Read it Later
You did not follow anybody yet.
  1. Corectați-vă unul pe celălalt cu smerenie.

„Ferice de cei blânzi, căci ei vor moșteni pământul.” (Matei 5:5)

 

Căsătoria, știm cu toții, te sfințește – poate mai tare decât orice altă relație umană. Căsătoria ne sfințește din cel puțin două mari motive: (1) un soț și o soție văd mai mult din păcatele celuilalt decât ar putea vedea oricine altcineva și (2) legământul ne leagă inconfortabil de aproape pentru o viață întreagă, cu păcate și toate celelalte. Vedem ce este mai rău unul în celălalt și totuși nu avem unde să ne ducem.

Modul în care soția mea răspunde la păcatele mele are un efect asupra modului în care mă văd pe mine și păcatul meu (și invers). În calitate de soți, stăm la o fereastră cu privire critică, sensibilă și uneori dureroasă în sufletul celuilalt. Întrebarea este cum vom gestiona această povară și acest privilegiu. Isus ne spune cum:

„De ce vezi paiul care este în ochiul fratelui tău, dar nu observi bârna care este în propriul tău ochi? Sau cum poți să-i spui fratelui tău: «Lasă-mă să scot paiul din ochiul tău», când în propriul tău ochi este bârna? Ipocritule, scoate mai întâi bârna din ochiul tău și apoi vei vedea limpede să scoți paiul din ochiul fratelui tău.” (Matei 7:3-5)

Cât de diferite ar putea fi căsniciile noastre dacă am pune în aplicare în mod simplu și consecvent aceste trei versete? Cu cât privim mai mult timp la o anumită problemă – luni, ani, chiar decenii –, cu atât mai greu poate deveni să ne vedem propriile bârne. În vulnerabilitatea căsniciei, este cu atât mai important să ne confruntăm și să ne corectăm reciproc cu smerenie – prin conștientizare răbdătoare a propriilor noastre eșecuri și păcate și cu o speranță robustă pentru schimbare și creștere.

  1. Nu vă omorâți unul pe celălalt.

„Fericiți făcătorii de pace, căci ei vor fi numiți fii ai lui Dumnezeu.” (Matei 5:9)

 

Putem presupune că imoralitatea sexuală a pus capăt mai multor căsnicii decât orice altă amenințare – și cu siguranță a zdrobit și a devorat multe. Mă întreb totuși dacă nu cumva furia necontrolată a pus capăt mai multor căsătorii.

„Ați auzit că celor din vechime li s-a spus: «Să nu ucizi; oricine va ucide va fi supus judecății.» Dar eu vă spun că oricine se mânie pe fratele său va fi supus judecății.” (Matei 5:21-22)

Isus nu face loc mâniei nedrepte; el o pune alături de crimă. Și totuși, cât de des i-am făcut noi loc în casele noastre? Cât de des am răspuns la furia nedreaptă cu mai multă furie nedreaptă? Prin toate mijloacele, păziți-vă patul conjugal de adulter și pornografie, dar păziți-l și de propria mânie.

Păzește-te de mânie, iar atunci când izbucnește un incendiu, nu-l lăsa neadresat. Isus continuă,

 

„Așadar, dacă îți oferi darul la altar și acolo îți amintești că fratele tău are ceva împotriva ta, lasă-ți darul acolo, în fața altarului, și pleacă. Împăcă-te mai întâi cu fratele tău și apoi vino și oferă darul tău.” (Matei 5:23-24)

Căsnicii diferite vor avea ritmuri diferite pentru reconciliere; important este să existe unul. Ofensele sunt abordate în mod constant în relația dumneavoastră – sau nu? Vă corectați cu dragoste unul pe celălalt? Vă grăbiți să recunoașteți când greșiți sau să vă mărturisiți acest lucru când ați dat greș? Vă iertați cu bucurie unul pe celălalt? Cuplurile care evită conversațiile dificile pierd unele dintre cele mai dulci momente din căsnicie.

  1. Bucurați-vă să vă iertați unul pe celălalt.

„Ferice de cei milostivi, căci ei vor primi îndurare.” (Matei 5:7)

 

Pentru că fiecare căsătorie este o uniune între păcătoși, iertarea va fi oaspetele nostru constant. Copiii pot veni și pleca, slujbele pot veni și pleca, casele pot veni și pleca, dar nevoia de iertare va rămâne. Așadar, va fi iertarea un oaspete binevenit și sărbătorit în casa ta – sau unul nedorit și resemnat?

Isus ne avertizează, inclusiv pe soți și soții: „Dacă veți ierta altora greșelile lor, și Tatăl vostru cel ceresc vă va ierta vouă; dar dacă nu veți ierta altora greșelile lor, nici Tatăl vostru nu vă va ierta greșelile voastre” (Matei 6:14-15). Există vreo altă relație care să ne pună la încercare disponibilitatea de a ierta – și de a persevera în iertare – precum căsătoria? Isus spune că lipsa dorinței de a ierta este letală din punct de vedere spiritual. Mila, pe de altă parte, generează siguranță și bucurie: „Fericiți cei milostivi, căci ei vor primi milă”.

