Read it Later
You did not follow anybody yet.

Pe 10 aprilie s-au împlinit șapte ani de căsnicie pentru mine și soția mea, Faye. Din ziua nunții noastre, am aflat că al șaptelea an a devenit un fel de piatră de hotar pentru căsnicii.

„Pragul de șapte ani” se referă la momentul în care unul sau ambii soți se plictisesc de căsnicie și încep să tânjească după ceva nou. În timp ce studiile nu au dovedit niciodată că șapte este numărul exact, diverse studii au arătat că statisticile privind divorțul cresc și ating un vârf undeva între cinci și zece ani. Totuși, nu sunt sigur că aveam cu adevărat nevoie de studii sofisticate pentru a ne spune ceea ce majoritatea căsătoriților știu din experiență: căsătoria este mai grea decât ne așteptăm. Iar dacă suntem în căutarea unor motive pentru a pleca, vom avea de unde alege.

De ce altfel facem jurăminte? „Jurămintele de nuntă”, ne amintește Tim Keller, „nu sunt o declarație de dragoste prezentă, ci o promisiune reciproc obligatorie de dragoste viitoare”. „Te iau, de azi înainte, la bine și la rău, la bogăție și la sărăcie, la boală și la sănătate, să te iubesc și să te prețuiesc, până când moartea ne va despărți”. Să fiu al tău s-ar putea să mă coste mai mult decât am crezut vreodată că aș putea da – mai mult decât îmi pot imagina acum – dar promit să nu te părăsesc niciodată. Jurămintele leagă viitoarea fragilitate și dificultate a căsătoriei în însăși frumusețea ceremoniei.

James Eglinton scrie și el:  „În această lume decăzută, nu există promisiuni că mariajul, cu toată capacitatea sa de a fi frumos și de a îmbogăți, va fi o serie de plăceri fizice crescânde pe tot parcursul vieții. În realitate, o căsătorie sănătoasă se va sprijini probabil mai mult pe Predica de pe Munte decât pe Cântarea Cântărilor.”

După șapte ani, căsătoria a fost mult mai grea decât se aștepta oricare dintre noi – și mult mai dulce. Încă iubim și ne sprijinim pe Cântarea lui Solomon – căsniciile sănătoase, oricât de provocatoare ar fi, sunt romane captivante demne de ceva atât de poetic. Dar am învățat, de asemenea, poate cu atât mai mult, să urcăm pe munte și să stăm mai mult timp la picioarele lui Isus.

Căsătoria nu este punctul central al Predicii de pe Munte – este abordată în mod explicit doar în 2 din cele 107 versete – dar cele trei capitole oferă câteva sfaturi profunde pentru căsnicii, tinere și bătrâne. După șapte ani cu Faye, poruncile, avertismentele și promisiunile lui Isus cad cu o greutate și o relevanță proaspete pentru drama evanghelică pe care ne-a fost dat să o trăim împreună. Următoarele șapte cuvinte, în special, mi-au rămas în minte în timp ce facem primii pași în anul opt.

1. Ai grijă unde îți construiești casa.

Așadar, oricine ascultă aceste cuvinte ale mele și le pune în practică va fi ca un om înțelept care și-a construit casa pe stâncă. (Matei 7:24)

Vom începe de unde termină Isus. După ce ne învață despre mânie, poftă, anxietate, integritate, răzbunare, iertare, dăruire, post, rugăciune și multe altele, El încheie cu o imagine vie a două feluri de case: una construită pe nisip și cealaltă pe stâncă. Viețile (și căsniciile) construite pe nisip se vor prăbuși. Viețile (și căsniciile) construite pe stâncă vor rezista: la bine și la rău, la bogăție și la sărăcie, la boală și la sănătate – cu alte cuvinte, orice ar veni. „A căzut ploaia, au venit inundațiile, au suflat vânturile și au bătut peste casa aceea, dar ea nu a căzut, pentru că fusese întemeiată pe stâncă” (Matei 7:25).

