Read it Later
You did not follow anybody yet.

Biserica ortodoxă etiopiană Tewahedo este o biserică străveche, cu o istorie bogată și unică. Este una dintre cele șase biserici orientale, care includ, de asemenea, Bisericile ortodoxe etiopiană, eritreană, coptă, armeană, indiană și siriană. Aceste biserici împărtășesc o tradiție liturgică și apostolică și au îndurat multe persecuții pentru a supraviețui. Ele încă suferă în urma intimidării și violenței, iar membrii lor sunt adesea ținta violențelor în timpul tulburărilor politice din Orientul Mijlociu și Africa.

Biserica ortodoxă etiopiană Tewahedo are o istorie care datează din primul secol, iar țara a fost unul dintre primele locuri în care s-a predicat creștinismul. Etiopienii s-au închinat Domnului conform credinței iudaice timp de aproximativ o mie de ani înainte de introducerea creștinismului în Etiopia, iar în diferite locuri din țară există încă semne ale cultului iudaic. Unii dintre ucenici și eunucul etiopian, care era însărcinat cu comorile reginei și care a fost botezat de apostolul Filip în râul Iordan, au fost printre primii ucenici pentru creștinii etiopieni. Creștinismul a devenit religie de stat în secolul al IV-lea, după ce frații gemeni Abraha și Atsbeha, regii regatului Axumite, au acceptat creștinismul.

De atunci, Etiopia a fost un refugiu sigur pentru cei oprimați, indiferent de rasa sau religia lor. Cele mai multe dintre mănăstirile pe care le-au înființat sunt încă centre de educație teologică și pastorală. Profetul musulman Mahomed știa de ospitalitatea etiopienilor și și-a trimis familia în această națiune creștină, căutând un refugiu sigur pentru ei. Regele creștin al Etiopiei le-a oferit refugiu și a refuzat să îi predea celor care îl urmăreau pe Mohamed și familia sa. Așadar, Etiopia a fost un loc în care mulți au putut găsi alinare timp de multe secole.

Cu toate acestea, de-a lungul secolelor, diferite grupuri extremiste i-au vizat pe creștinii etiopieni. În jurul secolului al IX-lea, o femeie rebelă pe nume Iudita a condus 40 de ani de distrugeri împotriva bisericii. La începutul secolului al XVI-lea, un jihadist islamic cunoscut sub numele de Ahmed „Gragn” (stângaciul) a distrus multe biserici și manuscrise și a ucis mulți creștini, inclusiv clerici, femei și copii. În ciuda numeroaselor încercări de distrugere împotriva bisericii, credincioșii și-au păstrat credința. În timp ce creștinismul a fost aproape eliminat în majoritatea țărilor creștine vechi, în Etiopia a rămas religie de stat până la căderea ultimului împărat, Haile Selassie, în 1972. Astăzi, Etiopia are al doilea cel mai mare număr de creștini ortodocși din lumea ortodoxă. Chiar dacă în multe părți ale Etiopiei, de-a lungul istoriei sale, creștinii au fost supuși crimelor, torturii și convertirii forțate la islam, ei au învățat să trăiască în pace cu musulmanii și cu alte persoane timp de multe secole. Dar au existat mai multe atacuri coordonate împotriva bisericii în ultimii 20 de ani.

În martie 2011, cel puțin 50 de biserici au fost incendiate, iar 3.000 de creștini au fost strămutați într-o regiune situată la mai puțin de 320 de kilometri vest de Addis Abeba. În ultimii ani, mai mulți creștini au fost persecutați sau uciși. Mulți sunt strămutați din casele lor și din țara care i-a primit pe noii veniți timp de secole. Mai multe biserici au fost incendiate și proprietățile creștinilor ortodocși au fost distruse într-un ritm alarmant în ultimii doi ani. Doar în primul an și jumătate de la venirea la putere a premierului Abiy Ahmed, peste 30 de biserici au fost atacate, mai mult de jumătate au fost arse până la temelii, iar 45 de creștini, inclusiv clerici, au fost uciși. La 23 octombrie 2019, 86 de persoane, majoritatea ortodocși, au fost ucise în urma unei încăierări politice între guvern și Jawar Mohammed, un activist politic autoproclamat. S-ar părea că în spatele acestor acte de teroare poate exista coordonare și finanțare. Mii de creștini etiopieni trăiesc astăzi în frică, mai mult decât în orice alt moment.

Realizând anvergura atacului deliberat și sistematic împotriva creștinilor etiopieni, Papa Francisc a oferit rugăciuni pentru creștinii etiopieni în noiembrie 2019, dar și mai târziu, în 2020 și 2022, pentru alte situații tragice cu care etiopienii s-au confruntat.

În 2020, de Bobotează, intimidarea și blocarea drumurilor i-au împiedicat pe credincioși să ajungă la lăcașele de cult și de sărbătoare desemnate. În unele dintre aceste cazuri, autoritățile locale au tăcut sau au fost participanți activi, atacându-i și arestându-i pe cei care au fost supuși unor violențe și intimidări atroce. Guvernul central nu a reușit să condamne aceste violențe împotriva bisericii și pare incapabil sau nu dorește să intervină eficient în multe dintre zonele afectate. Se pare că există motivații etnice și regionale pentru unele dintre violențe, dar pentru că Biserica Ortodoxă Etiopiană a fost o forță unificatoare timp de secole, aceasta devine prima țintă și centrul agresiunii. Unii activiști politici regionali, în încercarea de a incita la violență împotriva bisericii și de a-și promova agenda, susțin în mod deschis că biserica este un invadator, care a luat pământ de la localnici.

Extremiștii islamici și oportuniștii politici incită în mod deschis la violență prin retorica urii împotriva bisericii. Oficialii de la ambasada SUA au văzut clar pericolele atunci când ambasadorul de atunci, Donald Yamamoto, a trimis raportul „Wahabismul în Etiopia ca «imperialism cultural»”, publicat de Wikileaks, către agențiile de securitate americane.

Chiar sămbâta trecută, trei persoane au fost ucise și alte patru rănite într-un conflict desfășurat la o biserică din Shashamene, în sudul Etiopiei. Deși informațiile cu privire la vinovați nu au fost verificate, se vehiculează că tensiunile au crescut în urma organizării unui sinod ilegal, iar că forțele de ordine locale au fost și ele implicate în actele de violență.

Dacă aceste acte de agresiune și teroare împotriva bisericii și a credincioșilor vor continua nestingherite și fără repercusiuni împotriva făptașilor, creștinismul etiopian ar putea fi redus la un simplu simbol față de ceea ce este astăzi în majoritatea regiunilor țării.

După un text de Alemayehu Desta pentru Providence

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close