin emoțional și sunt mai puțin susceptibile în a putea fi “convinse” să aibă relații sexuale. Ca o consecință a deciziilor înțelepte cu privire la sex și întâlniri, aceste fiice au căsnicii mai satisfăcătoare și mai durabile. Ce este surprinzător nu este faptul că tații au un asemenea impact în raporturile fiicelor cu bărbații, ci faptul că, în general, tații au un mai mare impact decât mamele.

Raporturile sănătoase față de bărbații sunt, de asemenea, corelate cu faptul că fetele cu tați apropiați au mai puține șanse să devină depresive sau să aibă tulburări de alimentație. De asemenea, sunt mai satisfăcute cu aspectul fizic și greutatea lor. Ca o consecință a unei sanatati emoționale și mentale mai bune, aceste tinere sunt mai apte pentru a dezvolta atitudinile și aptitudinile care duc la relații împlinitoare cu bărbații.

Un studiu recent apărut sugerează încă o modalitate prin care tații pot modela sănătatea mentală și relațiile de la maturitate a fiicelor lor: cercetătorii au găsit o legătură uimitoare între felul în care fiicele se raportează la stres ca adulți și felul de relație pe care l-au avut cu tații lor în copilărie. De exemplu, studentele cu relații defectuoase cu tații lor au nivelul de cortizol sub limita normală, ceea ce duce la supra-sensibilitate și lipsă de rezistență la stres. Fetele care au prezentat un nivel scăzut de cortizol au mai multe șanse decât cele cu un nivel mai ridicat (care au o relație mai bună cu tatăl lor) să descrie relațiile pe care le au cu bărbații prin termeni asociați stresului, cum ar fi respingere, impredictibilitate sau constrângere.

Având în vedere beneficiile pe care o femeie le capătă datorită unei comunicări și relații bune cu tatăl ei, deducem că acestea contează foarte mult. Însă atât fiii cât și fiicele spun, în general, că se simt mai apropiați de mama lor și că este mai ușor a vorbi cu ea, mai ales despre lucrurile personale. Acest lucru se datorează, probabil, convingerii generale că toți copiii (în special fetele) ar trebui să vorbească mai mult cu mamele despre probleme personale decât cu tații.

În consecință, fetele au tendința să tăinuaiscă aspectele personale ale vieții față de tații lor mai mult decât băieții. În comparație cu aceștia, fetele sunt mai stânjenite într-o ceartă cu tatăl lor și le ia mai mult timp să treacă peste aceste neînțelegeri decât atunci când se ceartă cu mamele lor. Majoritatea fetelor își doresc ca tatăl lor să fi vorbit cu ele mai mult despre sex și relații, chiar dacă își dau seama că astfel de conversații ar fi fost stânjenitoare la început. Având în vedere beneficiile unei discuții deschise cu tatăl lor, aceste rezultate sunt descurajatoare.

Astfel, cum pot tații și fiicele să făurească o relație strânsă și benefică? Unele cercetări arată că anumite puncte de turnură sau evenimente semnificative pot sa îi apropie. Atât tații, cât și fiicele au spus – potrivit unui studiu – că participarea la activități împreună, în special atletice, în timpul copilăriei i-a apropiat. Unele fete au menționat munca alături de tații lor sau timp liber petrecut exclusiv cu el. Evenimente ca studenția, căsătoria și copiii au adus adesea profunzime relației și au făcut-o mai puțin stresantă – în mare parte deoarece fiica a căpătat o înțelegere mai adâncă a perspectivei tatălui ei și deoarece el a început să o trateze ca pe un adult.

În concluzie, tații au o influență care se întinde de-a lungul întregii vieți a fiicelor lor – atât negativă, cât și pozitivă. Mulți încă cred că fetele ar trebui să petreacă majoritatea timpului și să împărtășească informații personale cu mamele lor, însă au de pierdut dacă neglijează legătura cu tatăl lor. Și chiar dacă taților li se pare mai ușor să relaționeze cu fiii lor, ar trebui să facă efortul de a construi o relație apropiată și cu fiicele lor.

Linda Nielsen, profesor de psihologie educațională la Wake Forest University, autoare a “Father-Daughter Relationships: Contemporary Research & Issues”, (2013), și “Between Fathers & Daughters: Enriching and Rebuilding Your Adult Relationship”, (2012) pentru Institute for Family Studies.

Sursa foto: Photo by Kelly Sikkema on Unsplash 

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close