Ce înseamnă să clădești o căsnicie pe stâncă? Înseamnă să ne clădim căsniciile pe ascultarea față de Isus. „Așadar, oricine ascultă aceste cuvinte ale mele și le pune în practică va fi ca un om înțelept care și-a zidit casa pe stâncă”. Înseamnă să-L punem în mod activ pe Isus și cuvintele Sale în centrul ritmurilor noastre, al romantismului nostru și chiar al conflictelor noastre. Mai căutăm încă modalități creative de a-l atrage mai mult în căsniciile noastre – citind împreună, rugându-ne împreună, cântând împreună, mulțumindu-i împreună, bucurându-ne împreună de El? Fiecare căsnicie învață repede că este nevoie de o intenționalitate specială, plină de Duhul Sfânt, pentru a nu se îndepărta de stâncă.

În ceea ce privește conflictul, ce-ar fi dacă, atunci când apar tensiuni în căsnicia noastră, factorul decisiv ar fi mai des ceea ce Isus dorește cel mai mult? Cu siguranță, nu vom ști întotdeauna cu precizie ce vrea Isus, dar un angajament de a avea încredere și de a-L asculta mai presus de orice și în orice situație ar rezolva multe tensiuni în multe căsnicii, nu-i așa?

Când prognoza se întunecă, când norii se strecoară, când vântul începe să urle și când ploile încep să cadă, simțim dacă dragostea noastră este construită pe un teren solid (sau nu). Suntem mai hotărâți să-L ascultăm pe Isus decât să facem cum vrem noi? Câștigă în mod constant cuvintele Lui sau sentimentele noastre? Suntem pregătiți să facem pașii grei și costisitori pe care El ne cheamă să îi facem – din nou? Este casa noastră construită pe stâncă – sau pe nisip?

2. Păzește-ți fidelitatea cu vigilență.

„Fericiți cei cu inima curată, căci ei Îl vor vedea pe Dumnezeu.” (Matei 5:8)

Poate că cel mai clar cuvânt pentru căsătorie din Predica de pe Munte apare în Matei 5:27-32. „Ați auzit că s-a spus: «Să nu comiți adulter». Dar Eu vă spun că oricine se uită la o femeie cu poftă, a săvârșit deja adulter cu ea în inima lui” (Matei 5:27-28). Cu alte cuvinte, nu evita doar patul femeii interzise, evită chiar să te imaginezi în patul ei. Fă tot ce este necesar pentru a păzi grădina purității și a intimității voastre.

„Dacă ochiul tău drept te face să păcătuiești, smulge-l și aruncă-l la gunoi. Căci este mai bine să pierzi unul dintre membrele tale decât ca tot trupul tău să fie aruncat în iad.” (Matei 5:29)

Oare acest fel de zel și vigilență ne înconjoară patul conjugal? Vorbim vreodată despre modul în care ne luptăm fiecare dintre noi cu ispita sexuală? Există în viața noastră bărbați și femei care știu cum să ne tragă pe fiecare la răspundere? Cea mai profundă fericire conjugală vine pentru cei care luptă împreună pentru puritate, pentru că ajungem să-L vedem mai mult pe Dumnezeu împreună: „Fericiți cei cu inima curată, căci ei Îl vor vedea pe Dumnezeu.”

Această urmare credincioasă a purității vine, de asemenea, cu angajamentul de a nu pleca niciodată – nici în anul cinci, nici în anul șapte, nici în anul cincizeci și șapte. „Eu vă spun că oricine divorțează de soția sa, afară de motivul imoralității sexuale, o face să comită adulter” (Matei 5:32). Cu siguranță, căsniciile distruse de infidelitate vor avea nevoie de o grijă specială, de sfat și de har, dar cuvântul Său rămâne clar: „Așadar, ceea ce Dumnezeu a unit, omul să nu despartă” (Matei 19:6). El spune asta tocmai pentru că, uneori, separarea se va simți mult mai ușor.

Un text de Marshall Segal pentru Desiring God

Read it Later

Donează online și susține Edictum Dei.

Donează

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Go to Top
Add Comment
Loading...

Post comment

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close