Iertarea este costisitoare și, în unele privințe, cu atât mai mult în căsătorie. Căsătoria dezvăluie mai mult din noi decât vrem să arătăm și ne deschide la mai multă durere decât majoritatea relațiilor. Și, inevitabil, trebuie să iertăm aceleași păcate din nou și din nou și din nou și din nou. Este bine să ne amintim că această iubire, la fel ca oricare alta de pe pământ, este menită să semene cu crucea (Efeseni 5:25) – așa că nu ar trebui să fim surprinși că uneori se simte ca o cruce. De fapt, acest sentiment poate fi o dovadă că facem ceva corect

  1. Învăluie-ți căsnicia în rugăciune.

„Cereți, și vi se va da; căutați, și veți găsi; bateți, și vi se va deschide.” (Matei 7:7)

 

Rugăciunea este la fel de puternică și importantă în afara căsătoriei ca și în căsătorie. Dar dacă suntem căsătoriți, nimic nu va modela mai mult căsnicia noastră. Dintre visele pe care le aveam la intrarea în primii șapte ani de căsnicie, acesta este cel pe care ne simțim cel mai disperați să îl cultivăm în următorii șapte ani. Îmi doresc ca vorbele: „Să ne oprim și să ne rugăm pentru asta” să devină la fel de frecvente ca oricare altele în casa noastră.

Câte căsnicii (inclusiv a mea) suferă în mod inutil pentru că refuzăm să profităm de urechea atotputernică a cerului? Este căsnicia noastră cu adevărat prea grea pentru El? „Oricine cere primește, cine caută găsește, iar celui care bate i se va deschide.” (Matei 7:7-8).

A început căsnicia să ți se pară nesustenabilă? Ți-ai pierdut speranța că lucrurile se vor îmbunătăți? Ai încetat să te rogi pentru soțul sau soția ta? Atunci crede-L pe Isus pe cuvânt: continuă să ceri, continuă să cauți, continuați să bați la ușă. Tatăl tău nu-ți va da o piatră. Nu îți va da nici un scorpion. „Deci, dacă voi, care sunteți răi, știți să dați daruri bune copiilor voștri, cu cât mai mult Tatăl vostru, care este în ceruri, va da lucruri bune celor ce I le cer!” (Matei 7:11).

7. Caută-L pe Dumnezeu înaintea partenerului.

„Fericiți cei ce flămânzesc și însetează după dreptate, căci ei se vor sătura.” (Matei 5:6)

 

Mulți soți care părăsesc o căsnicie nu ar avea probleme în a rămâne pentru încă o zi sau două, dar nu-și pot imagina că vor mai rămâne încă treizeci sau patruzeci de ani. Acesta este exact genul de gândire cu care se confruntă Isus în învățătura Sa despre anxietate:

„Să nu vă neliniștiți, spunând: «Ce vom mânca?» sau «Ce vom bea?» sau «Ce vom îmbrăca?». [sau «Cum vom rămâne căsătoriți?»] Căci neamurile caută toate aceste lucruri, iar Tatăl vostru cel ceresc știe că aveți nevoie de toate acestea… De aceea, nu vă îngrijorați pentru ziua de mâine, căci ziua de mâine se va îngrijora de ea însăși. Îi este de ajuns zilei necazul ei.” (Matei 6:31-32, 34)

Simți că ai epuizat tot ce ai putea da, sacrifica și îndura în căsnicie? Ți se pare imposibil să fii căsătorit mâine? Nu îți face griji pentru ziua de mâine. Fixează-ți ochii pe Dumnezeu astăzi – pe neprihănirea Lui, pe împărăția Lui, pe promisiunile Lui, pe resursele Lui – și lasă-i pe următorii zece, sau douăzeci, sau cincizeci de ani în seama Lui.

Acest lucru nu înseamnă că mariajele bune ignoră viitorul. Soții, în special, poartă responsabilitatea de a privi înainte și de a anticipa oportunitățile, nevoile și pericolele, așa cum ar face orice bun păstor. Căsătoriile bune necesită previziune și o planificare regulată. Cum altfel ar putea să păstreze și să hrănească o unitate semnificativă și rodnică? Căsătoriile credincioase nu ignoră viitorul, dar nici nu sunt neliniștite în privința viitorului. Ele știu că nu au nevoie astăzi de o viață întreagă de putere și iubire conjugală; au nevoie doar de suficient pentru încă o duminică, apoi pentru încă o zi de luni și apoi pentru încă o zi de marți.

Un text de Marshall Segal pentru Desiring God

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close