Read it Later
You did not follow anybody yet.

Printre numeroasele lecturi pe care părintele James V. Schall le recomandă, el pune un accent deosebit pe valoarea lecturii cărții „Despre bătrânețe”, de Cicero. Schall sugerează că aceasta ar trebui citită „de preferat înainte de bătrânețe”. Începând din acest an, îi pun pe studenții mei de la Great Books Honors să citească această lucrare și să o discute. Am avut deja o conversație foarte plăcută și fructuoasă. Rețineți că sunt binecuvântat să am studenți creștini în vârstă de 14 și 18 ani care chiar au citit această lucrare și care doresc cu adevărat să citească astfel de texte și să le analizeze împreună.

I-am rugat să se gândească la posibila valoare a citirii acestei lucrări în timp ce sunt „atât de departe de bătrânețe”. Răspunsul a fost instantaneu și a demonstrat că elevii nu numai că au citit-o, dar s-au implicat în adevărurile prezente în text. Chiar și atunci când Cicero vorbește despre acea noțiune învechită de „caracter”, elevii au părut deosebit de implicați.

Pe măsură ce am trecut de la interpretare la aplicarea efectivă, au existat câteva sugestii frumoase de a trăi afirmația lui Cicero potrivit căreia cea mai bună pregătire pentru bătrânețe este „cultivarea și exercitarea activă a virtuților”. Cineva a comentat că Cicero recunoaște că pregătirea pentru bătrânețe se petrece acum. Cicero ar fi fost mulțumit.

Acești studenți minunați s-au luptat într-adevăr cu noțiunea de „viață liniștită, pură și cultivată”. Din păcate, ei recunosc faptul că cea mai mare parte a vieții universitare, inclusiv săptămâna introductivă a bobocilor, tinde spre capătul spectrului gălăgiosului, al prăpăstiosului și al spectacolului. Totuși, unii dintre acești studenți vor începe să trăiască viața cultivată în ciuda facultății.

Într-o cultură ca a noastră, este greu de imaginat că îndemnul lui Cicero, potrivit căruia „marile realizări ale vieții nu se înfăptuiesc prin forță fizică, activitate sau agilitate corporală, ci prin deliberare, caracter, exprimarea opiniei”, este de fapt auzit de studenții de la facultate. Privind la primele trei săptămâni de cursuri și văzând „ocupația la care serviciile studențești îi îndeamnă pe studenți”, mă gândesc că Dumnezeu i-ar îndemna să urmeze exemplul Său. Chiar și ocupația pe care El o impune omenirii este în mod inerent ritmică și moderată. Timpul liber pentru deliberare trebuie să fie plasat și el în program!

Acești încântători studenți au remarcat cât de biblic suna Cicero în cuvintele: „Să te folosești de ceea ce ai, și orice se întâmplă să faci, fă-o cu toată puterea ta”. Eclesiastul 9:10: „Tot ce găseşte mâna ta să facă, fă cu toată puterea ta! Căci, în Locuinţa morţilor în care mergi, nu mai este nici lucrare, nici chibzuială, nici ştiinţă, nici înţelepciune!”, și Coloseni 3:23: „Orice faceţi, să faceţi din toată inima, ca pentru Domnul, nu ca pentru oameni”. Mințiilor lor tinere, dar sănătoase, nu le-au scăpat că Cicero, Solomon și Pavel pot vorbi despre o idee similară, deși vorbesc despre lucruri foarte diferite.

Bineînțeles că a avut loc o conversație bogată (din nou, Cicero ar fi fost mulțumit) despre esența naturii în eseul lui Cicero și despre distincțiile dintre viziunea lui Cicero asupra morții și cea a unui creștin care trăiește speranța în învierea lui Hristos. Deși s-a recunoscut că viziunea lui Cicero asupra plăcerilor (uneori) sună mai degrabă ca cea a unui fundamentalist, există multe lucruri pe care le spune care pot fi justificate atunci când cineva aspiră să „gândească creștinește” despre acești giganți care au venit înaintea noastră și au pus bazele Marii Tradiții.

Un text de Robert M. Woods pentru The Imaginative Conservative

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close